Een slowcooker is superhandig om lekker lang en langzaam in te stoven. Je maakt er niet alleen fantastische stoofgerechten in, maar ook soepen, curries, krieltjes en zélfs cakes.
Gun jij iemand meer kookgemak, lekker eten én extra vrije tijd? Dan is een slowcooker echt een topcadeau! Op een normaal gasfornuis of een inductieplaat kan het een uitdaging zijn om een gerecht heel langzaam te garen. Met een slowcooker is het appeltje eitje!
En dan vooral met deze recepten voor in de slowcooker. Je doet de ingrediënten in het apparaat, kiest het juiste programma, om er vervolgens urenlang niet meer over na te hoeven denken. Je hebt je handen vrij om eindelijk die kruiswoordpuzzel op te lossen, de was op te vouwen, of een bad te nemen.
Je kunt zelfs – met een gerust hart, want een slowcooker is hartstikke veilig – je huis verlaten. Wow, sporten terwijl er op het aanrecht iets lekkers staat te stoven: kan gewoon met deze recepten voor in de slowcooker!
Wat je moet weten over de slowcooker
De keramische binnenpot geeft de warmte heel langzaam en gelijkmatig door. De temperatuur blijft constant en dat garandeert extra veel smaak. De meeste slowcookers hebben 2 standen: hoog en laag. Er zijn verschillende formaten te koop, van een kleine tweepersoons voor 1 1⁄2 liter tot wel 8 liter inhoud. Voor 4-6 personen is een inhoud van ± 5 liter ideaal.
Ga je aan de slag met deze recepten voor in de slowcooker, lees dan eerst deze tips
1. Snijd ingrediënten in gelijke stukken zodat ze ook gelijkmatig garen.
2. Sommige slowcookers hebben ook een aanbraadstand waarmee je vlees of uien eerst rondom bruinbakt. Heeft je slowcooker dat niet, bak vlees en uien dan eerst in een braadpan rondom bruin.
3. Vul je slowcooker tot maximaal driekwart met ingrediënten en vocht.
4. In de slowcooker gebruik je minder vocht dan normaal bij een stoofgerecht omdat vocht dat uit de ingrediënten verdampt, via de deksel weer terugvalt in de stoof, er is dus geen vochtverlies. Houd de deksel dus goed op de keramische pot.
5. Maak je een gerecht in de slowcooker dat je normaliter in de oven maakt, vermenigvuldig de tijd dan 5x (high stand) tot 10x (low stand). Halveer de hoeveelheid vocht. Je vermeerdert dus de tijd en vermindert de hoeveelheid vocht.
6. Verwarm geen al bereide gerechten in de slowcooker, dat duurt te lang.
7. Kook rauwe bonen, linzen en erwten eerst op een normale hittebron 10 min. voor in ruim water voor je ze aan de slowcooker toevoegt. Of neem bonen uit pot of blik en voeg die 30 min. voor het einde van de stooftijd toe.
Geen slowcooker? Je maakt deze gerechten ook goed in de oven. Zet de oven op 120°C en verminder de slowcooker-stooftijd met ongeveer de helft.
Als je de oven op 150°C zet is je gerecht in eenderde van de tijd gaar, maar op lagere temperatuur blijft het vlees malser. Houd in de oven de hoeveelheid vocht goed in de gaten, het kan zijn dat je nog wat moet toevoegen omdat vocht in de oven makkelijker verdampt.
Recepten voor in de slowcooker
Slowcooker stoofvlees
Noord-Afrikaanse lamsstoof met linzen
Precies waar je zin in hebt als het wintert: een verwarmende stoofpot! Deze is makkelijk te maken en stelt qua smaak nooit teleur.
Klein visje, groot smaakeffect. Ansjovis is altijd handig om op voorraad te hebben. Lekker door een salsa, op een bruschetta met mascarpone, of in dit geval in een makkelijke mediterrane kipstoof.Gek op ansjovis? Low-budget smaakexplosie: 18x ansjovis
Deze gestoofde varkenswangen met een oosterse touch zijn eigenlijk heel simpel. Voeg alles samen en laat dan de tijd zijn werk doen. Zo komen alle specerijen tot hun recht en vormt er zich een prachtig stoofgerecht. Heb je iets minder tijd om te stoven? Bekijk dan deze citroenvarkenrollade met zoetzure courgette.
