3x omelet: op z’n Frans, Spaans en Italiaans

Hoe maak je een perfecte omelet? Dat hangt af van waar je woont! De Fransen houden van snel en clean en maken een luchtige omelette baveuse met weinig fratsen, in Italië mag er van alles in de frittata en duurt het bakken wat langer. De Spanjaarden zweren bij hun tortilla Española vol ui en aardappel en nemen rustig de tijd. Daarom in dit lijstje 3x omelet in verschillende stijlen…

Lees hier alles over eieren: van perfect pocheren tot easy splitsen.

3x omelet: Frans, Spaans & Italiaans

Moderato op z’n Italiaans

Gebruik voor een frittata voor 4 personen 6 eieren en een pan van ± 25 cm Ø. Verhit de ovengrill voor op de hoogste stand. Klop de eieren los met peper en zout. Verhit 2 el milde olijfolie in een ovenbestendige antiaanbakpan. Giet het ei erin en verdeel al gegaarde groenten, aardappels, vlees, kip of vis (± 500 g) erover. Bestrooi met ± 25 g  Parmezaanse kaas. Laat ± 1 min. stollen en zet de pan dan ± 5 min. in de oven of tot de frittata net gaar is.

Probeer ook eens deze frittata met radicchio & rucola.

frittata met radicchio & rucola
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!


Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!

naar recept
frittata met radicchio en rucola

Vite als de Fransen

Voor een klassieke Franse ‘baveuse’ (niet helemaal gestolde) omelet kluts je 2 eieren flink met een snufje zout. Verhit op halfhoog vuur 1 el boter in een anti-aanbakpan. Als de boter is uitgebruist, giet je de eieren in de pan. Laat ± 20 sec. iets steviger worden en duw dan met een spatel de buitenkanten iets naar binnen. Bestrooi evt. met wat bieslook. Schud de pan zachtjes zodat het ei regelmatig over de pan wordt verdeeld. Is de omelet nog iets vloeibaar, klap of schud de omelet van het vuur af dubbel en serveer meteen.

Lentamente op z’n Spaans

Klop voor een tortilla voor 4 personen 6 eieren met een snuf zout los in een kom. Snijd ± 600 g aardappels in plakjes en 1 ui in ringen. Verhit minstens 125 ml milde olijfolie in een hoge koekenpan van ± 25 cm Ø met dikke bodem. Bak de aardappel en ui op halfhoog vuur af en toe omscheppend gaar in ± 25 min. en breng op smaak met zout. Giet de olie af in een kom. Schep de aardappels door het losgeklopte ei. Doe 3 el van de afgegoten olie in de pan en giet het eimengsel erbij. Bak op heel laag vuur afgedekt ± 10-15 min. of tot de bovenkant bijna is gestold. Keer op een bord en laat de tortilla weer in de pan glijden. Bak in ± 5 min. gaar. Laat ± 10 min. afkoelen. Ook koud erg lekker.

Productie en tekst: Culinaire redactie delicious. Beeld: Jeremy Simons

omelet bacon en zalm - delicious
RECEPTEN: WARREN MENDES | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: DAVID MORGAN | BEWERKING: BAS ROBBEN