Lente, dus schotelt delicious. je voorjaarsgerechten voor die net zo knapperig en fris smaken als het seizoen. Vaak komen dat soort lichte lente recepten onder de 600 calorieën uit, per ongeluk expres, omdat er veel groenten inzitten en minder koolhydraten.
Eindelijk, eindelijk, eindelijk is het lente. We konden het wachten bijna niet meer houden, maar het is zover. We gaan los op verse voorjaarsgroenten als doperwten en peultjes. En goddelijk lekkere asperges, natuurlijk.
Gezond aan het nieuwe seizoen beginnen? Met deze lente recepten onder de 600 calorieën wordt het een makkie. Pak je boodschappenlijst erbij, plan wanneer je welk recept wil maken, en duik de keuken in! Als je alles al in huis hebt, grijp je minder snel naar de la, of het keukenkastje, met koolhydraten. Ja, zo’n pastaatje is snel klaar en altijd lekker, maar het kan ook anders.
Prille en tere lentegroenten zoals andijvie en snijbiet doen we in salades, en koolraap doen we in de soep. We maken een traybake met kip en venkel en crunchen erop los met taco’s gevuld met kool – zo zie je maar, recepten onder de 600 calorieën kunnen net zo smaakvol en comfortabel als je lievelings-comfortfood.
35x recepten onder de 600 calorieën voor de lente
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
vega-pakketjes met snijbiet, burrata & tomatenolie
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’ Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig. Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
Deze superlekkere soep maak je met maar weinig ingrediënten. En hij is ook nog eens in een halfuur klaar, wat wil je nog meer? Voor kinderen en anderen die niet van pittige blauwaderkaas houden, kun je ook blokjes jonge boerenkaas door de soep doen.
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch. Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals andijvie.Zin in een snel vegetarisch recept voor doordeweeks? Dit recept voor noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s is dan ideaal.
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Laat dat maar aan ons over. Probeer deze vegan hoisin-chilitofoe met paksoi en noedels maar! De kleinere shanghai paksoi die we gebruiken is niet altijd en overal goed verkrijgbaar. Je kunt ook prima gewone paksoi nemen en die lekker grof snijden.
Saté van kip is altijd goed, maar wist je dat garnaal op een stokje ook heel lekker is? Vooral met een sticky honingsaus en knapperige edamamebonen!Nog niet uitgespiest? Probeer een van deze heerlijke satérecepten.
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in. Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
Jamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles! Ook uit één pan: de allerbeste risotto
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
vegetarische balletjes met halloumi in tomatensaus
Heerlijk vega deze balletjes van kikkererwten en halloumi. De kaas geeft de balletjes niet alleen een lekkere smaak, maar zorgt ook dat ze niet uit elkaar vallen. Ook heel fijn: je kunt tot 2 dagen van tevoren de vegaballetjes draaien en de saus koken. Nog halloumi over? Maak er courgettekoekjes met halloumi bij!
basilicumgnudi met salsa van geroosterde pomodorini
Regelrecht uit Toscane! Gnudi zijn gnocchi van ricotta. Parmezaanse kaas geeft ze een extra hartige smaak. Je maakt de balletjes met je handen of met twee lepels. Gnudi gaan er niet vandoor met de schoonheidsprijs, maar ze smaken fantastisch!
snelle noedels in runderbouillon met paddenstoelen en biefstuk
Als je het vlees in de bouillon op laag vuur pocheert, krijg je een supermals resultaat. Wees niet bang om te slurpen, dat is de joy van noedelsoep! Klik hier voor een vega noedelsoep met pompoen.
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
spinazie-kikkererwtensoep met spinazie knoflookbrood
We hoeven hier weinig aan toe te voegen. De spinazie en kikkererwten zijn super gezond en geven veel smaak. Het spinazie-knoflookbrood maakt het plaatje compleet. Kortom: een ijzersterk soepje.Ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
Het leven is te kort om gezond eten saai te laten smaken. Deze heerlijke eenpanner geeft het goede voorbeeld! Lekker veel groenten, low carb én je krijgt meteen een goede portie eiwitten binnen. In plaats van garnalen kun je ook stukken zalm of witvis gebruiken: doe vooral waar jij zin in hebt! Binnen een half uur kun je aan tafel, beter kan bijna niet. Ook snel klaar en bomvol smaak: vega goulashsoep met miso en kikkererwten.
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
Door de aardappeltjes te pletten na het bakken, en ze daarna nóg een keer te roosteren, worden ze ongelofelijk krokant. Geen wonder dat smashed potatoes – vaak geserveerd onder een berg van Parmezaan – een geliefde (bar)snack is in Amerika.
gevulde scholfilets met spinazie & pompoen-wortelpuree
Dit recept met gevulde scholfilet is snel klaar en super gezond. Door de pompoen-wortelpuree zitten er minder koolhydraten in het gerecht en daardoor perfect als lichte maaltijd. Eetsmakelijk!
sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata
De mix van witte en groene asperges laat je heel langzaam sous-vide garen in sinaasappelsap in de stoomoven, waardoor ze heerlijk mals worden zonder hun bite te verliezen. De romige burrata en het knapperige kruim maken dit de perfecte antipasti om te serveren op een zonnige dag.Koken met een stoomoven: alle ins & outsDit recept kwam tot stand in samenwerking met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel! Eén oven waarmee je alle technieken die chefs gebruiken binnen handbereik hebt: bakken, braden, grillen, stomen en net als een pro je eten sousvide bereiden. Hoe fijn is dat?
Cook the cover! In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
Yvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
Asperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker!
Geen zin om alles zelf te rollen? Doe zoals Julie en organiseer een DIY (Do It Yourself) roll-party met allerlei bakjes met de lekkerste ingrediënten op tafel zodat iedereen ze naar eigen smaak kan vullen. Rock & roll én supergezellig! Tip: Ook lekker met een veeg sriracha-mayo voor wat extra pit.