een (grill)streepje voor: de BBQ technieken in onze special uitgelegd

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tijd voor een nieuwe special! Geurige rookwolken, gloeiende kolen en sappige, glimmende ingrediënten met licht-zwarte streepjes: het barbecueseizoen is geopend. Hoewel, seizoen… als het even kan koken we het hele jaar door buiten!

Met onze BBQ-special heb jij straks ook de smaak te pakken en wil je het liefst iedere dag op vuur koken. In dit artikel leggen we je de technieken uit die we in de special toepassen én geven je een handig overzicht van de recepten per techniek. Want moet je die zalm nou indirect of direct garen, en hoe zit met de geroosterde bloemkool? Sla die special open, we gaan maximaal genieten in de avondzon!

Puur koken  met een barbecue

Het is misschien wel de oudste vorm van koken: vuur maken, iets erboven plaatsen en daar je eten op leggen. In een wereld zonder elektriciteit of gas zouden we heel vaak barbecueën! Fikkie stoken en met vuur spelen onder het mom van koken blijft leuk, maar barbecues met een stekker zijn natuurlijk ook ontzettend handig. Je grillt bij wijze van spreken alleen even twee hamburgers en klaar is je zomergevoel.

Nog leuker is het om voor meer mensen te barbecueën, want BBQ staat voor zon, samen zijn en gezelligheid. En het staat vaak ook voor veel! Een beetje kok weet dat er veel meer mogelijk is dan de usual suspects (saté, stokbrood: we zijn er dol op), maar wat extra barbecue-inspiratie is altijd mooi meegenomen.

Daarom pakken we in deze special lekker uit met groenten, bijgerechten, vlees, en vis. Je hoeft alleen nog de zomerdrankjes erbij te bedenken, maar daar hebben we natuurlijk ook suggesties voor. Sla vooral genoeg in, nodig de straat uit en steek de kolen aan.

Barbecue op 3 niveaus 

In onze delicious. BBQ-special laten we je aan de hand van 3 verschillende niveaus alles uit je barbecue halen. 

On the go 

Wie zegt dat barbecue altijd uitgebreid moet zijn? Een wegwerpgrill is ideaal voor in het park of op de camping. Deze gerechten kun je goed voorbereiden, zodat je ze ter plekke alleen nog hoeft te grillen. Neem zout, peper en olie los mee als last-minute smaakmakers en geniet eindeloos in het wild.

Doordeweeks 

Haal jij de barbecue bijna alleen in het weekend tevoorschijn? Dan dagen we je graag uit. Deze recepten zijn juist voor warme, doordeweekse avonden. Lekker & makkelijk, want in ruim een half uur heb je zo’n barbecuemaal op tafel. 

Culi-feest

Maar we gaan natuurlijk ook culinair en all the way. Dat doe je met langere projecten zoals scheermessen, ribbetjes, pulpo of een hele bloemkool op de BBQ. Neem de tijd, pak uit met onalledaagse ingrediënten en maak echt iets bijzonders. Een fles bubbels, koele rosé of oranje wijn maakt je feest compleet!

Nog meer barbecue-inspiratie

Groen van de grill 

Groenten lenen zich geweldig voor een grillsmaak. En boven de hete kooltjes zijn ze zo gaar. Ook leuk: maak er een aantal tegelijk en zet je buitentafel er helemaal vol mee. Serveer met stokbrood en dips, meer is niet nodig! 

Voor erbij 

Alles wat je bij je hoofdgerecht van de BBQ serveert, maakt het extra spannend. Of het nu brood met gebrande-knoflookboter, ’nduja-dip of gerookte vis is. En maak ook zeker onze zomerfavoriet: aardappelsalade met tapenade en burrata. Je vindt het allemaal in de BBQ-special!

Techniek 

In delicious. BBQ duiken we samen de techniek in. Hoe steek je je barbecue goed aan en welke zes fases doorloopt het vuur? Welk soort verhitting gebruik je: direct, indirect, kies je voor roken of gebruik je de geliefde afterglow? We leren je het vuur beter lezen en begrijpen, waardoor je vanzelf Chef Barbecue wordt.

