40x ultiem comfort food

40x ultiem comfort food

De wintermaanden staan, culinair gezien, in het teken van warmte en veiligheid. Wanneer de wind om het huis raast en de druppels tegen de ramen kletteren, maken we het binnen extra knus. Kaarsjes aan, je favoriete serie erbij én een goede dosis comfortfood! 

Gerechten om vrolijk van te worden

In vlak Nederlands noemen we het ook wel troost-eten, maar dat impliceert dat comfortfood alleen van pas komt in droevige tijden. Niets is minder waar: ook wanneer we ons goed voelen kunnen we prima snakken naar een royaal bord stoofvlees, een stevige stamppot, een eigenwijs soepje of een ovenschotel bedekt met een romige laag kaas. 

Lekker eten is één van de makkelijkste manieren om jezelf in een ontspannen, rustige staat te brengen. Of je dat nou doet met oude favorieten die je laten denken aan vroeger en thuis, of aan de haal gaat met nieuwe succesformules: wij weten waar je zin in hebt. 

Veel van deze gerechten maak je in een half uurtje. Zo zet je doordeweeks eenvoudig een heerlijk bord troost-eten op tafel. Wil je het lekker rustig aan doen, bijvoorbeeld tijdens een winters weekend? Ook geen probleem: kies een lekkere stoof en laat ‘m een paar uur pruttelen op het vuur. Dat is niet alleen prettig tijdverdrijf – ieder kwartier toch even langs die pan tippelen om te kijken of het allemaal goed gaat – je huis gaat er óók nog heerlijk van ruiken.

Comfortfood kan ook gezond

Wist je trouwens dat dit soort eten helemaal niet slecht voor je hoeft te zijn? Veel van deze gerechten barsten juist van de groenten (lees: vitaminen, mineralen en vezels) en eiwitbronnen, waardoor je je ziel én je lijf tegelijkertijd een groot plezier doet. Zo kom je als een goed gevoed, fit hoentje uit je winterslaap. Ook wel eens lekker!

De februari-editie van delicious. staat dan ook niet voor niets vol met het lekkerste comfortfood. Het is een pláátje geworden met recepten die je nog lang zullen bijblijven.

Daarover gesproken: we putten graag uit onze registers, want 15 jaar recepten maken levert genoeg lekkers op. Dat merk je vanzelf wanneer je door deze lijst scrollt, alvast veel kookplezier!

Comfortfood recepten

lasagne met ragù van varkensvlees, rozemarijn & venkelzaad
Omdat gewoon maar zo gewoon is, geven we je een lasagne met een twist. Vergeet de versgeraspte nootmuskaat niet toe te voegen aan je bechamel, dat biedt een fijn contrast en 'snijdt' als het ware door de romigheid.
Liever een lasagne die sneller klaar is of juist een vega versie? Bekijk dan deze lijst.
naar recept
lasagne met ragù van varkensvlees
marokkaanse zalm met geroosterde paprika
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
naar recept
marokkaanse-zalm-delicious
congee met lap cheong & garnalen
Chinese varkensworstjes – lap cheong – smaken fantastisch in congee, dat in dit recept een heerlijke, hartige, aangeklede soep is geworden.
naar recept
congee
kapucijners in tomatensaus met pancetta
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in.
Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
naar recept
eenpansgerechten makkelijk
mac ’n cheese met prei en mierikswortel
Altijd lekker zo’n bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat denk je van deze vega versie met zacht, gesmoorde prei, gruyere en en pittige mierikswortel?
naar recept
mac 'n cheese met prei
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.
Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
naar recept
bloemkool
franse uiensoep met croûtes
Je ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter.
Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt.
Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
naar recept
franse uiensoep - delicious
panquiche met witlof, bier, appel & abdijkaas
Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze verrukkelijke quiche met witlof en abdijkaas maak je in 30 minuten, de oven doet de rest. Maak de quiche in een ovenbestendige pan, zodat je 'm meteen op tafel kan zetten. Easy en lekker comfortfood.
naar recept
quiche met witlof uit de oven
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
naar recept
zalm-avocado-delicious
romige pompoensoep
Hier hebben we altijd zin in: zoete pompoensoep met knoflook en wortel. Je maakt ‘m romig met een flinke scheut slagroom en interessant met een crunchy topping van pompoenpitten en gedroogde cranberry’s. Maak een flinke pan vol (desnoods een dubbele portie) en vries een deel in. Dan heb je altijd comfort food stand-by staan!
naar recept
hutspot met zoete aardappel en venkeljus
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroenten nemen om stamppot op te leuken. Deze hutspot krijgt een zoete twist door de zoete aardappels en ’n kuiltje venkeljus. Zeker het proberen waard!
Zin in meer stamppot met venkel? Probeer deze waterkersstamppot met venkelroomjus.
naar recept
hutspot zoete aardappel venkeljus - delicious
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten

Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend.
In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van!
naar recept
recepten met paddenstoelen Noorse stoofpot
casserole met worst, hp sauce, gemengde bonen & reuzenknoedels van aardappelpuree
In zijn boek 7X ANDERS kookt Jamie Oliver met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. 
Deze casserole is easy, want de oven doet het meeste werk voor je. Vullend, voedzaam comfort food!
Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
naar recept
Casserole met worst Jamie oliver
moussaka met linzen
Vegetarisch comfort food. Zo kun je deze moussaka met linzen, harissa en cheddar het beste omschrijven.
Behoefte aan meer comfort? Maak dan ook deze romige pappardelle met bloemkool en blauwe kaas.
naar recept
kip à la normande
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar recept
kip a la normande | delicious populairste stoofrecepten 2023
truffelrisotto met paddenstoelen & burrata
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar recept
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata
krokant gebakken procureur- stoof met zachte uiensaus en polenta
Procureur is door zijn zachte en malse structuur ideaal om te stoven. Het wordt ook vaak gebruikt om pulled pork van te maken. Na het stoven bak je de procureur aan voor een heerlijk krokant laagje. Serveer de polenta erbij. Tip: neem een ruime pan voor de polenta, want hete polenta bubbelt en dus is er spatgevaar. Het resultaat is geweldig!
naar recept
polenta procureurstoof | delicious
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
In de maand oktober maken Minta & Mae deze overheerlijke gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus, perfect voor de frissere dagen! Extra fijn: in dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een pompoen schilt.
Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
prei-ricottalasagne met walnoten
Geniet van heerlijk verwarmend en geurig comfort food, heel makkelijk en snel te maken. Ook voor niet-vegetariërs is deze lasagne met prei, ricotta en walnoten uit Familietijd een must! 
naar recept
prei-ricottalasagne
gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio
Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio. 
naar recept
hachee met vijfkruidenpoeder en gember
Simpeler kunnen we stoven niet maken, dan met deze hachee. Bak het vlees aan, voeg ui en gember toe en vervolgens een fijne lading smaakmakers. Dit klusje kost je hoogstens vijftien minuten en is het enige 'zware' werk in dit recept. Laat alles nog 1,5 uur stoven en tadaa: genieten maar.
naar recept
hachee met vijfkruidenpoeder
rendang met kurkumarijst
In Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk.
Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.
naar recept
rendang met kurkumarijst - delicious recept voor rendang
butterchicken met paksoi
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook!
Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
naar recept
Butter chicken met paksoi - delicious
vispastei met venkel en pernod
Comfort food uit de oven: in deze vispastei vind je de perfecte combi van vis, room en anijs. Lekker met een krokant dakje van bladerdeeg. Perfect voor een zondagslunch!
naar recept
vispastei met venkel en pernod | delicious
mac ’n cheese lasagne
Altijd lekker, een flink bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat dacht je van een echt goede mac ’n cheese, maar dan nog iets luxer zoals een lasagne?
Schaamteloos afgekeken van de Amerikanen – en dan gewoon een beetje beter gemaakt. Zo doen we dat. En jij dus ook.
Zin in een mac ’n cheese met meer groenten? Maak deze heerlijke versie van Janneke met broccoli en amandel!
naar recept
mac n cheese lasagne
snelle pasta carbonara met paddenstoelen
Van de klassieke spaghetti carbonara krijgen we nooit genoeg. Speciaal voor groenteliefhebbers en vegetariërs is er deze variant met paddenstoelen.
Of maak deze spaghetti carbonara met chorizo.
naar recept
snelle pasta carbonara met paddenstoelen - delicious
zoete-aardappeltaart met yoghurt, parmezaan en salie
Tip uit de keuken van Janneke: variëren met deze zoete aardappeltaart? Vervang de helft van de aardappel door pompoen, wortel en/of pastinaak.
naar recept
zoete-aardappelquiche - delicious
viscasserole
Het maakt niet uit welke vis je voor deze romige casserole kiest. Nog lekkerder: kies niet één soort vis, maar van alles wat. Ook met de groenten kun je alle kanten op: courgette, venkel, paprika en ook broccoli, sperziebonen, wortel en cherrytomaten zijn heerlijk. Lekker met rijst, krieltjes of tagliatelle!
