Paasmenu: zo vier je Pasen als een échte Italiaan

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Verwelkom de lente met dit prachtige, Italiaans geïnspireerde paasmenu, want niemand neemt Pasen serieuzer dan de Italianen. Daar kunnen we wat van leren! In de laars is dit een moment om het lekker rustig aan te doen en met familie en vrienden te genieten van een meergangenlunch die gerust uren duurt.

Wat er dan gegeten wordt door de Italianen met Pasen? Hoewel de traditionele keuken van regio tot regio verschilt, zijn er een aantal gerechten die enorm populair zijn geworden voor de Pasqua viering. Van primi tot dolci, we geven je onze allerlekkerste Italiaans geïnspireerde recepten om thuis mee aan de slag te gaan. Mangiare!

Waar komen onze paastradities eigenlijk vandaan en waarom eten we eieren en hazen?

Antipasti voor Pasen

Torta pasqualina is misschien wel hét nationale paasgerecht in Italië, hoewel het van origine uit Ligurië komt. Deze harige taart wordt gevuld met bladgroenten – spinazie of snijbiet -, ricotta en eieren. Het deeg zit precies tussen filo- en bladerdeeg in en bestaat uit heel veel laagjes: volgens de traditie moeten het er 33 zijn, voor elk levensjaar van Jezus, maar dat is bijna onuitvoerbaar. Onze popeyetaart heeft wat weg van deze klassiek paastaart.

Andere typische voorgerechten, oftewel antipasti, zijn onder meer arancini, vleeswaren en kaas en carciofi fritti: krokant gebakken artisjokken.

popeyetaart: spinazie, feta en olijfolie
Misschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!
naar recept
spinazietaart-delicious
arancini basisrecept
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar recept
arancini - delicious
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
doperwtentaart met pancetta en munt
Deze stevige taart is supersimpel: je hoeft de taart zelfs niet voor te bakken. Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij.
naar recept
Doperwtentaart - delicious
asperge-frittata
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes.


Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
naar recept
gehaktballetjes met ’n eitje en tomatenmascarponesaus
Gevulde gehaktballetjes, daar hebben we zin in vanavond! Met een heerlijk romige tomatensaus met mascarpone. Bij Janneke thuis een echt familiefavoriet.
Hoe maak jij de beste gehaktballen? Wij geven tips!
naar recept
gehaktballetjes met een kwartelei
salade van geroosterde groene asperges met pistache en citroen-tijmdressing
Een frisse salade met gegrilde groene asperges en een dressing van citroen en tijm. Afgemaakt met pistachenoten en een zachtgekookt eitje. Serveer als lunch-, bij- of voorgerecht. 
naar recept
salade asperges pistache en citroen-tijmdressing | delicious
buffelmozzarella met coppa
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar recept
buffelmozzarella met coppa
bruschetta met krab-dragonyoghurt
Een feestelijke gelegenheid? Of gewoon een relaxt doordeweeks avondje? Deze bruschetta met een frisse yoghurt on top smaken altijd goed!
naar recept
bruschetta met krab-dragonyoghurt - delicious

Primi voor Pasen

Geen feest zonder pasta of risotto: een goede primi zet de toon en varieert van regio tot regio. In het noorden is verse, gevulde pasta met kalfsvlees een populaire keuze zoals agnolotti del plin, terwijl in andere gebieden pasta geserveerd wordt met bouillon en soms zelfs polpette: gehaktballetjes. Hieronder geven we een draai aan de klassiekers.

gebakken gnocchi met tomaatjes, parmezaan & munt
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.


Iets meer tijd? Maak dan deze vega gnocchi uit de oven.
naar recept
gebakken gnocchi met tomaatjes
tagliatelle al ragù bianco e fave
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
naar recept
Tagliatelle-al-ragù-bianco-e-fav
open lasagne met prei en mozzarella
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk!
Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van.
Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
open lasagne met prei en mozzarella
gerookte risotto met gorgonzola en citroen
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
naar recept
venkelbouillon met kalfsgehaktballetjes
Janneke maakt met slechts vier ingrediënten een venkelbouillon. De anijssmaak ervan is heerlijk in combinatie met mosterd en zachte kalfsballetjes.
naar recept
venkelbouillon

