Orzo, kritharaki of risoni. Waar we het over hebben als we het over orzo hebben? Een pasta die lijkt op een rijstkorrel, maar dus onder verschillende namen bekend is. Een soort risotto voor mensen met minder geduld, want: zo klaar!
Hoe het precies met al die benamingen voor hetzelfde goedje zit? Orzo kennen ze in véél zuiderse keukens rondom de Middellandse zee, en in soortgelijke vorm. In Macedonië noemen ze het ‘kritharaki’, in Israël ‘ptitim’, in Turkije ‘arpa sehriye’ en in Italië naast ‘orzo’ vaak ook ‘risoni’. Maar je komt het ook tegen onder namen als manestra, rosa marina en riso.
Je kunt de pasta hetzelfde bereiden als risotto. In Italië doen ze dat ook en noemen het dan ‘orzotto’.
Wil je nog meer leren over de Italiaanse keuken? Op deliciousacademy.nl vind je diverse cursussen vanaf € 19,95 die je meenemen naar dit heerlijke land. Zo leer je de lekkerste pasta’s maken met Roberta of bak je samen met Rutger Italiaanse zoete broodjes. Op deze pagina vind je het overzicht.
4x Orzo recepten
Lees meer: razendsnel Italiaans: 66x recepten