Voor een spontaan retourtje naar de stad van de liefde is het nu wel wat laat. Toch is er goed nieuws! Het gevoel van een zwoele, Franse bistro creëer je net zo makkelijk thuis. Perfect voor een date op Valentijnsdag.
In het comfort van je eigen keuken, waar geen enkele garçon je stoort. Waar je het tempo zelf bepaalt en niemand raar opkijkt wanneer je tussen de gangen pauzeert voor een schuchtere kus – of een potje avondgymnastiek. On y va, 49 recepten om de temperatuur in je eigen Franse bistro flink op te stoken!
Romantisch diner voor Valentijnsdag
Of je elkaar nou door en door kent of de vonk pas net overgeslagen is: een romantisch diner is áltijd een goed idee. Telefoons uit, kaarslicht aan en je favoriete wijn op tafel. Er zijn een hoop geweldige cadeaus die je kunt geven met valentijn, maar de liefde uit je toch het best met aandacht en tijd.
Voor het nabootsen van een knusse bistro heb je niet veel nodig: een passende playlist, de beste ingrediënten en een vooral géén planning voor het verloop van jullie avond.
Daarom geven we je wat suggesties voor de lekkerste Franse borrelhapjes, voorgerechten, salades, hoofdgerechten en desserts – mits jullie zo lang aan tafel kunnen blijven zitten natuurlijk. In deze bistro moet je de afwas helaas wel zelf doen. Doe die gezellig a la vie en rose samen, of bewaar ‘m lekker tot morgen.
Deze cocktail wordt gemaakt van champagne, gin, citroensap en suiker, en wordt daarom vaak geserveerd als feestelijk alternatief voor ‘gewone’ champagne met oud & nieuw, Valentijnsdag of andere feestelijke gelegenheden. In plaats van champagne kun je natuurlijk ook prosecco of cava gebruiken. Lees hier 7 dingen die je nog niet wist over cava.
Rosemary's pear is een mocktail (cocktail zonder alcohol) met zoet perensap en een frisse, licht bittere twist van bitterlemon. De finishing touch is het takje verse rozemarijn dat heerlijk geurt en waardoor elk slokje naar meer smaakt!Nog een feestelijke cocktail proberen? wat dacht je van een French 75 met champagne!
Op een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes. We raden je aan om maar meteen een grote hoeveelheid te maken en ze in te vriezen, zo heb je altijd een mind blowen snack achter de hand om iedere borrel in één klap super-de-luxe mee te maken. Zo blijven je gasten zeker tot na sluitingstijd plakken en je bepaalt zelf hoelaat het licht aan (of uit) gaat. Lekkere tip: schenk het vet uit het blik confit de canard in een glazen potje en bewaar in de koelkast of vries het in. Heerlijk om aardappels in te bakken! Ook lekker… Deze pompoen-saffraankroketten met paprika-hazelnootdip.
Nurishh met rozemarijn in bladerdeeg met geroosterde druiven
Soms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
Bietjes en rode uien worden heerlijk zoet als je ze zacht poft in de oven. Het aardse gaat samen met kappertjes, crème fraîche en waterkers… en een glaasje rode wijn!Nog zeven verrassende gerechten met bietjes.
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney.Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
Alain: ‘De keuken van het zuidwesten is de meest eenvoudige keuken van Frankrijk. De zee, de bergen, het uit- gestrekte Rhône-dal: dit gedeelte van Frankrijk heeft alles in zich om de lekkerste producten te laten groeien en bloeien. De eenvoud van de gerechten is dan ook terug te brengen op de pure ingrediënten: die hebben eigenlijk maar heel weinig bereiding nodig om tot hun recht te komen.’
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel. En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
Dunne plakjes rosbief met een eenvoudige topping van paddenstoelen maak je af met een stevige rode wijndressing. Heerlijk met een glaasje rode wijn. Of voeg de rosbief toe aan deze luxe borrelplank met rauwe ham en droge worst.
Je ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter. Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt. Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.
Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet. Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.
Op naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.
