Dat simpel ongelofelijk lekker kan zijn, dat begrijpen de Italianen als geen ander. Al eens spaghetti aglio e olio gegeten, of cacio e pepe? Dan weet je wat we bedoelen. Niet meer dan spaghetti, olijfolie, kaas en knoflook of peper, maar oh zo lekker. Pasta met weinig ingrediënten.
In die categorie – oké, íets meer ingrediënten – gingen we op zoek naar pasta met weinig ingrediënten maar groots effect. Die filosofie past bij de cucina povera. Een verzamelnaam met als letterlijke betekenis ‘armeluiskeuken’ die stamt uit de middeleeuwen. Alles draait om het volledig benutten van ingrediënten en het maximaliseren van smaak. Typische voorbeelden van de cucina povera zijn panzanella, minestrone of pasta met bonen.
In onderstaande recepten proberen we maximaal zes ingrediënten te gebruiken. We gaan er natuurlijk wel even vanuit dat je de basics in huis hebt. Denk aan olijfolie, knoflook, wellicht een uitje, gedroogde pasta, chilipeper, zout en peper.
Zin in meer lekkers uit Italie? In maart 2023 duiken we samen in de Italiaanse winterkeuken, in dit extra dikke Italië-nummer. Van de authenthieke recepten van Pasta Grannies tot de allerlekkerste zelfgebakken focaccia. En van Italiaans streetfood tot het verhaal áchter citrus. En natuurlijk veel inspiratie voor Italiaanse culi-adressen, deli’s & restaurants! Bestel het nummer hier!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Recepten met maximaal 6 ingrediënten:
Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
Fan van carbonara? Probeer ook eens deze met paddenstoelen.
Lees ook: vegetarische lasagne: 12 toppers waar we gek op zijn