Lamsvlees met Pasen

Een goed stuk gebraden lamsvlees is wat op een Italiaanse paastafel hoort. Lamsbout, lamslende of lamsrack mogen allemaal: iedere regio heeft zijn eigen voorkeur en bereidingswijze voor agnello. Dit zijn onze favoriete recepten met lam in de hoofdrol.

krokante lamskoteletjes met lentesalade
Alle dagen zondag! Je zou het bijna denken met alle feestdagen komende tijd. In delicious.april vieren we de zondagen met delicious.friend Janneke en haar simpele, maar verrukkelijke gerechten die net even dat extraatje hebben.
naar recept
krokante lamskoteletjes met lentesalade | delicious
lam met boterige peterseliegremolata
Yvette van Boven: ‘Ik blijf het zeggen: koop goed lamsvlees van Hollandse bodem. Kwaliteitsvlees smaakt meteen al beter. Daar hoeft eigenlijk weinig meer bij en áls je het toch wilt, dan is zo’n boterige gremolata met venkelzaad en peterselie echt een toevoeging.’
Ook zo lekker: gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
naar recept
lam met boterige peterseliegremolata - delicious
gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus
Het land is bezet geweest door Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs, die allemaal hun sporen achterlieten. Ook in de keuken. De foodscene van Istanboel is levendig en levert pareltjes op zoals deze gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus. 
naar recept
lamsschouder-deliciousmagazine

Pesce al Forno

Gebakken vis is een populair alternatief voor gasten die liever geen lam eten. Helemaal vega? Wat dacht je van deze recepten met asperges, zet die maar op het paasmenu.

gebakken zalm met peterselie-macadamiaboter
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! 
Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
naar recept
gebakken zalmforel met macadamiaboter - delicious
zeebaars met aardappel en olijven
Eters op bezoek? Dan is deze zeebaars perfect om te maken. Deze mediterrane vis oogt chique, maar staat al binnen 45 minuten op tafel. Zo gedaan dus!
Ben je een grotere fan van zalm? Bekijk dan deze tarte flambée met zalm.
naar recept
zeebaars met aardappel en olijven - delicious
heilbot met tomatenolijvensaus
De lekkerste tomatensaus maak je heel snel zelf. Mooie vis erin en hup in de oven! Extra fijn: je kunt een dag van te voren beginnen met voorbereiden
naar recept
heilbot met tomatenolijvensaus-delicious
couscous met vis en pesto alla trapanese
Als de mussen van ’t dak vallen maak jij deze Siciliaanse couscous met vis en ‘pesto alla trapanese.’ Trapanese is pesto op basis van tomaat en amandel. De naam komt van de Siciliaanse stad Trapani. Deze couscous wil je maken!
naar recept
couscousmetvis-deliciousmagazine

Om het paasmenu mee af te sluiten: dolce

Nee, geen stol, matzes en ook geen paashaas maar een colomba: de neef van de kerstpannettone. In Italië mag een colomba niet ontbreken op het paasmenu. In tegenstelling tot panettone zitten er geen rozijnen in dit donzig, duifvormige brood, maar gekonfijt fruit. De paasduif wordt afgetopt met suikerparels en een lekker amandellaagje. Nu is dit klassieke brood niet de enige zoete lekkernij die met Pasen gegeten wordt. In Napels worden er bijvoorbeeld zoete rijsttaarten gebakken: torta dolce di riso. Nog lekkerder? Onze rijsttaart met pijnboompittenpraline – scroll naar beneden voor het recept.

torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
naar recept
zoete rijstcake met limoncello
citroentaart
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
naar recept
amalfi-citroentaart - Jamie Oliver | delicious
meringue-semifreddo
Hemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar recept
affogato met chocolade-koffieflikken
De klassieke affogato – Italiaans voor "verdronken" – is simpel en spannend tegelijkertijd: het is koud en heet, bitter & zoet.
naar recept
rijsttaart met pijnboompittenpraline
Deze torta di riso – rijsttaart met pijnboompitten – gaat zeker schoon op! De pralineschotsen zorgen voor wat crunch en van mascarponeroom krijg je nooit genoeg..
naar recept