rijstnoedels met agedashi en geroosterde pompoen in kokos-limoendressing

glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | aziatisch, japans | glutenvrij, lactosevrij
Agedashi dofu, of agedashi tofu, is een traditioneel voorafje in Japan. De tofu wordt gefrituurd en krijgt een lekker knapperig korstje dankzij de maizena. Deze agedashi tofu is als warme custard: het smelt op je tong en de tofu mengt zich met de noedels en umami-saus.
Liever noedels met kippenbouillon? Maak dan deze kurkuma-noedelsoep.
kooktijd40 minutes
oven35 minutes

ingrediënten

  • 1 kg flespompoen (1⁄2 pompoen), ,geschild, in 5 cm-stukken
  • 120 ml kokosolie, gesmolten
  • 300 g gedroogde rijstnoedels
  • 3 rode sjalotten, in dunne ringen
  • 5 cm gemberwortel, in lucifertjes
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 el sambal oelek
  • 300 g kousenband, in 5 cm-stukjes
  • koriander- en muntblaadjes om erover te strooien

agedashi

  • 400 g zijden tofoe (silken tofu)
  • olie, om in te bakken
  • 75 g maizena

kokos-limoendressing

  • 250 ml kokosroom*, Aziatische winkel
  • 3 verse kaffirlimoenblaadjes in flinterdunne reepjes (jeruk purut, Aziatische winkel)
  • 60 ml limoensap (4 el)
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 el vissaus

instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een grote bakplaat in en bekleed met bakpapier.
  • Schep de pompoen in een grote kom goed om met de helft van de kokosolie en wat zout en peper. Schep op de geprepareerde bakplaat en rooster in 30-35 min. gaar tot je lichte schroei- plekjes ziet.
  • Laat voor de agedashi de tofoe 10 min. uitlekken op keukenpapier. Snijd daarna voorzichtig in blokjes van 5×5 cm. Vul een diepe pan voor de helft met olie en verhit tot 180°C. Een blokje brood kleurt hierin in 30 sec. goudbruin. Schep de stukken tofoe in een grote kom om met de maizena. Frituur ze met een paar tegelijk in 2-3 min. lichtbruin en knapperig.Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat zout en peper.
  • Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel kort af met warm water.
  • Roer alle ingrediënten voor de kokos-limoendressing door elkaar in een kom.
  • Verhit de resterende 60 ml olie in een grote wok op hoog vuur. Roerbak hierin de sjalotten met de gember, knoflook en sambal 1-2 min. Voeg de kousenband en de dressing toe en breng aan de kook. Voeg wat zout en peper toe en schep om. Voeg de pompoen toe en schep voorzichtig om.
  • Verdeel de noedels over kommen en schep de groenten en saus erover. Verdeel de gefrituurde tofoe erover en bestrooi vlak voor serveren met de koriander en munt.
Voedingswaarde:
calorieën: 1001kcal
|
eiwit: 17g
|
vet: 66g
|
koolhydraten: 85g
auteur: delicious.
* Kokosroom is dikker dan kokosmelk.
**Vervang de vissaus door miso voor een vega variant.
RECEPTEN PHOEBE WOOD. FOTOGRAFIE CHRIS COURT. STYLING KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!