Ook een goed idee: deze goudkleurige mosselchowder.
naar recept
Viscasserole
worstenbroodjes met naegelholt
Tijd voor comfort food van eigen bodem! Want in welke staat je ook verkeert: Brabantse worstenbroodjes kunnen altijd. Bijna hetzelfde als een saucijzenbroodje, maar dan met brooddeeg in plaats van bladerdeeg. Kruidig vlees in een luchtig broodje met een lekkere lik mosterd… Ja, graag! Maak er maar gelijk een paar extra, dan kun je ze invriezen en weer opwarmen 'in geval van nood'.
Deze worstenbroodjes maak je met Naegelholt: een soort gedroogd rundvlees dat een beetje op rookvlees lijkt. Dit geeft net een wat diepere smaak aan de worstenbroodjes.
Ook lekker voor de koudere maanden: lamssaucijzenbroodjes met rozemarijn & bierketchup of filo-saucijzenbroodjes met appel en cider.
naar recept
worstenbroodjes - delicious
Perzische soep met peulvruchten en lamsvlees
Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan voor nodig en een beetje meer of minder van een ingrediënt maakt niet zoveel uit. Je maakt dus ook makkelijk extra! Voor vrienden, buren en ieder ander die een dampend kommetje kan gebruiken.
Deze keer een heerlijk geurige soep uit Perzië met lamsvlees: Ash-e Sholeh Qalamkar. Neem de tijd voor deze lekkere gelaagde soep, het beste kun je een dag van tevoren beginnen!
Dit recept komt uit het nieuwe nummer van delicious. magazine. Deze maand is delicious. net een wereldstad; een geweldige smeltkroes van culturen, smaken en kleuren. Shop het nummer hier.
naar recept
Perzische soep lamsvlees peulvruchten
uiensoep met ur-hop, gepocheerd ei en kruidenchili-olie
delicious. kookt met bier en maakt ultiem comfort food! Merijn: ‘Ogen dicht en mijn neus achterna. Dat doe ik en snuif de kruidige geur op van hop in een uitgestrekte tuin vol hop-lianen middenin het golvende Limburgse landschap.’
Bier geeft een waanzinnige gelaagdheid en complexiteit aan saus en siroop. Voeg simpelweg een scheut toe. Bier combineert geweldig met ui, knoflook, stoofvlees en kip. Donkere varianten – zoals Herfstbok, Ur-Hop en Port barrel aged of Gulle Tinus – zijn lekker in donkere sauzen en met winterfruit. Altijd een scheut, nooit veel meer dan dat. Bewaar de rest om bij het gerecht te drinken.
Ur-Hop is ongefilterde IPA (India Pale Ale) waarbij de hop laat in het proces koud wordt toegevoegd. Deze dry-hoppingtechniek zorgt voor citrus- en grassige tonen. Een heerlijke aardse en toch frisse IPA, die geweldig werkt in de uiensoep.
naar recept
uiensoep met bier ei en chili olie
mac ’n 2 cheeses met broccoli
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
naar recept
Mac 'n cheese
POMPOENRAMEN met gefrituurde nori & spicy tofoetopping
Dit vegan recept voor pompoenramen is bedacht door Milou van der Will. Haar kookboek 'Vegan comfort' staat vol met vegan gerechten waar je spontaan trek van krijgt. Zo ook dit recept voor pompoenramen met gefrituurde nori en spicy tofoe. Of je nu kookt voor het hele gezin of voor een romantische dinertje voor twee, dit gerecht is geschikt voor elke gelegenheid. Enjoy!
naar recept
Pompoenramen
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
paddenstoelenminestrone met gnocchi
Met dit koude weer warm je helemaal op bij deze paddenstoelenminestrone. Koelverse gnocchi en gedroogde paddenstoelen spelen de hoofdrol in deze rijkgevulde soep.
Nog gnocchi over? Deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta is verrukkelijk!
naar recept
italiaanse tomatensoep paddenstoelenminestrone - delicious
snert met pastinaak
Of het nu vriest of niet: de lekkerste erwtensoep maak je al een dag van tevoren. Dan is hij extra stevig – lepel rechtop graag – en vol van smaak. Eet jij 'm het liefst met spek, met worst of allebei? Wij gaan voor dat laatste, eetsmakelijk!
Liever zonder vlees? Maak dan onze vegan erwtensoep!
naar recept
snert erwtensoep - delicious
boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite.
Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
naar recept
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel
kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato
Gek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar recept
populairste recepten kip 2023 - populairste italiaanse recepten : kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato - delicious
aardappelgratin met gruyère
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar recept
aardappel bijgerechten kerst aardappelgratin met gruyere

De nieuwste delicious.

Zin in meer heerlijke gerechten voor dit seizoen? Bestel jouw exemplaar en kook de sterren van de hemel!