Twee zones

Indien je barbecue groot genoeg is, raden we je aan om het grilloppervlak standaard te verdelen in twee zones. Dit doe je door, na het aansteken van je vuur en een goede hoeveelheid gloeiende kolen te hebben gecreëerd, de kolen naar één helft van de barbecue te schuiven. 

Zo maak je twee gebieden: een gebied met gloeiende kolen (direct) en een gebied zonder gloeiende kolen er onder (indirect). Hierdoor kun je jouw ingrediënten langzaam of snel laten garen en altijd warm houden zonder dat ze te ver door slaan. Dit is ideaal wanneer je barbecuet voor een grote groep, maar ook wanneer je in een kleiner gezelschap bent: zo zorg je altijd voor de juiste cuisson

Ook kun je er voor kiezen om ingrediënten zoals groenten (denk aan biet, aardappel of knoflook) in te pakken in aluminiumfolie en deze direct tussen de kolen te plaatsen. Dit kan prima wanneer je kolen gloeiend heet zijn, maar idealiter doe je dit tijdens de afterglow: zo krijg je een trage, gelijkmatige garing.

Keramische barbecue?

Heb je een keramische barbecue? Dan creëer je indirecte hitte door een hitteschild te plaatsen tussen de kolen en het grilloppervlak. Wil je wisselen tussen indirecte en directe garing? Verwijder dan het hitteschild: zo vindt de verhitting weer via de directe weg plaats.

Extra tip: zorg dat je het hitteschild mee verwarmd terwijl de barbecue aan het opwarmen is. Zo gaat er geen kostbare tijd en/of warmte verloren wanneer je iets in de barbecue-opstelling verandert.

Bereidingstechniek BBQ

Heb je een kleine barbecue? Dan zit er maar één ding op: je kiest voor gerechten met dezelfde bereidingstechniek, zodat je alles tegelijk kunt bereiden zonder je barbecue aan te hoeven passen.

Voor onze special hebben we een handig overzicht gemaakt, zodat je snel kunt zien welke gerechten dezelfde techniek gebruiken

Directe hitte

  • Lamskoteletjes met salsa verde van broccolini
  • Curry-garnalenspiesen
  • Tortillatosti
  • Sardines uit de grillpan met kruidige broodsalsa
  • Paddenstoelen-shoarmaspiesen met feta-hummus
  • Tosti krab thermidor
  • Spiezen met kip, pompoen & coquilles
  • Tandoorisaucijzen met pittige ananassalade
  • Kikkererwten-shakshuka met harissayoghurt
  • Satéburgers met sperziebonen & honing-kokospinda’s
  • Zalm met venkel
  • Visspiesjes met dragon-mayonaise & rode botersla
  • Kipspiesen op z’n turks
  • Lamsgehaktburgers met griekse risoni-salade
  • Naantosti
  • Gegrilde worst met bbq-saus
  • Gegrilde slakropjes & spruitjes met kappertjes-caesardressing
  • Gegrilde aubergine met labne & tabouleh-dressing
  • Puntpaprikasalade met maïs
  • Pittige komkommers met sesamdressing
  • Kruidige bloemkool met muhammara
  • Gegrilde broccoli met salsa van witte bonen & olijven
  • Gegrilde courgettes met ras el hanout & munt
  • Tomatensalade met gegrilde maïs & dressing met gegrilde bosuitjes
  • Scheermessen van de grill
  • Zeebaars met salsa van koriander, groene peper en limoen
  • Surf & turf taco’s met salsa van geroosterde ananas
  • Gegrilde kreeft met beurre noisette & aardappelmousseline
  • Runderribbetjes met bier-ahornsiroop
  • Pastasalade met gegrilde perziken
  • Thaise aubergine met vissaus & groene kruiden

Indirecte hitte

  • Granaatappelkip met watermeloensalade
  • Piepkuiken met rub & saus

Twee zones 

  • Geroosterde bloemkool met bacon, roomsaus & parmezaanse kaas
  • Skordalia met pulpo & artisjok
  • Granaatappelkip met watermeloensalade
  • Piepkuiken met rub & saus
  • Kruidige bloemkool met muhammara

Tussen de kolen

  • Gepofte zoete aardappel met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt
  • Skordalia met pulpo & artisjok
  • Gegrilde kreeft met beurre noisette & aardappelmousseline

Beelden maïs en vlees: Unsplash

barbecue techniek