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
Voor Familietijd maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.En als dat Vlaamse wel bevalt, dan maak je de volgende dag Vlaamse karbonades met spitskoolstamppot.
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
Deze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
Van klassiekers krijgen we nooit genoeg. Ook deze karbonades gestoofd in krachtig Belgisch bier met spitskoolstamppot zijn een echte aanrader.Zin in iets nieuws met meer pit? Maak dit! Geroosterde spitskool met currypasta en kokos.
Een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen. Tip van Janneke: ‘Stoof rodekool op het laagste vuur 40-50 min. in een laagje appelsap met kruidnagels, met de deksel op de pan. Roer er het laatste kwartier een in stukken gesneden, friszure appel en een plakje verkruimelde ontbijtkoek door.’
TIP Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren. Nog zo'n lekker recept om mee te vertagen: gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio.
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten
Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend. In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van! Dit recept komt uit de nieuwste delicious.. Het tijdschrift staat helemaal in het teken van recepten uit de hele wereld. Koop hem hier!
Onze nieuwe receptschrijver Julie laat zich graag inspireren door de Italiaanse keuken maar geeft er ook een eigen twist aan. Boerenkool in de bonenstoof? Prego!Vegan tip: Liever geen vlees? Vervang de worst door een vegan variant of gedroogd eekhoorntjesbrood.
bruine bonen ‘con ragu’ met peterselie- crème fraîche
Comfortfood verwarmt je en geeft je de juiste energie om de winter lekker door te komen. Dit recept voor bruine bonen ‘con ragu’ is dan ook perfect voor deze koude(re) dagen. Tip: de huisgemaakte gehakt-tomatensaus is zonder de bonen ook heerlijk bij penne of papardelle pasta!
Jamie Oliver kookt in 7x anders met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. Deze zoete-aardappelstoof eet je makkelijk iedere week opnieuw. Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
Laat je niet misleiden door de bereidingstijd: dit gerecht is juist je allerbeste vriend wanneer je een druk bestaan hebt. Je hoeft kip alleen maar even de oven in te schuiven en de saus op het vuur te zetten. Terwijl alles gaart heb jij je handen vrij voor klusjes, spelletjes of… Beide! Nog praktischer: maak de kip een dag van tevoren, dan hoef je alleen nog maar te plukken, te roeren en te serveren. Buona cena!
Een goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore. Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.
Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!
Wij hebben een diep gewortelde liefde voor pasta. Een daarvan is pasta sugo bugiardo; wat letterlijk ‘bedriegerssaus’ betekent. Waarom? Omdat er geen rundvlees, maar varkensworst in het gerecht gaat. Maar: hij doet absoluut niet onder voor een klassieke pasta bolo met rundergehakt. Proef zelf maar!
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
Deze hazenrendang zit bomvol specerijen als gember, kurkuma en laurier. Verwacht een ware smaak explosie zodra je deze pan op tafel zet. Neem er de tijd voor en stop er veel liefde in. Daar wordt hij extra lekker van.
Nog meer zin in stoven? Bekijke deze varkenswangen in miso-sojasaus.
Een Indiase curry hoeft geen rijk, log stoofgerecht te zijn. Reis je naar het Zuiden en naar Sri Lanka dan kom je lichtere varianten tegen met frisse tamarinde, tomaten en geurige kerrieblaadjes. Deze curry leunt op die zuidelijke stijl, waarbij de de kip is gegaard in een dunne, maar supersmaakvolle saus.
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Deze kip tikka masala vraagt weinig werk en alleen tijd om 'm zacht te laten stoven. Met specerijen en kruiden transformeer je kip in verrukkelijke stoofpotten. Wacht niet langer en ga direct aan de slag.
Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.
Pulpo, oftewel inktvis, is misschien niet het meest voor de hand liggende ingrediënt. Maar laat je niet afschrikken door die tentakels want ze hebben een heerlijk smaak. Helemaal in combinatie met sherry, sinaasappel en amandelzout.Dit gerecht gaat goed samen met een frisse salade. Zoals deze salade van opperdoezer ronde, krombekbonen en groenten.
Rijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
Deze minestrone is de Italiaanse keuken perfect in z’n eenvoud. Het geheim? Écht goede ingrediënten: weinig in aantal, maar wel van superkwaliteit. En de pesto, die maak je zelf. Dat is nóg lekkerder!Probeer ook deze fantastische paddenstoelenminestrone met gnocchi.
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera. Nog zo’n lekker Italiaanse recept voor stevige soep?