47x Italiaanse recepten zónder pasta in de hoofdrol

Pizza, pasta… We zeggen er niet snel ‘nee’ tegen, maar de Italiaanse keuken heeft nog zó veel meer fijns te bieden. Dat weten de Italianen ook. Dus do as the romans do en vul je bord eens met allerlei ingrediënten die geen deegslierten zijn. Aan een gebrek aan inspiratie kan het in ieder geval niet liggen, kijk maar!

Op de redactie dromen we er regelmatig over: een grote, Italiaanse tuin met royaal gevulde tafels. Zo maak je dat thuis na, met 44x ideeën voor een heerlijk Italiaans buffet.

Italiaans zonder pasta

De onderste lagen van de Italiaanse pyramide van Maslow bevatten flinke hoeveelheden verse pasta. Van de Medici tot Borghese: ze zijn er stuk voor stuk groot mee geworden – en gebleven. We hebben dan ook helemaal niets tegen pasta: we zijn juist dolblij dat het (nog steeds) bestaat!

Maar als je iedere dag je lievelingseten maakt, kan het wat glans verliezen. Zeker wanneer je onze lijsten 14x makkelijke spaghetti recepten en pasta met weinig ingrediënten: 15 heerlijke recepten van voor tot achter kent en meermaals hebt uitgespeeld. Dan ben je wel toe aan verandering van spijs en is het tijd om te gaan voor Italiaans zonder pasta.

Ook de Italianen eten niet iedere dag dunne reepjes soepel deeg. Hoewel pasta een belangrijk onderdeel is van de Italiaanse keuken, zijn er eindeloos veel gerechten zónder.

Denk aan risotto, minestrone, ossobuco, carpaccio, bruschetta en nog veel meer. Wij gaan bijvoorbeeld spontaan watertanden van aubergine parmigiana, parmezaanse kippensoep met burrata en polentafriet met parmezaan en rozemarijn, die je allemaal in deze lijst vindt.

Toch leuk om te lezen: Italiaanse pasta soorten die je wil kennen + met deze sauzen serveer je ze.

Winters Italië

Heb je ons maart-magazine nog niet in huis? Dan is dit het moment om ‘m te bestellen! We nemen een kijkje bij de Pasta Grannies, maar geven je ook kilo’s aan inspiratie met andere gerechten. En de afdeling tiramisu? Die slaan we uiteraard niet over.

Recepten: Italiaans zonder pasta

Toscaanse lamsschenkels met doperwten & pecorino
TIP Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren.
Nog zo'n lekker recept om mee te vertagen: gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio.
naar recept
toscaanse lamsschenkel
paddenstoelen met polenta en parmezaanse kaas

Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!
De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!
Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
naar recept
paddenstoelen polenta parmezaan
gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta
Vanavond ben je lekker snel klaar als je deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta maakt. Binnen 20 minuten heb je iets op tafel staan om je vingers bij af te likken.
Nóg lekkerder: schenk een straaltje van je favoriete olijfolie over de gnocchi vlak voor serveren.
En omdat we iedere dag wel gnocchi zouden kunnen eten… 14x gnocchi recepten die je binnen 30 minuten maakt.
naar recept
gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta - delicious - snelle recepten
zoete & hartige panfocaccia
Heerlijk voor bij de lunch, salade of het onbijt: deze panfocaccia’s. Je kunt naar eigen smaak ingrediënten toevoegen of weglaten.
naar recept
panfocaccia
paddenstoelenminestrone met gnocchi
Met dit koude weer warm je helemaal op bij deze paddenstoelenminestrone. Koelverse gnocchi en gedroogde paddenstoelen spelen de hoofdrol in deze rijkgevulde soep.
Nog gnocchi over? Deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta is verrukkelijk!
naar recept
italiaanse tomatensoep paddenstoelenminestrone - delicious
gegratineerde pastinaakrisotto met 2 kazen en krokante rozemarijn
Leg, voor wat extra diepte in smaak, nog wat plakjes pancetta tussen de kaas.
naar recept
risotto uit de oven met pastinaak
savooiekool met burrata, citroenboter en pistache
Niets zo lekker als romige, volle burrata, helemaal in een gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. De savooiekool met citroenboter maakt het gerecht helemaal af. Maken dus!
Fan van burrata? Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata.
naar recept
savooikool met burrata - delicious
Sformatino van maïs met gorgonzolasaus & balsamico-popcorn
Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!
In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
naar recept
Italiaanse hartige flan sformatino
focaccia met aardappelschijfjes en rozemarijn
Als ontbijt, lunch, snack of bijgerecht… niks zo onweerstaanbaar als focaccia. Pure verwennerij, makkelijk en snel te maken en ook nog eens vega.
naar recept
focaccia met aardappel
stracciatella met gegrilde broccolini & salsa verde
Net als je denkt dat het niet lekkerder kan, komt stracciatella (de kaas, niet het ijs) om de hoek kijken. Samen met room vormt stracciatella de binnenkant van een bol burrata. Kun je geen stracciatella vinden? Neem dan een geprakte bol burrata.
Ook lekker: snelle pizza met pepperoni en burrata.
naar recept
kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato
Gek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar recept
populairste recepten kip 2023 - populairste italiaanse recepten : kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato - delicious
focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar recept
ossobuco met guinness
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.
Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
naar recept
ossobuco ossenstaart
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
aubergine parmigiana
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
naar recept
aubergine parmigiana | delicious
paddenstoelenrisotto met eend en rucola
Chique én comfortabel dineren? Easy! Deze risotto heeft alles wat je nodig hebt, zeker op dagen dat het weer niet fantastisch is.
Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. Allemaal binnen 30 minuten klaar! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen.
Ook heel lekker met eend: eendenkroketjes met heerlijke mayonaise.
naar recept
paddenstoelenrisotto met eend en rucola - delicious
feestelijke gnocchi met cavalo nero, venkelzaad & pecorino 
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega. Voor het delicious. jubileumnummer selecteerden we een paar waanzinnige feestgerechten en een goede gnocchi mocht niet ontbreken. Deze maak je met het Italiaanse zusje van onze boerenkool, verfrissend venkelzaad en licht-zilte pecorino.
Oh, en natuurlijk helemaal in stijl van Janneke: binnen 30 minuten klaar. Kom maar door met zo’n bordje comfort food deluxe!
naar recept
gnocchi cavalo nero
saucijzenragù met witte bonen & pancetta
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
naar recept
varkenssaucijzen ragu
gegrilde broccolini met salsi di mandorle & chili-olie
Een delizioso bijgerecht met de allerlekkerste smaken die Italië te bieden heeft: amandelen, citroen en peperoncino, oftewel chili.
De amandelen worden geweekt, waardoor je ze kunt opdraaien tot een romige salsa. Dat vormt zo'n lekker contrast met de gegrilde broccolini die nog een stevige bite heeft.
naar recept
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten
Deze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar recept
italiaanse bonensalade | delicious
vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel
Italiaans kán heel snel zijn, maar soms neemt het iets meer tijd in beslag. Iets meer werk dus, maar mamma mia wat smaakt deze vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel goed!
naar recept
vis gegratineerde venkel-delicious
krokant risottotaartje met snijbiet
Dit krokante risottotaartje met snijbiet van Janneke maak je al drie weken van tevoren en vries je in. Zo hoef je met kerst enkel nog de taartjes te frituren. 
naar recept
groene minestrone met spelt & pecorino
Eten dat goed voor je is, wat kun je daar toch zin in hebben! Zeker nu. En dat is precies waar deze verse én gezonde groene minestrone voor is. Hij smaakt heerlijk en voedt je van top tot teen.
Maak ook eens deze wortel-bataatsoep met thaise pesto.
naar recept
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite.
Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
naar recept
citroenrisotto met mascarpone en coquilles
Het geheim van een geslaagde risotto zit 'm in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura – de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt. Lees in dit recept voor citroenrisotto met mascarpone en coquilles hoe je dat thuis fixt.
naar recept
Citroenrisotto met mascarpone en coquilles
saltimbocca met groene asperges en rucola-ricotta

GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar recept
saltimbocca
parmezaanse kippensoep met burrata
Rijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
naar recept
parmezaanse kippensoep - delicious
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto
Dit zalige risotto-gerecht van Janneke Philippi valt onder de categorie: easy en zó vol van smaak. Janneke: ‘Extra feestelijk: deze risotto maak ik ook graag met gegrilde coquilles of grote garnalen in plaats van roodbaars.’
naar recept
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto - delicious
manzo tonnato met venkel & erwtjes
Dé klassieke, Italiaanse starter vitello tonnato kun je heel makkelijk uitbouwen tot een zomerse maaltijdsalade. Ik maak hem met rosbief in plaats van kalfsvlees.
naar recept
manzo-tonnato-delicious
ribollita met snijbonen
Eén hap van deze ribollita met snijbonen, brengt je weer terug naar Italïe. Dit is een klassieker uit Toscane. De basis is altijd witte bonen, venkel, kool en stukjes oud brood en je kunt er zelf van alles bij doen. Geniet!
naar recept
ribollita met snijbonen - delicious
kip diavola met polenta en courgettebloemen
Kip diavola (duivelse kip) is een heerlijke afwisseling op ‘gewone kip’. Dit typisch Italiaanse gerecht zit vol met smaak en de chilivlokken geven de kip pit. Ook fijn: het bereiden ervan kost 5 minuten, de oven doet de rest!
naar recept
kip diavola en courgette | delicious
risotto met tuinbonen, krab en munt
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
naar recept
risotto met tuinbonen - delicious
zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
naar recept
zuppa di ceci e vongole
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.
Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
naar recept
Tomaten-broodsoep met rozemarijn
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera.

Nog zo’n lekker Italiaanse recept voor stevige soep?

naar recept
tomaten-broodsoep met rozemarijn
carpaccio van courgette
Eten dat goed voor je is en dat wat voor je doet, wat kun je daar af en toe zin in hebben. Deze carpaccio van courgette is heerlijk zomers en licht, en daardoor een perfect voorgerecht of lunch.
naar recept
minestrone met parelgort en basilicumpesto
Deze minestrone is de Italiaanse keuken perfect in z’n eenvoud. Het geheim? Écht goede ingrediënten: weinig in aantal, maar wel van superkwaliteit. En de pesto, die maak je zelf. Dat is nóg lekkerder!
Probeer ook deze fantastische paddenstoelenminestrone met gnocchi.
naar recept
minestrone met parelgort en pesto | delicious
knapperige salade met asperges en ansjovis
Om een (Italiaans) zomers diner mee te starten of gewoon als gulle lunch: deze salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.
naar recept
knapperige salade met asperges en ansjovis - delicious
polentafriet met parmezaan en rozemarijn
Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’
naar recept
geroosterde radicchio met tonijnsaus
Yvette van Boven: ‘Dit is een van mijn favoriete gerechten. Heerlijk bij lamsbout, maar ook bij een gebraden kippetje perfect. Verder hoef je er niets meer bij, het is zo heerlijk compleet.’
Nog radicchio over? Maak de volgende dag deze bietentartare met appel en radicchio.
naar recept
frittata met tuinbonen en pecorino
Deze frittata met tuinbonen en pecorino is ideaal als er in het weekend vrienden langskomen. Zo gemaakt en met de groenten die erin gaat, kun je eindeloos variëren. En tot het écht niet meer kan, eten we buiten. Het lijkt wel alsof alles dan nóg beter smaakt.
naar recept
ffrittata met tuinbonen en pecorino | delicious
tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
Van deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen?
Je kan de soep uiteraard ook altijd met rode tomaten maken, neem dan ook rode paprika’s. Serveer ‘m met een knapperige knoflookciabatta.
Of ga voor een compleet ander kleurtje en maak courgettesoep met chili-yoghurt en sesam!
naar recept
tomatensoep
ossobuco met verjus, venkel en saffraan
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
naar recept
ossobuco
kip met parmezaankorst en taleggiovulling
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus. 
naar recept
risotto met lof, walnotenboter en taleggio
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!
Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
naar recept
risotto met lof

Ook fijn, voor je volgende borrel bijvoorbeeld: 27x Italiaanse hapjes voor elk moment!

kip diavola en courgette | delicious