42 snelle vegetarische recepten

42 snelle vegetarische recepten

Mét extra veel groenten, knallende smaken en het liefst ook nog supersnel op je bord: is dat niet hoe iedereen het liefst vega eet? Daarom een lijstje met snelle vegetarische recepten om achter de hand te houden op drukke dagen.

We staan er zelf van te kijken, want we wisten niet dat we zoveel snelle vegetarische recepten in ons archief hadden. Bijzonder gevarieerd, dat ook nog eens. Voor de liefhebbers van Aziatische smaken kunnen we je de szechuan-noedels van Yvette van Boven aanbevelen, maar ook de gado-gadosalade die uit zijn voegen barst van de pinda’s.

Liever een warme kom stoof, zet dan een grote pruttelpan op het vuur met pompoencurry en maak het af met een dakje bladerdeeg. Al even lekker: Mexicaanse linzen-bonenschotel of linzensoep met crème fraîche. Ideale gerechten om op te vegen met een goed stuk brood.

Ook als je op zoek bent naar snelle vegetarische pasta en gnocchi recepten wil je door deze lijst scrollen. Wat dacht je bijvoorbeeld van gnocchi van geroosterde biet met verse ricotta?

42 snelle vega recepten

Mexicaanse linzen-bonenschotel met groenten
Linzen, kidneybonen én groenten. Dat betekent een goede portie vitaminen, een mooi setje eiwitten en flink wat vezels. En hadden we het al over die rijke smaak gehad? Een betere vega-dag wordt het niet! Extra prettig: in deze Mexicaanse schotel doet de tijd het werk. 
naar recept
Pittige szechuan-noedels met paddenstoelen, gember & krokante chili-olie
Smaakmakers mogen in geen keukenkastje ontbreken. Deze pittige szechuan-noedels staan zo op tafel. De crispy chili-olie zorgt ervoor dat dit gerecht bomvol smaak zit.
naar recept
Pittige szechuan-noedels met paddenstoelen, gember & krokante chili-olie
tofucrème met gebakken aardappels en sjalottencrispies
Emma: 'Gebakken aardappels vind ik het lekkerst met kruimige grote aardappels en niet met krieltjes. Die eerste hebben als je ze snijdt namelijk grote, rechte vlakken die je extra knapperig kunt bakken.'
naar recept
pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
Een fijne verrassing als de kruidige pompoencurry onder z'n dakje van bladerdeeg tevoorschijn komt.
Dít doe je met de overgebleven pompoenpitten!
naar recept
Pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
wrap met oesterzwamshoarma en knoflookyoghurt
In de geest van Jamie Oliver bedenkt Janneke Philippi dit familierecept voor wraps met oesterzwamshoarma.
Liever met vlees? Vervang dan de helft van de oesterzwammen door lamsracks. Snijd het vlees van de botten in reepjes. Bewaar de botten voor een heerlijke bouillon.
naar recept
Wrap met paddenstoelen en knoflookyoghurt
traybake met gnocchi, waterkerspesto, bimi en tomaat
De pesto in dit recept is de bom en ook heerlijk door pasta pesto of als dip op de borrelplank!
Tip: Vervang de waterkers ook eens door rucola of gemengde groene kruiden.
naar recept
Traybake Gnocchi_preview (1)
paddenstoelen-shoarmaspiesen met feta-hummus
Steek de houtskool aan voor onze geweldige vega bbq. Zelfs de grootste vleeseter gaat om voor onze ‘shoarmaspies’. Buiten koken is heel fijn, maar alles kan eventueel ook binnen in de grillpan.
naar recept
paddenstoelenspies
Griekse kikkererwtenstoof met waterkers-tzatziki
Met alle kruiden en specerijen die de Griekse keuken zo eigen maken: kaneel, oregano en een snufje chili voor precies genoeg pit. De verkruimelde feta is essentieel!
naar recept
pastasalade met gegrilde broccoli
Doe wat meer moeite voor een onbekendere pasta-vorm, kies je favoriete ingrediënten en serveer zo’n snelle pastasalade bij de BBQ. Deze pastasalade met gegrilde broccoli is eenvoudig, vol zomersmaken en je krijgt iedereen er gelukkig mee.
naar recept
orecchiette pastasalade met broccoli
gnocchi van geroosterde biet met verse ricotta
