Verwelkom de lente met dit prachtige, Italiaans geïnspireerde paasmenu, want niemand neemt Pasen serieuzer dan de Italianen. Daar kunnen we wat van leren! In de laars is dit een moment om het lekker rustig aan te doen en met familie en vrienden te genieten van een meergangenlunch die gerust uren duurt.
Wat er dan gegeten wordt door de Italianen met Pasen? Hoewel de traditionele keuken van regio tot regio verschilt, zijn er een aantal gerechten die enorm populair zijn geworden voor de Pasqua viering. Van primi tot dolci, we geven je onze allerlekkerste Italiaans geïnspireerde recepten om thuis mee aan de slag te gaan. Mangiare!
Waar komen onze paastradities eigenlijk vandaan en waarom eten we eieren en hazen?
Antipasti voor Pasen
Torta pasqualina is misschien wel hét nationale paasgerecht in Italië, hoewel het van origine uit Ligurië komt. Deze harige taart wordt gevuld met bladgroenten – spinazie of snijbiet -, ricotta en eieren. Het deeg zit precies tussen filo- en bladerdeeg in en bestaat uit heel veel laagjes: volgens de traditie moeten het er 33 zijn, voor elk levensjaar van Jezus, maar dat is bijna onuitvoerbaar. Onze popeyetaart heeft wat weg van deze klassiek paastaart.
Andere typische voorgerechten, oftewel antipasti, zijn onder meer arancini, vleeswaren en kaas en carciofi fritti: krokant gebakken artisjokken.
Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
Primi voor Pasen
Geen feest zonder pasta of risotto: een goede primi zet de toon en varieert van regio tot regio. In het noorden is verse, gevulde pasta met kalfsvlees een populaire keuze zoals agnolotti del plin, terwijl in andere gebieden pasta geserveerd wordt met bouillon en soms zelfs polpette: gehaktballetjes. Hieronder geven we een draai aan de klassiekers.
Iets meer tijd? Maak dan deze vega gnocchi uit de oven.
Lamsvlees met Pasen
Een goed stuk gebraden lamsvlees is wat op een Italiaanse paastafel hoort. Lamsbout, lamslende of lamsrack mogen allemaal: iedere regio heeft zijn eigen voorkeur en bereidingswijze voor agnello. Dit zijn onze favoriete recepten met lam in de hoofdrol.
Pesce al Forno
Gebakken vis is een populair alternatief voor gasten die liever geen lam eten. Helemaal vega? Wat dacht je van deze recepten met asperges, zet die maar op het paasmenu.
Om het paasmenu mee af te sluiten: dolce
Nee, geen stol, matzes en ook geen paashaas maar een colomba: de neef van de kerstpannettone. In Italië mag een colomba niet ontbreken op het paasmenu. In tegenstelling tot panettone zitten er geen rozijnen in dit donzig, duifvormige brood, maar gekonfijt fruit. De paasduif wordt afgetopt met suikerparels en een lekker amandellaagje. Nu is dit klassieke brood niet de enige zoete lekkernij die met Pasen gegeten wordt. In Napels worden er bijvoorbeeld zoete rijsttaarten gebakken: torta dolce di riso. Nog lekkerder? Onze rijsttaart met pijnboompittenpraline – scroll naar beneden voor het recept.