22 recepten met knolselderij

22 recepten met knolselderij

De knobbelige knolselderij is misschien wel de bekendste van alle knollen. Deze wintergroente kun je vrijwel het hele jaar kopen. Wij zijn fan, omdat de groente ongelofelijk veelzijdig te gebruiken is. Laat je inspireren door deze 22 recepten met knolselderij!

In dit artikel verzamelden we ál onze favoriete recepten met knolselderij. En dat zijn er nogal wat. Want deze knol uit de selderijfamilie geeft heel veel smaak. In soep, saus en in combinatie met veel andere groenten.

Het aromatische vruchtvlees kun je rauw eten – in een waldorfsalade! – maar ook gebakken of geroosterd of gestampt tot puree smaakt knolselderij lekker. Gefrituurd als frietjes weet je niet wat je proeft! En… oer- Hollandse erwtensoep kan natuurlijk niet zonder knolselderij.

Dit kun je ook van knolselderij maken

Groentepuree: vervang een deel van de aardappelen door knolselderij en kook en stamp er puree van. Je kunt er ook nog andere knollen en wortels doormengen, als koolraap, wortels en bijv. pastinaak.

Pompoensoep met pit: fruit flink wat ui en knoflook met kerriepoeder en wat chilipeper. Voeg wat schoongemaakte pompoen en knolselderij toe, een heel bosje koriander en 11⁄2 liter bouillon en kook gaar. Pureer en serveer met dikke yoghurt.

Gebakken knolselderij: kook dikke plakken knolselderij bijna gaar, giet af en bak aan beide kanten bruin in boter. Beleg de laatste 3-4 min. met dikke plakken taleggio – Italiaanse kaas – en laat smelten.

Kijk hieronder voor meer recepten voor gebakken knolselderij, puree en soep!

Hoe schil je een knolselderij?

Ga je niet met onderstaande recepten aan de slag, maar wil je knolselderij gewoon koken? Snijd de wortels en het groen van de knol af. Snijd de knolselderij in dikke schijven van ongeveer 1 of 1,5 centimeter dik. Leg de schijven op je snijplank snijd de schil eraf. Verdeel de schijven in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter.

Hoe lang moet knolselderij koken?

Doe de blokjes in een pan met ruim water en laat ze ongeveer 15 minuten koken.

Recepten met knolselderij

zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!
Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
naar recept
kerst voorgerecht forel - fris voorgerecht
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes.
Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
naar recept
knolselderij pastinaak roodbaars dragonboter
knolselderijgratin
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'
Probeer ook eens deze salade met knolselderij.
naar recept
gebakken knolselderij met peperroomsaus
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk!
14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
naar recept
recepten gebakken knolselderij met peperroomsaus
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie.
Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
naar recept
knolselderij appel miso Yvette van boven
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
knolselderijburger
Burgers hoeven niet altijd van vlees of vis gemaakt te worden. Neem bijvoorbeeld dit recept met een burger gemaakt van knolselderij. Samen met de kappertjesmayonaise een heel smakelijk gerecht en perfect als vegetarische maaltijd.
Lekker voor je volgende burgeravond: kikkererwtenburgers met pompoen of halloumiburgers op briochebrood.
naar recept
knolselderij burger
gerookte hotdog met knolselderijremoulade en waterkers
Hotdogs zijn voor ons de ultieme guilty pleasure. Simpel, maar oh zo lekker! De zelfgemaakte knolselderijremoulade en smokey dog maakt deze versie van Janneke Philippi toch een beetje bijzonder. De waterkers zorgt voor extra pit.
Serveer een lekkere portie polentafriet bij de hotdogs.
naar recept
sandwich met knolselderij, mosterdspread en rauwe ham
Wij onze sandwiches maar wat graag met geblancheerde knolselderij en kropsla. De roomkaasspread houd je makkelijk een paar dagen goed in de koelkast. 
naar recept
sandwich-delicious
knolselderijsalade met spinazie & honingdressing
Een frisse salade is het perfecte bijgerecht! Door de honing is deze lekker zoet en overal bij te combineren!
Nog meer zin in salades? Bekijk deze groene maaltijdsalade met asperges en oude kaas.
naar recept
Oosterse vis met knolselderijfrieten
Witvis is een mooie basis om veel smaken en specerijen tot zijn recht te laten komen. Dat geldt ook voor deze vis op z’n Oosters met knolselderijfrieten. De vis is lekker licht terwijl de knolselderijfrieten de nodige bodem geven.
Lekker voor erbij: knolselderijsalade met spinazie & honingdressing.
naar recept
vis op z’n oosters met knolselderijfrieten - delicious
gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij
Tijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
naar recept
kerstmenu klassiek gebraden hazenrug met pancetta
vlaamse wildstoof met knolselderijfriet
Voor Familietijd maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
En als dat Vlaamse wel bevalt, dan maak je de volgende dag Vlaamse karbonades met spitskoolstamppot.
naar recept
gebraden eend met knolselderij, prei, vijgen en paddenstoelen
Het is weer tijd voor wild! Deze gebraden eend met knolselderij, prei en paddenstoelen is perfecte in combinatie met de zoete smaak van vijgen.
naar recept
eend-delicious
geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli
Anna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
naar recept
knolselderij-delicious
hartige taart met knolselderij, ui en kaas
Ovengerechten zijn perfect om weer op temperatuur te komen met dit koude, druilerige weer. Deze hartige taart met knolselderij heeft een goudbruin knapperig korstje en is heel geschikt om voor een groter gezelschap te koken en samen te delen. Om daarna op de bank met z’n allen een grote pot thee leeg te drinken terwijl de regen tegen het raam tikt… Herfstweer is zo erg nog niet!
naar recept
Hartige taart knolselderij-delicious
schelvisschotel met knolselderij en palmkool
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd.
Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
naar recept
Schelvisschotel met knolselderij en palmkool | delicious
knolselderijsalade met dragondressing en hazelnoot
Deze frisse knolselderijsalade is de perfecte salade als bijgerecht. Frisse knolselderij met dragonmosterddressing en de aardse smaak van hazelnoot!
Serveer deze salade bij de gebraden rosbief met dragonkorst.
naar recept
knolselderijsalade

Knolselderijstamppot

andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
naar recept
andijviestamppot-delicious fodmap
knolselderijstamppot met vadouvan en kalkoen
Wie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek. Ben je vegetarisch? Maar wel op zoek naar een recept met knolselderij? Bekijk dan deze knolselderijsoep met paddenstoelen.
naar recept
knolselderijstamppot en kalkoenbacon - delicious
knollenmix-stamppot met gehaktballetjes
Als er één gerecht puur Hollands is, is het wel stamppot. Daar zijn dan ook veel recepten voor. Simpele gerechten met groenten van het seizoen als basis. Deze variant op hutspot, met extra knolselderij en venkel, viel op de redactie zeer in de smaak! En bij jullie?
naar recept
Knollenmix-stamppot-delicious
zoete knollenstamp met zalm gewikkeld in coppa
Grof gestampte knollenstamp: knolselderij, koolraap, goudrenetten en kruimige aardappels gestampt met een scheutje melk en appelsap. Daarbij zalmfilets gewikkeld in plakjes coppa. Easy en vol groente!
naar recept
knollenstamp-delicious