De titel ‘Indiase curry’ is wat misleidend, want de regio’s van India hebben zo’n diverse keuken dat je amper kunt spreken van één overkoepelende keuken. Hetzelfde geldt voor ‘curry’; wat wij in het Westen curry noemen heeft in Zuid-Azië honderden verschillende nemen – vaak vernoemd naar de ingrediënten.
Om je een voorbeeld te geven: de bekende aloo gobi laat zich vertalen als aardappel en bloemkool, saag paneer of palak paneer betekent spinazie met paneer en malai kofta is letterlijk een kofta of dumpling die je onderdompelt in een romige saus (malai).
Indiase curry: variatie alom!
En misschien wel nog belangrijker: een Indiase curry varieert niet alleen van regio tot regio, maar ook van dag tot dag en stemming tot stemming. Sommige (thuis)koks houden van dunne curry, anderen van dikke.
Er zijn curry’s voor speciale gelegenheden, op smaak gebracht met houtskoolrook en boter of weelderig aangevuld met room, evenals lichtere, makkelijke verteerbare curry’s zoals (Ayurvedische) kitchari die je weer op de been kunnen helpen als je je niet lekker voelt.
Spice is nice
Maar één ding staat vast, de smaak van een Indiase curry wordt grotendeels bepaald door de specerijen en de manier waarop én wanneer je ze gebruikt.
Wist je dat de meest geëxporteerde specerijen uit India (naar cijfers van foodbuddies.in) chili is, gevolgd door komijn, kurkuma, knoflook en korianderzaad.
Basisformule voor Indiase curry
Een goed rijtje om zelf eens mee te experimenteren. Met deze basisformule voor een Indiase curry kom je een heel eind:
- Voeg olie of ghee (geklaarde boter) toe aan een pan en fruit eerst de hele specerijen. Denk aan hele kardemompeulen, steranijs, maar ook komijnzaad of mosterdzaadjes die eerst moeten ploppen en dansen in de pan zodat ze niet bitter worden.
- Nu mogen de natte smaakmakers/specerijen erbij zoals ui, gember en knoflook. Neem de tijd voor het uitbakken van de ui en knoflook, anders proef je de sterk, rauwe smaak op het einde nog steeds.
- Gebruik je een masala, oftewel een mengsel van gemalen specerijen, dan mogen die er nu bij. Bak de specerijen zeker 1 a 2 minuten zodat de hitte de aroma’s opent en de smaak wordt afgegeven aan de olie.
- Voor een sauzige curry voeg je nu tomaten toe, spinaziepuree, room, kokosmelk of bijvoorbeeld linzen en water.
- Laat de hoofdingrediënten zoals groenten, kip of vis garen in de saus.
- Maak af met een tarka, een frisse kneep citroensap of yoghurt en verse kruiden.
11x Indiase curry recepten
Benieuwd naar meer recepten met paneer? Probeer dan pompoen met krokante kikkererwten en paneer.