Pastinaak, een ouderwetse groente die de tand des tijds heeft doorstaan, verdient meer aandacht dan het krijgt. Reden om onze beste pastinaak recepten op een rij te zetten.
Op zoek naar nieuwe smaken die je wellicht niet zo vaak gebruikt? Ga voor pastinaak en laat je inspireren door deze vergeten held!
Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar ooit was pastinaak een van de meest gegeten groenten van Europa. Een stevige groente die de basis vormde van vele maaltijden.
Een van de fijne dingen aan de pastinaak is zijn veelzijdigheid. Rooster je ‘m, dan krijg je een hartige, aardse, notige smaak. Je kunt pastinaak ook koken of stoven, in dat geval wordt de groente wat zoeter.
Pastinaak is ook perfect om nét even een andere draai te geven aan klassieke gerechten. Voeg het toe aan aardappelpuree voor een subtiele zoetheid, meng het met wortels voor een kleurrijk bijgerecht of voeg het toe aan een stoof voor extra diepte. Kijk maar naar onderstaande recepten!
Voorgerechten met pastinaak
pastinaak en gebakken coquilles
Wij vroegen chef-kok Niven Kunz om een sterrenmenu te maken. Dit keer delen we zijn recept met aardszoete pastinaak en gebakken coquilles.
Of het nu vriest of niet: de lekkerste erwtensoep maak je al een dag van tevoren. Dan is hij extra stevig – lepel rechtop graag – en vol van smaak. Eet jij 'm het liefst met spek, met worst of allebei? Wij gaan voor dat laatste, eetsmakelijk!Liever zonder vlees? Maak dan onze vegan erwtensoep!
Deze pastinaak-preisoep met knoflook en tijmolie is niet alleen verrukkelijk: hij levert ook nog veel vitamine C, vezels en mineralen. Lepel voor lepel lekker én gezond: wat wil je nog meer? Nou, marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip misschien. Dat past er namelijk heel goed bij!
Speciaal voor familietijd maakte Janneke gerechten vol specerijen. Deze mosselchowder krijgt een boost door de tijm en laurier. Deze chowder wijkt af van de bekende romige, lichte chowder, doordat de basis uit tomatenbouillon bestaat, wat de chowder mooi oranje-rood kleurt.
Een goede soep wordt een fantastische soep door de juiste smaakmakers en toppings toe te voegen. Bij dit recept voor pastinaaksoep kiezen we voor peer en amandelstengels. Tast toe! Tips voor toppings vind je hier! Gebruik bijvoorbeeld kaas, kokos of kikkererwten!
Deze aardappel-pastinaakpuree met zure room is een heerlijk bijgerecht. Lekker vol van smaak en tegelijkertijd een tikje fris door de zure room. Zalig bij stoofgerechten, een mooi stuk vlees of zacht gegaarde vis.
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes. Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
Dit is echt een weekendgerecht: de gesmoorde runderwangen gaan 2-3 uur (maar 6 uur mag ook!) de oven in. Een heerlijk ovengerecht met Midden-Oosterse smaken.
Met pastinaakpuree zet je net even iets anders op tafel dan gewone aardappelpuree. Pastinaak is familie van de wortel en heeft een zoete, anijsachtige smaak. Daarom passen de karbonades er zo goed bij. Fan van pastinaak? bekijk dan deze gratin van pastinaak, koolraap en salie.
Lekker Hollands: aardappelen, vlees en groente. Maar dan met een Franse twist. Deze biefstuk serveer je namelijk met café de parisboter. Alle ingrediënten voor de boter meng je snel in de keukenmachine. Daarna hoeft de boter alleen nog maar op te stijven in de koelkast.
Dit gerecht zit bomvol smaak. De garnalen zijn heerlijk mals en fris terwijl de pastinaakmousseline juist die aardse smaken geeft. Deze combinatie zie je misschien niet vaak maar de smaak zal je verassen!Pastinaak kan ook in een salade! Bekijk deze bataat-pastinaaksalade.
Heerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
Als je een deel van de aardappels vervangt door groente eet je dubbelgezonde stamppot. De rucola die je erdoor schept is een lekkere combi met zalm en geeft het gerecht net dat beetje meer bite. De mascarpone maakt het heerlijk romig. Een recept om te onthouden en lekker vaak te maken!Of kies hier uit: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Verwarmende gerechten voor als de temperaturen rondom het vriespunt schommelen: niks lekkerder dan comfort food! Janneke kookt in delicious. januari 2015 o.a. deze winterstoof met kip en pastinaak.
kip marsala met pancetta, rucola & pastinaakwaaiers
Tip: Serveer deze kip marsala ook eens met lintpasta als linguine of pappardelle. Oh en grote pastinaken vragen een langere oventijd. Dek ze eventueel af met aluminiumfolie als ze te donker kleuren. Of halveer ze in de lengte en snijd ze dan in.
Een supercombi: zacht-zoete, geroosterde pastinaak met frisse bessenvinaigrette. Witte groenten zijn lekker én mooi, want ze matchen extra goed bij kerstrood en -groen. Ideaal dus voor feestelijke bijgerechten.* Gedroogde lavendel koop je online of bij sommige drogisten of theewinkels.
De klassieke spaghetti bolognese kennen we allemaal. Chef-kok Warren Mendes bedacht hierop een twist: spaghetti met pastinaak.In de Middeleeuwen was de pastinaak populair vanwege haar zetmeel, maar door de komst van de aardappel verdween deze groente meer naar de achtergrond. Tot nu: we willen niet meer zonder!Nog zo'n fijn bord bomvol groente: pompoenspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter.
Comfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood. Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
Buiten dat dit gerecht er prachtig uitziet, zet je met deze tian met pompoen, pastinaak en bulgur ook nog eens heerlijke aardse smaken op tafel. Het is een winters recept dat bij velen in de smaak zal vallen. Beloofd!Serveer er een salade bij zoals deze parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
Een empanada is een heerlijk Spaans deeghapje dat je met van alles en nog wat kunt vullen. Voor erbij: een frisse bieten-anijsdip. Wij vullen ‘m met een heerlijk pastinaak-gehaktmengsel. Maar je kunt de empanada’s ook prima vega maken met vegetarisch gehakt! Met dit recept kun je 8 empenada’s maken, goed als lunch- of klein hoofdgerecht.