Om écht lekker te eten, hoef je heus geen uren in de keuken te staan. De kunst van snelle pasta recepten, verstaan de Italianen als geen ander. Koken in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven.
In die categorie maakten we een lijst met de lekkerste recepten uit ons archief. Stuk voor stuk pasta’s die je in een half uurtje op tafel tovert.
Zorg voor de basis
Haal wat verse ingredienten en je kunt al vrij snel aan de slag. Zeker wanneer je de basics op orde hebt. Verse pasta in de vriezer, gedroogde paddenstoelen in je kruidenla en voldoende tomaten in blik in je kelderkast. Pesto voor als je geen tijd hebt om hem zelf te maken, goede olijfolie, knoflook, Parmezaanse kaas…
En ook kruiden zoals oregano, basilicum en tijm kunnen niet ontbreken. Met deze ingrediënten heb je altijd een goede basis om een smakelijke pastasaus te maken.
Simpel & snelle pasta recepten
Onderstaande recepten komen veelal uit de koker van Janneke Philippi. Zij bedenkt, kookt en fotografeert samen met haar man Serge voor ieder nummer van delicious. magazine diverse recepten.
Altijd met één overeenkomst: de recepten zijn simpel en snel te maken. Verwacht dus veel shortcuts en slimme smaken voor de lekkerste maaltijden.
Het mei-nummer van delicious. staat in het teken van de wereldkeuken. Janneke kookt Amerikaans comfortfood. Verwacht onder andere heerlijke NY meatballs met spaghetti. Bestel het nummer hier!
28x snelle pasta recepten
Of je nu van vegetarisch houdt, of juist van een vlees, er zit vast iets tussen wat bij jouw smaak past. Laat het water maar komen en laat je inspireren door deze heerlijke snelle pasta recepten.
Spaghetti met schelpen in witte wijn
Romig én met de friszure touch van citroen. De ideale maaltijd als de zon zijn best doet. Vongole en tapijtschelpen maken gewone spaghetti bijzonder. Wijn, chili en room erbij en het smaakt volmaakt!Nog meer schelpen: zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Spaghetti vongole: er zijn maar weinig gerechten die zo makkelijk en magisch tegelijk zijn. Yvette van Boven geeft er in het julinummer haar eigen draai aan door kokkels in plaats van vongole te gebruiken en maakt het gerecht af met gerookte-paprikaboter. Als dat geen recept voor succes is…
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig! Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen. Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
Janneke geeft ons meer een uitgangspunt dan een recept, want in plaats van zalmfilet kun je ook prima variëren met een mix van visfilet en (Hollandse) garnalen. Etentje? Maak de kruidenroom van tevoren en leg de zalm pas in de room als de gasten aan tafel zitten.Als je zalmfilet overhebt, maak dan ook eens: 6x easy zalm onder de 30 minuten
Mascarpone maakt deze groene risotto met zeevruchten extra romig. Varieer vooral met andere groene groenten: ook bleekselderij, courgette, en (dubbelgedopte) tuinbonen zijn top in deze visrisotto.Ook een lekker snel gerecht met vis: zalmpasteitjes met amandelboontjes
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
In dit recept gebruiken we lamsgehakt. Bij mediterrane supers met een vleesafdeling vind je zeker lamsgehakt. Of gebruik eventueel het vlees uit lamsworstjes.
De makkelijkste lasagne ooit, mét een verrassende twist! Deze porties eenpersoons lasagne maak je niet met lasagnebladen, maar met gevulde pastakussentjes: ravioli. Die hoef je niet voor te koken, het garen gebeurt in de oven. Ook nog eens perfect om lekker no-waste te koken, want tussen de laagjes pasta stop je alle gekookte of gegrilde groenten die je nog hebt liggen. Extra speltip: maak wat meer porties en vries in: zo heb je altijd een homemade diepvriesmaaltijd binnen handbereik.Ben je een echte lasagne-liefhebber? Say no more. 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid!
