De knobbelige knolselderij is misschien wel de bekendste van alle knollen. Deze wintergroente kun je vrijwel het hele jaar kopen. Wij zijn fan, omdat de groente ongelofelijk veelzijdig te gebruiken is. Laat je inspireren door deze 22 recepten met knolselderij!
In dit artikel verzamelden we ál onze favoriete recepten met knolselderij. En dat zijn er nogal wat. Want deze knol uit de selderijfamilie geeft heel veel smaak. In soep, saus en in combinatie met veel andere groenten.
Het aromatische vruchtvlees kun je rauw eten – in een waldorfsalade! – maar ook gebakken of geroosterd of gestampt tot puree smaakt knolselderij lekker. Gefrituurd als frietjes weet je niet wat je proeft! En… oer- Hollandse erwtensoep kan natuurlijk niet zonder knolselderij.
Dit kun je ook van knolselderij maken
Groentepuree: vervang een deel van de aardappelen door knolselderij en kook en stamp er puree van. Je kunt er ook nog andere knollen en wortels doormengen, als koolraap, wortels en bijv. pastinaak.
Pompoensoep met pit: fruit flink wat ui en knoflook met kerriepoeder en wat chilipeper. Voeg wat schoongemaakte pompoen en knolselderij toe, een heel bosje koriander en 11⁄2 liter bouillon en kook gaar. Pureer en serveer met dikke yoghurt.
Gebakken knolselderij: kook dikke plakken knolselderij bijna gaar, giet af en bak aan beide kanten bruin in boter. Beleg de laatste 3-4 min. met dikke plakken taleggio – Italiaanse kaas – en laat smelten.
Kijk hieronder voor meer recepten voor gebakken knolselderij, puree en soep!
Hoe schil je een knolselderij?
Ga je niet met onderstaande recepten aan de slag, maar wil je knolselderij gewoon koken? Snijd de wortels en het groen van de knol af. Snijd de knolselderij in dikke schijven van ongeveer 1 of 1,5 centimeter dik. Leg de schijven op je snijplank snijd de schil eraf. Verdeel de schijven in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter.
Hoe lang moet knolselderij koken?
Doe de blokjes in een pan met ruim water en laat ze ongeveer 15 minuten koken.
Recepten met knolselderij
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes. Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'Probeer ook eens deze salade met knolselderij.
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk! 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie. Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Burgers hoeven niet altijd van vlees of vis gemaakt te worden. Neem bijvoorbeeld dit recept met een burger gemaakt van knolselderij. Samen met de kappertjesmayonaise een heel smakelijk gerecht en perfect als vegetarische maaltijd. Lekker voor je volgende burgeravond: kikkererwtenburgers met pompoen of halloumiburgers op briochebrood.
gerookte hotdog met knolselderijremoulade en waterkers
Hotdogs zijn voor ons de ultieme guilty pleasure. Simpel, maar oh zo lekker! De zelfgemaakte knolselderijremoulade en smokey dog maakt deze versie van Janneke Philippi toch een beetje bijzonder. De waterkers zorgt voor extra pit. Serveer een lekkere portie polentafriet bij de hotdogs.
Witvis is een mooie basis om veel smaken en specerijen tot zijn recht te laten komen. Dat geldt ook voor deze vis op z’n Oosters met knolselderijfrieten. De vis is lekker licht terwijl de knolselderijfrieten de nodige bodem geven.Lekker voor erbij: knolselderijsalade met spinazie & honingdressing.
gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij
Tijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli
Anna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
Ovengerechten zijn perfect om weer op temperatuur te komen met dit koude, druilerige weer. Deze hartige taart met knolselderij heeft een goudbruin knapperig korstje en is heel geschikt om voor een groter gezelschap te koken en samen te delen. Om daarna op de bank met z’n allen een grote pot thee leeg te drinken terwijl de regen tegen het raam tikt… Herfstweer is zo erg nog niet!
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd. Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
knolselderijsalade met dragondressing en hazelnoot
Deze frisse knolselderijsalade is de perfecte salade als bijgerecht. Frisse knolselderij met dragonmosterddressing en de aardse smaak van hazelnoot!Serveer deze salade bij de gebraden rosbief met dragonkorst.
andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
Wie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek.
Ben je vegetarisch? Maar wel op zoek naar een recept met knolselderij? Bekijk dan deze knolselderijsoep met paddenstoelen.
Als er één gerecht puur Hollands is, is het wel stamppot. Daar zijn dan ook veel recepten voor. Simpele gerechten met groenten van het seizoen als basis. Deze variant op hutspot, met extra knolselderij en venkel, viel op de redactie zeer in de smaak! En bij jullie?
Grof gestampte knollenstamp: knolselderij, koolraap, goudrenetten en kruimige aardappels gestampt met een scheutje melk en appelsap. Daarbij zalmfilets gewikkeld in plakjes coppa. Easy en vol groente!