nr.1 foodmagazine

orecchiette met koolzaad van Yvette

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
pasta met koolzaadtoppen
lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | italiaans, nederlands | lactosevrij
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
kooktijd20 minuten
totale tijd20 minuten

ingrediënten

  • 400 g koolzaadtoppen
  • 400 g orecchiette
  • 50 ml olijfolie + extra
  • 45 g ansjovis, 1 blikje
  • 5 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
  • zwarte peper, versgemalen
  • flink chilivlokken, naar smaak
  • evt. 6 el geraspte Parmezaanse kaas
  • + extra bloemen voor de garnering

instructies

  • Breng een grote pan goed gezouten water aan de kook. Was de koolzaadtoppen en laat ze uitlekken. Blancheer de toppen zo’n 3-4 min. of tot ze nét garen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze in een vergiet onder koud water. Laat ze heel goed uitlekken.
  • Bewaar het kookvocht in de pan en kook de pasta erin tot het nog net niet gaar is, dus iets voor het ‘al dente’-moment. Het gaart straks nog door in een andere pan en krijgt dan een echt perfecte bite. Neem uit de pan met een schuim- spaan en bewaar weer het kookvocht in de pan.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovis en de knoflook toe en fruit op middelhoog vuur aan tot de ansjovis uit elkaar valt en de knoflook geurt. Voeg voldoende zwarte peper en chilivlokken toe tot een kruidige olie ontstaat.
  • Doe de koolzaadtoppen erbij en bak ze al omroerend even goed mee. Voeg de pasta toe en schep alles al bakkend om.
  • Schep met een pollepel steeds een scheutje pastakookwater bij de orecchiette zodat alle olie bindt en een glanzend laagje om de pasta vormt.
  • Dit gaat allemaal vrij snel, binnen 2-3 min. Schep de pasta dan in voor- verwarmde diepe borden. Bestrooi evt. met Parmezaanse kaas en extra bloemen en serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 469kcal
|
eiwit: 24g
|
vet: 7g
|
koolhydraten: 76g
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING, BEREIDING YVETTE VAN BOVEN. FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
pasta met koolzaadtoppen