Koken is een geruststellende bezigheid: je volgt het recept en het gerecht verschijnt. Nu zijn de meeste recepten voor 4 personen, en niet voor de 15 koppen tellende familie die zich straks meldt voor het paasbuffet. Hoe pak je dat aan? En wat mag er echt niet ontbreken?
Als je voor een grote groep gaat koken sta je plotsklaps voor andere uitdagingen. Want hoe zorg je dat de geroosterde krieltjes warm op tafel verschijnen, vooral als ze niet allemaal tegelijkertijd in de oven passen? Hoe maak je liters Hollandaise, en moet je echt 15 eieren koken of kom je ook weg met een groot omelet (frittata!)?
Ontspan, haal even diep adem en lees onze tips voor ‘een paasbuffet voor een grote groep’ even rustig door voordat je naar de supermarkt rent.
Tip 1: Less is more
Je hoeft echt geen 10 gerechten op tafel te zetten voor een uitbundig feestmaal. Zo lang je een goede mix hebt van verschillende texturen (en temperaturen) heeft niemand door dat er ‘maar’ drie of vier schalen op tafel staan. Zelf maken we graag iets met deeg als uitgangspunt, lekker vullend en vertrouwd, en handig om voor te bereiden.
Denk aan quiches, flammkuchen, fatayer of steel de show met een ingepakte zalm. Daarbij een frisse salade, of een groene salsa en een schaal met geroosterde seizoensgroenten. Misschien nog een sausje erbij en dan heb je al een fantastisch lekker paasbuffet!
Tip 2: Lauwwarm is warm genoeg
Je bent een thuiskok en hebt nu eenmaal geen passe met warmhoudlampen, een bordenverwarmer en waarschijnlijk ook geen oven met meerdere verdiepingen. Het is echt niet erg om gerechten lauwwarm te serveren.
In Aziatische landen zoals Indonesië is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om alleen de rijst heet te serveren, waardoor de andere ‘koude’ gerechtjes (nasi campur) automatisch ook een beetje warm worden. Zet bijvoorbeeld een pan met soep centraal op je paasbuffet en serveer er wat bijpassende gerechtjes bij.
Tip 3: Zorg dat alles al klaarstaat als je gasten arriveren
Een gedekte tafel is het halve werk! Zet het servies klaar, de glazen, de drankjes en wijn koud, en zorg dat je oven al lekker is voorverwarmd. En denk ook aan de kleine details: waar kunnen je gasten hun jassen kwijt, wie ontvangt ze als jij nog in de keuken je hand legt aan de laatste gerechten, en welke muziek past bij de sfeer?
Tip 4: Doe je mise en place
Bereid een dag van te voren al zoveel mogelijk voor. Schil je asperges, kook ze voor en bewaar ze met kookvocht en al in een bakje. Maak je röstirondjes? Je kunt de aardappels al raspen en de rondjes bakken zodat je ze tijdens
Pasen alleen nog even hoeft op te warmen in de oven of airfryer. Salade op het menu? Was alvast de blaadjes, droog ze in een slacentrifuge en snijd de groenten. Quiche kun je makkelijk een dag van te voren al bakken, evenals een plaattaart.
Tip 5: Maak een tijdsplanning voor het paasbuffet
Dit klinkt wat overdreven, maar het is een handige manier om het overzicht te bewaren. Wanneer kun je het beste een gerecht in de oven schuiven? Wie husselt de salade op welk moment, zodat de blaadjes niet slap worden? Zet je alles in één keer op tafel? En hoe serveer je het paasbuffet?
Tip 6: Vermenigvuldig niet al je ingrediënten
De meeste recepten op onze website zijn voor 4 personen. Wil je die voor 10 personen bereiden, dan kun je als uitgangspunt alle ingrediënten vermenigvuldigen met 2,5. Echter, werkt dat niet voor álle ingrediënten. Van specerijen en andere stevige smaakmakers heb je vaak minder nodig.
Dus stel je hebt volgens je berekening 4 eetlepels korianderzaad nodig, dan volstaan 2 ruime eetlepels ook. Er is helaas geen exacte wetenschap, dus blijf je gevoel volgen als je recepten aanpast.
Paasbuffet voor een grote groep: 40 ideeën
miniquiches met geroosterde asperges & daslook
Cook the cover! In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing
Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.
Yvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
Eieren zijn een perfect verpakt cadeautje van moeder natuur. Bomvol goede voedingsstoffen en héél veelzijdig. Wij geven ze een extra lekkere twist en serveren deze pittige eieren als ontbijt- of lunchgerecht!
Het contrast tussen de knapperige rösti en het zachte ei is ongeëvenaard. Serveer een grote schaal van deze rondjes tijdens pasen, zet er een salade naast en eindig met een toet. Klaar!Het perfecte brunchtoetje: rabarber-filopastei met pistache en rozenwater
Rabarber is verrukkelijk in taarten en desserts. Het is dan ook niet vreemd dat rabarber vaak als fruit wordt bekroond. Toch is rabarber een groente, een ontzettend veelzijdige groente zelfs.