Zolang het mooi weer blijft, genieten we elk weekend van de bbq! We maken deze lekkere geroosterde visjes en een Franse salade. Met Zuid-Franse antiboise als zomers bijgerecht: een ‘dressing’ van olijfolie, heel kleine blokjes tomaat, kappertjes, kruiden, olijven, natuurlijk knoflook en evt. wat citroensap. De bbq toch aan? Maak ook een portie scheermessen!
Lekker koken op warme dagen? Deze Franse biefsalade met courgette en roquefort staat binnen ± 25 min. op tafel. Genoeg tijd om te genieten van dit weer én toch een delicious. maaltijd.
Precies waar je zin in hebt als het wintert: verwarmende stoofpotten. Deze heeft een frisse twist én is makkelijk te maken. Zet je stoofpan maar op het fornuis voor cassoulet met kip en varkensbuik.Zin gekregen in nog meer stoofpotten? Dit zijn de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022Lactose- en glutenvrij? Maak je stoof met kokosvet i.p.v. ghee en neem in plaats van broodkruim bijvoorbeeld geroosterde boekweit.
geroosterde bavette en salade met blauwe-kaasdressing
Deze geroosterde bavette kan zowel op de barbecue als op de grillpan worden bereid. Samen met de pastasalade met blauwe-kaasdressing, is dit hét gerecht voor een heerlijke zomeravond. Probeer ook eens deze bavette met hollandaise en chipotle!
Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze verrukkelijke quiche met witlof en abdijkaas maak je in 30 minuten, de oven doet de rest. Maak de quiche in een ovenbestendige pan, zodat je 'm meteen op tafel kan zetten. Easy en lekker comfortfood.
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn. Nog meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij.
Een combinatie van twee klassiekers: steak tartare en vitello tonnato. Een super snel recept waarmee je indruk maakt op gasten! Maak voor kinderen de kalfstartaar aan met een beetje losgeklopt ei en wat paneermeel. Bak de tartaartjes in olijfolie mooi bruin en vanbinnen rosé of nét gaar.Toch liever een van de twee? Maak dan deze Aziatische steak tartare.
Deze vissoep van Janneke is royaal gevuld met gestoofde venkel, paprika, verschillende vissoorten en gamba’s. Serveer gulle kommen en geef er knapperig laurierbrood met zoute boter bij.
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
Eduardo: ‘Dit is een heerlijk kerstgerecht, zo vol smaak, echt comfortfood. Ik heb het op de Franse manier bereid. Ga voor jonge parelhoen, die smaakt veel malser.'Je kunt dit gerecht ook voorbereiden. Pekelen en konfijten kun je 1-2 dagen van tevoren doen. Maak ook de jus vantevoren, tot het moment van reduceren.
zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse
Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
Janneke: 'Quiche lorraine is geliefd over de hele wereld. In de VS is 20 mei zelfs nationale quiche-lorrainedag. Officieel hoort er geen kaas in de vulling, maar ik voeg regelmatig een handje geraspte kaas toe voor een extra romig karakter. Pas dan wel op met extra zout toevoegen.'Extra inspiratie nodig? 5x quicherecepten die je moet proberen
Restaurant Rijsel heeft zelfs een speciale nacht aan dit stuk vlees gewijd: de côte de boeuf-nacht. Chef Iwan Driessen: 'Van 19:00 uur tot 03:00 uur ’s nachts kun je dan naar hartenlust côte de boeuf eten. Mijn slager Frans is een paar weken bezig om de beste stukken vlees te selecteren; de mooist dooraderde stukken hangen te wachten op onze gasten – meestal hebben we voor zo’n avond wel een kilo of honderd in huis.Bearnaise is het stoere broertje of zusje van de hollandaise. Ik maak hem altijd wat zuurder omdat het bij vet vlees zo lekker is. Bearnaise wordt bijna altijd bij rundvlees geserveerd, maar smaakt ook prima bij een dikke moot gebraden tarbot.'Maak ook de beroemde huzarensalade van Rijsel.