Homemade gnocchi is top. Zeker met geroosterde bietjes en nóg lekkerder in combi met superverse ricotta.
naar recept
gnocchi van rode biet
gadogado-salade
Maak de saus in plaats van alleen met pinda's eens met gemengde noten. Dat geeft extra veel smaak en is bovendien hartstikke gezond.
naar recept
gadogado salade 1
pastasalade met courgette, komkommer & verse geitenkaas
Doe wat meer moeite voor een onbekendere pasta-vorm, kies je favoriete ingrediënten en serveer zo’n snelle pastasalade bij de BBQ. Deze pastasalade met courgette is eenvoudig, vol zomersmaken en je krijgt iedereen er gelukkig mee.
naar recept
pastasalade met courgette geitenkaas
vegan groentepita met Pulled Oats, knoflooksaus & koriandersalsa
Pulled Oats is het plantaardige antwoord op pulled pork, chicken en beef. Heerlijk in een pitabroodje, zoals in dit recept voor vegan groentepita met knoflooksaus & koriandersalsa. Je koopt Pulled Oats bij de meeste supermarkten en vind het in het schap bij de vleesvervangers.
naar recept
Vegan-groentepita-met-pulled-oats
komkommersalade met jasmijnrijst
Top je Aziatisch gekruide rijst met smashed komkommer en versier met erwtenscheuten of waterkers.
naar recept
komkommersalade recept
crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella
Crispy ravioli zijn naast een hoofdgerecht óók een steengoede borrelhap, prikkers erin en happen maar. Pssst… Met een glas wijn erbij per favore 😉 Grazie!
Serveer je deze ravioli als borrelhap? Geef de artisjokkensaus en stracciatella dan apart erbij als dip.
naar recept
crispy ravioli met artisjokkendip
pizza met tomaten en pesto
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
naar recept
plaatpizza met gemengde tomaten en pesto - delicious
koshari
Koshari – of kushari – is meer dan de som der delen. Het is een rijkgevuld armeluisgerecht dat je in Egypte 's middags of 's avonds op straat eet bij speciale koshari-standjes en -restaurants, waar je alle ingrediënten – en dat zijn er heel wat! – samen op je bordje krijgt.
naar recept
koshari
pasta met courgette en snijbonen in kaassaus
Deze pasta wordt ook wel pasta risottata genoemd, pasta net zo bereid als risotto. Elke korte pastasoort kun je ervoor nemen, bijvoorbeeld schelpjes, penne of fusilli.
naar recept
Pasta met courgette, snijboontjes en oudekaasroom-crop
rucola-gnudi met pomodorinisaus en pijnboompittenkruim
Gnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
naar recept
rucola-gnudi met pomodorinisaus - delicious
bietenpilav met geitenkaas
Pilav is een Midden-Oosters gerecht met een graansoort, kruiden groenten, peulvruchten en vlees. Wij gebruiken in bietensap gekookte bulgur. 
naar recept
tomatensoep met miso en bosui (Vrijheidssoep 2024)
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
naar recept
vrijheidssoep 2024
linzensoep met crème fraîche
Lekker stevige basis van groene linzen met royaal room en subtiele groente
naar recept
linzensoep recept creme fraiche
voorjaarsramen met een sambal-eitje
Julie: 'Ramen kan mij niet spicy genoeg zijn. Te pittig? Vervang de crispy chili-olie door bijvoorbeeld soja- of hoisinsaus. En mocht je iets meer tijd hebben, dan kun je de eieren ook een nacht marineren in (oolong)thee of sojasaus.'
naar recept
voorjaarsramen met sambal-eitje
polenta al forno met spinazie, gorgonzola & pijnboompitten
De inspiratie voor Jannekes té lekkere gerechten doet ze op tijdens haar vakanties in Italië, hoewel de voorraadkast ook een grote rol speelt. Polenta en pijnboompitten heeft ze eigenlijk altijd wel in huis, en jij waarschijnlijk ook.
naar recept
Polenta al forno met spinazie, gorgonzola en pijnboompitten _preview
taco’s met witte-koolsla, bonen & tomatensalsa
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
naar recept
taco’s met wittekoolsla bonen en tomatensalsa
basilicumgnudi met salsa van geroosterde pomodorini