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
De klassieke bolognesesaus komt uit Bologna en bestaat uit rundergehakt, tomatenpuree, ui en bleekselderij. Volgens het traditionele recept van pasta bolognese uit 1982 eten de Italianen de bolognesesaus niet zoals wij die kennen met spaghetti, maar met tagliatelle. Zin in meer pasta? Maak dan ook deze met boerenkool.
Jamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles! Ook uit één pan: de allerbeste risotto
Écht lekker kan soms zo simpel zijn. Janneke kookt graag in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven. Deze linguine geef je een nog intensere smaak door het water (deels) te vervangen door donker bier of een lekkere scheut rode wijn. Serveer absoluut met geraspte, parmezaanse kaas voor extra umami. Zin in meer gerechten met bier? Maak deze speciale uiensoep!
feestelijke gnocchi met cavalo nero, venkelzaad & pecorino
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega. Voor het delicious. jubileumnummer selecteerden we een paar waanzinnige feestgerechten en een goede gnocchi mocht niet ontbreken. Deze maak je met het Italiaanse zusje van onze boerenkool, verfrissend venkelzaad en licht-zilte pecorino. Oh, en natuurlijk helemaal in stijl van Janneke: binnen 30 minuten klaar. Kom maar door met zo’n bordje comfort food deluxe!
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
pastasalade met doperwtenpesto & warmgerookte zalm
Zin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
In de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
TAGLIATELLE & SPERZIEBONEN in pestoroom met kabeljauwfilet
Deze romige pasta met tagliatelle, sperziebonen en kabeljauw bevat weinig verschillende ingrediënten en staat in een handomdraai op tafel. De pestosaus geeft het gerecht een romige smaak en is heerlijk in combinatie met de pasta. Een gezond gerecht en perfect voor een doordeweekse avond.
Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en gescheurde basilicum.'
Van de klassieke spaghetti carbonara krijgen we nooit genoeg. Speciaal voor groenteliefhebbers en vegetariërs is er deze variant met paddenstoelen.Of maak deze spaghetti carbonara met chorizo.
Spaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit Lazio. Daar aten houtskoolbranders het in hun pauze. Tip: voeg bij de klassieke spaghetti carbonara de eieren gelijk toe nadat de pasta is afgegoten, zo kunnen de eieren door de warmte stollen.
Carbonara is zo’n lekkere snelle Italiaanse klassieker. Deze carbonara met saucijs en spruitjes heeft een lekkere winterse twist en staat in 20 minuutjes op tafel. Fan van carbonara? Probeer ook eens deze met paddenstoelen.
Cacio Italiano! Van buffelmelk tot geitenmelk, van zacht tot hard, van mild tot pittig en van jong tot oud; wij kaaskoppen worden ontzettend gelukkig van Italiaanse formaggio. Vooral van burrata – Italiaans voor 'boterachtig' – kunnen we geen genoeg krijgen. In deze pasta wordt de fluweelzachte bol kaas gecombineerd met een pittige tomatensaus.Ook heerlijk met burrata: pompoengalette van Yvette
lasagne zonder oven met paddenstoelen, truffel & noten
Met lasagne zit je altijd goed! De combinatie van paddenstoelen en truffel maken een perfect koppel, waar de noten voor een knapperige bite zorgen. Ook ideaal als je geen oven hebt (of geen geduld). Nu je toch in Italiaanse sferen bent, bekijk dan deze bonensalade. Perfect naast de lasagne!
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
pappardelle met cherrytomaatjes, geitenkaas & saliepesto
De lange, brede linten van de pappardelle brengen je direct in Italiaanse sferen. De cherrytomaatjes, geitenkaas en saliepesto zorgen voor een smaak sensatie op je bord. En dit alles in slechts 20 minuten. Wat wil je nog meer? Tip: Bestrooi voor wat extra pit de pasta met een snuf chilivlokken.
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus
Tortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.