Favabonen, oftewel tuinbonen zijn in de eerste zomermaanden te verkrijgen. Als je ze dubbeldopt krijg je een heerlijk romige boon die zich goed laat opdraaien tot een smeuïge dip.Is het nog te vroeg voor verse bonen? Ga dan voor tuinbonen uit het vriesvak: deze zijn vaak zelfs rijker aan vitaminen dan bonen in het koelverse schap. Niets mis mee dus! Gril het brood knapperig en bestrijk de crostini rijkelijk met een laag van deze onweerstaanbare tuinbonenspread en wat schotsen parmezaan. Lekker voor erbij: wortels met harissa-citroenyoghurtdip
Proef de lente met deze frisse groene salade! Royaal gevuld met groene appel, groene asperges, geroosterde amandelen en Beemster Oud 30+! Lekkerder wordt 't niet. Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Wie gek is op zalm uit de oven, wil ook zeker deze zalm in zoutkost maken. De oven is bij dit gerecht je beste vriend. De venkelzoutkost geeft extra smaak en crunch.
groene aspergesoep met spinazie en knoflook-kaasbrood
Deze heerlijke groene aspergesoep zit boordevol groente en serveren we met een lekker kaasbrood met knoflook. Het brood is makkelijk te delen door de sneden in de bovenkanten perfect om in de aspergesoep te dippen! Probeer ook deze cannelloni met groene asperges, geitenkaas en ham.
Wij koken graag met de seizoenen. We doen vandaag lekker veel wortel, peterseliewortel en pastinaak in een warme salade met volkorenquinoa. Snel klaar en dus precies goed voor doordeweekse dagen!
Met een laagje zoet-pittige mayo krijgt deze hele zalmzijde in de oven een verrukkelijke korst.Want of je vis nu stoomt, en papillote bereidt, grilt, roostert of in de oven gaart, het is allemaal even lekker. Precies waar je zin in hebt in de zomer. Op naar de viswinkel of -kraam!
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’ Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power! Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris. Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
peultjessalade met rucola en gemarineerd citrusfruit
Het was gister de Dag van de Duurzaamheid. delicious. is van mening dat je iedere dag – al is het een beetje – duurzaam bezig kunt zijn. En als je eet wat in het seizoen is, eet je met nog meer smaak en haal je zéker de juiste voedingsstoffen binnen. Neem als inspiratiebron delicious. PUUR en alles komt goed! Tip: kook groente voor in gezouten water, zodat de smaak beter behouden blijft (zout water voorkomt ook dat er vocht weglekt uit de groentecellen). Mooi meegenomen: de kleur van groente blijft ook frisser!
zoete aardappel met spinazie, mieriksworteldressing en kappertjes
Meer variëren met zoete aardappel? Ga dan voor deze zoete aardappel met spinazie en mieriksworteldressing. Een snel en origineel recept. Voeg de kappertjes toe voor een fris-zure twist. Mm, heerlijk en wát een plaatje!
Weleens flammkuchen gegegeten? Als je ’t één keer hebt geproefd, ben je verkocht. Flammkuchen of tarte flambé is heerlijk luchtig en hartig. Een soort pizza, maar dan met een romige laag in plaats van tomatensaus. Supersnel gemaakt met kant-en-klaar deeg voor flammkuchen, dus no fuss.
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner. Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
Maak van een simpele omelet een tropische verrassing! Een gerecht dat je op elk moment van de dag kunt eten. Een Aziatische omelet is heerlijk als ontbijt,lunch of licht vegetarisch diner.
Deze goedgevulde omelet is heerlijk comfortfood. Maak 'm voor de lunch, als avondmaaltijd of zelfs als superstevig ontbijt. Meer omelet-inspiratie? Maak een Spaanse, Franse of Italiaanse versie!
Deze omelet met zalm en rucola behoort tot de klassiekers. Door toevoeging van citroen is dit gerecht lekker fris. Altijd een succes voor bij het ontbijt!
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
Proef de lente met deze frisse groene salade! Royaal gevuld met groene appel, groene asperges, geroosterde amandelen en Beemster Oud 30+! Lekkerder wordt 't niet. Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!
Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!
raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag!
Rijst is misschien wel één van de simpelste ingrediënten die je kent. Het neemt veel smaakmakers op tijdens het koken, dé manier dus om een rijk en geurig gerecht als Turkse pilaf met lam van te maken.
In deze bonenschotel gaat een flinke dosis verrukkelijke bonen, maar wat zijn de verschillen hiertussen? Limabonen, ook wel olifants- of boterbonen zijn grote witte bonen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben een romige smaak. Kidneybonen komen uit Midden-Amerika en smaken licht zoet.
Té lekker deze kruimelcake met rabarber. Schuif ‘m gerust doordeweeks in de oven, want hij is zo gemaakt. De frisse stengels rabarber meng je met het beslag, waardoor de cake helemaal niet zo zoet is.
Net zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt. SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.