alles over het broertje van knoflook: daslook

Wanneer je in de lente een boswandeling maakt ruik je het meteen: het is daslooktijd! Daslook behoort tot de lookfamilie en verspreid een sterke uienlucht. Een oud bijgeloof zegt dat beren die uit hun winterslaap kwamen zich vol aten met deze heerlijke daslookbladeren. Vandaar ook wel de naam Bear’s garlic.

Gek op wildpluk? Maak dan ook eens de orecchiette met koolzaad van Yvette van Boven.

Beschermd

Daslook is een bolgewas en familie van de ui. De plant komt in Nederland algemeen voor en kun je dus (altijd met mate) wild plukken. Tot 2017 was daslook nog beschermd in Nederland, maar sinds het op steeds meer plaatsen voorkomt heeft het die status niet meer en mag iedereen het plukken. Lucky us!

Check altijd heel goed in een boek of online of je inderdaad daslook te pakken hebt. Veiliger is om wat plantjes te kopen en op een schaduwplekje in de tuin of balkonbak te zetten. Zowel het bolletje als de blaadjes en de stervormige witte bloempjes van daslook zijn eetbaar.

Daslook seizoen

Je vindt daslook aan het eind van de winter, vroege voorjaar op schaduwrijke plaatsen met een losse humus-, voedselrijke bodem, zoals bosranden. In oude parken, met stukjes verwilderde bosranden kun je veldjes daslook aantreffen.

Pluk de lancetvormige groene bladeren alleen als er nog geen bloemen zijn, dan zijn ze het lekkerst en zacht. Verwar daslook niet met het lelietje der dalen, dat is giftig evenals gevlekte aronskelk.

Smaak van daslook

Wrijf met je hand kort over een daslookblaadje en je kunt er niet omheen: de stevige lookgeur komt je meteen tegemoet. De rauwe plant smaakt ook overduidelijk naar knoflook. Bij verhitting verliest daslook wat scherpte en wordt de plant iets subtieler en zoeter van smaak. Het is iets sterker dan bieslook.

Is daslook gezond?

Daslook bezit heel veel geweldige eigenschappen. Om te beginnen is het een ontgifter, het helpt je lever extra om afvalstoffen te verwijderen, iets wat in het voorjaar juist van belang is en vooral voor diegene die een beetje willen vasten mooi meegenomen.

Het bezit schimmelwerende en ontsmettende eigenschappen. Versterkt het immuunsysteem: en dat is mooi meegenomen, want dat willen we in deze tijd juist verbeteren. Het zou slijm losmaken, dus ophoesten vergemakkelijken.

Het helpt om je spijsverteringsstelsel te harmoniseren. Verder levert het met 100 g daslookblad 150 mg Vit C, dat is heel veel. En ijzer, mangaan, magnesium en jodium zit er ook in. Ook zwavel, wat ontsmettend werkt.

Hoe gebruik je het?

In alles waar je normaal gesproken knoflook, bieslook, ui of prei zou gebruiken kun je daslook gebruiken. Zoals in ei- en aardappelgerechten, yoghurtdips, marinades en salsa’s. Maar maak bijv. ook een daslookboter of een pesto van daslook. Knip wat daslook in reepjes door een salade. Snijd wat daslook fijn en kneed het door je brooddeeg of strooi het over een pizza.

Gebruik daslook zoals knoflook, bosui of bieslook. Snijd fijn en meng met boter en zout voor daslookboter of pureer en meng door mayonaise: heerlijk bij vlees, kip of geroosterde groenten. Voeg blaadjes toe aan groentebouillon, kook even mee, pureer tot een groene soep en maak af met een scheutje (plantaardige) room.

Maak salsa verde door fijngesneden daslook te mengen met dragon, peterselie, kappertjes, mosterd, azijn en olie. Of schep vlak voor het serveren grof gesneden daslook door in de oven gebakken aardappels voor een extra knoflook-kick.

Ook lekker: knip wat daslook door een salade. Of snijd het fijn en kneed het door je brooddeeg of strooi het over een pizza.

miniquiches met geroosterde asperges & daslook
Cook the cover!
In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
naar recept
witte asperge quiches

Daslookpesto

Pureer 100 g gesneden daslook met 40 g geroosterde noten naar keuze, 200-250 ml geurige olijfolie en evt. nog een teen knoflook in de keukenmachine. Roer 40 g fijngeraspte parmezaan of pecorino door de pesto. Breng op smaak met zout en peper. De kaas kun je ook pas later, vlak voor gebruik, erdoor roeren, dan blijft de pesto langer houdbaar.

Supersmoothie met daslook (± 750 ml)

Pureer 75 g grof gesneden daslook met 1 kleine avocado, wat water- of landkers (is soort die op t land groeit ipv in het water), diverse kruiden als peterselie, koriander, dragon, munt, 1 kleine banaan, stuk appel en stuk komkommer, stukje geraspte gember en kurkuma, een flinke scheut water en ongezoet cranberrysap met elkaar. Als je hebt kun je er nog een schepje spirulina of chlorella doorheen mengen.

7x de lekkerste hoofdgerechten met pesto