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk! 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
pasteitjes met gekonfijte eend en paddenstoelen met steranijs en dragon
Paddenstoelen hebben alles: vlezige structuur, lekker hartig, vol smaak, bijna umami èn multi-inzetbaar! Samen met gekonfijte eend, specerijen en kruiden in een krokant laagje deeg krijg je een heerlijk winters gerecht. Lekker voor een feestelijk diner, maar ook heel geschikt om op een frisse weekenddag van te genieten. We hebben nog veel meer pasteitjes voor je! Wat dacht je van deze met spelt, prei en zalm?
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
Dit recept voor hartige crêpes kun je inzetten als avondmaaltijd, maar is in stukjes ook perfect als feestelijk hapje of tussendoortje. De roquefort geeft een pittig accent aan de zachte smaak van spinazie, champignons en bladsla. Of ga voor hartige wafels met bacon en tomaatjes, ook een aanrader.
Verlang je vaak naar de eenvoud van de Franse bistro? Janneke Philippi laat je in het Parijse nummer van delicious. zien hoe je thuis superlekker en toch simpel Frans kookt. Maak haar tarte-tatin met sjalotjes bijvoorbeeld eens.
Mmm… Wat is deze mousse lekker luchtig! De perfecte combinatie met een vleugje friszure citroen. Wanneer je geen crème-brûléebrander hebt, kun je het eiwit ook goudbruin branden onder de hete ovengrill. Blijf er wel bij, het gaat snel!Dit is ook een heel goed idee: meringue-semifreddo.
De Madeleine werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gebakken door Madeleine Paulmier. Op Chateau Commercy in Lorraine in de 18e eeuw voor een diner van de vroegere Poolse koning Stanislas Leczinsky. Het cakeje was bedoeld als nieuw recept om de gasten te behagen: de koning was direct weg van het verfijnde cakeje met bergamotaroma. Nog steeds zijn Madeleines erg populair.Een kopje delicious earl grey thee erbij en het is overduidelijk waarom.
“Neem even plaats aan de bar met een glaasje rood, alstublieft. Er komt zo een tafel voor u vrij…" Dit wil je! Zo’n avondje bistro met klassiekers als gevulde eieren, terrine van wild of perfecte kaassoufflés met een goed glas wijn erbij. Als afsluiter de klassieke île flottante. De onmiskenbare smaak van de bistro, gewoon uit eigen keuken. Koud kunstje!
Crème brûlée is een klassiek Frans dessert, bestaande uit een romige laag custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme genieten begint al als je met je lepel op de stevige karamellaag tikt en de zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt. Rutger van den Broek vertelt je hoe je de perfecte crème brûlée zelf maakt
millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis
Zoek je een dessert om mee te imponeren, maar wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is deze millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis iets voor jou. Extra leuk voor een feestelijk diner!Ook lekker: millefeuille pruimentaart.
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
Het allerlekkerst zijn natuurlijk kersen die je rijp van de boom plukt en direct opeet. Neem na een bezoek aan de gaard ook een kistje mee naar huis, want daarmee maak je deze geweldige mini clafoutis. Heb je kersen over? Kijk hier hoe je ze kunt bewaren.
Riz brulée, parfait au vanille, tarte Normande en gateau aux chocolat. Het Franse leven is zoet. Oók met minder tijd en een handvol ingrediënten zet je een fraai Frans dessert op tafel. Probeer deze luchtige sabayon met frambozen. Een echte klassieker die je niet alleen met frambozen maar met van alles kunt combineren. Fluweelzacht, een echte guilty pleasure. En een reden om je au bain marie skills even te testen. Irrésistible!
Espressomadeleines is echt iets voor het weekend… Eerst lekker uitslapen en dan gezellig met z’n allen aan tafel voor een heerlijke Italiaanse brunch. Het beslag voor de espressomadeleines kun je de avond van tevoren al maken. Laat het een nacht rusten in de koelkast en de volgende ochtend hoef je dan alleen maar de oven aan te zetten en koffie te zetten.