Regelrecht uit Toscane! Gnudi zijn gnocchi van ricotta. Parmezaanse kaas geeft ze een extra hartige smaak. Je maakt de balletjes met je handen of met twee lepels. Gnudi gaan er niet vandoor met de schoonheidsprijs, maar ze smaken fantastisch!
naar recept
basilicumgnudi
vegetarische pad see ew
Populair Thais streetfood krijgt een vega twist. Deze eenpanner maak je in een loeihete wok: dat zorgt ervoor dat het in no time op tafel staat. De enige moeilijkheid zit hem in het vinden van de juiste ingrediënten. Zonder brede rijstnoedels en Chinese broccoli (kailan) is pad see ew eigenlijk geen pad see ew. Op naar de toko dus!
naar recept
pad see ew
gevulde rode aardappel met tuinbonen, salie & gepocheerd ei
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een subtiele vulling toe. Vega? Zonder panchetta is deze gevulde aardappel vegetarisch.
naar recept
gevulde aardappel ei tuinbonen pasen
volkorenspaghetti met sinaasappel, walnoten & pecorino
Yvette kookt graag met fruit. Deze keer zet ze sinaasappels in de spotlights. Dit fruit gaat door haar volkorenspaghetti met walnoten en pecorino. Fruit en hartig: wat een topcombi!
naar recept
volkorenspaghetti met sinaasappel yvette van boven
groene curry met groente, paneer & sticky pinda’s
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!
Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
naar recept
Groene-groentencurry met paneer en sticky pinda's - delicious
volkorenrijst met pastinaak, aubergine & feta
Toe aan voorjaar? Vervang de pastinaak eventueel door wortel of stukjes groene asperge en maak er meer een voorjaarsgerecht van.
naar recept
Volkoren rijst met pastinaak, aubergine en feta_preview
spitskoolcurry met uitjes
Hoewel deze curry niet per se heel pittig is, wordt ‘ie wel nóg lekkerder met een schaaltje frisse komkommer.
naar recept
spitskoolcurry met uitjes
blauwe-kaassoufflé met geroosterde peren
Maak deze smeuïge blauwe-kaassoufflé in een ovale schaal die lager is dan een klassieke, ronde soufflévorm. De blauwe kaas is heerlijk in combinatie met de geroosterde peren!
Nog meer luchtig lekkers: dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
naar recept
blauwe-kaassoufflé met geroosterde peren-delicious
pappardelle met cherrytomaatjes, geitenkaas & saliepesto
De lange, brede linten van de pappardelle brengen je direct in Italiaanse sferen. De cherrytomaatjes, geitenkaas en saliepesto zorgen voor een smaak sensatie op je bord. En dit alles in slechts 20 minuten. Wat wil je nog meer?
Tip: Bestrooi voor wat extra pit de pasta met een snuf chilivlokken.
naar recept
snel Italiaans Papardelle met cherrytomaatjes en geitenkaas - delicious
agnolotti met geroosterde knolselderij, ricotta en tijmolie
Agnolotti zijn deegkussentjes met een kartelrand en extra flap.
Tip: Serveer er voor een fris tegenwicht een salade bij van rucola met (gegrilde) rode uiringen, olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar recept
Agnolotti met geroosterde knolselderij, ricotta en tijmolie
shakshuka met prei en spinazie
Gebruik evt. 2 koekenpannen als je meer dan 4 eieren wilt klaarmaken of doe het geheel in een ovenschaal en zet ze 12-15 min. in de oven op 170°C. Nog leuker is het om hiervoor eenpersoonspannetjes te nemen!
naar recept
shakshuka met prei en spinazie
balsamico-rode-ui risotto
Balsamico geeft een lekker zoet- zuur smaakaccent aan de risotto en de radicchio.
naar recept
balsamico-rode-ui risotto
gnocchi met pesto-parmezaanbechamel
De saus van deze heerlijke gnocchi is een snelle pesto van groene kruiden, cavolo nero en spinazie gecombineerd met romige bechamel.
naar recept
pastinaak-bloemkoolsoep met parmezaan-croutons
Romig, zijdezacht en bomvol umami. Deze kom zit vol met smaak!
naar recept
sperziebonen in tomatensaus
Wie zegt dat je vlees nodig hebt voor een hartige stoof? Met deze combinatie van sperziebonen, tomaten en feta kom je een heel eind!
naar recept
sperziebonen in tomatensaus
pittige ramen met groenten
Echt comfort food zo’n grote kom ramen met heel veel groente en pittige chili-olie. In Japan mag je de noedels gewoon naar binnen slurpen.
Gebruik in plaats van mini-paksoi eventueel shanghai paksoi of boksoi.
naar recept
pittige ramen met groenten
groene falafelburger met biet & harissayoghurt
Deze 'smash' falafelburgers schep je zo uit de keukenmachine in de koekenpan. Zet tijdens het bakken alvast je toppings klaar.
naar recept
Groene falafelburger met biet en harissayoghurt