33 groene groenten + recepten voor de lente

33 groene groenten + recepten voor de lente

Als de lente op de deur klopt krijg je toch direct zin in alles wat groen kleurt, of niet dan? Groene groenten, maar ook iced matcha’s op het terras, wilde daslook door salades en picknicken op het groene gras: groen is doen!

Groene groenten zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die bijdragen aan een sterk immuunsysteem, een gezonde spijsvertering en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Denk aan spinazie, broccoli, boerenkool, andijvie, sperziebonen en courgette – allemaal voorbeelden van groene groenten die eenvoudig in je dagelijkse menu passen.

Chlorofyl

Wat groene groenten extra bijzonder maakt, is de aanwezigheid van chlorofyl. Dit groene pigment is niet alleen verantwoordelijk voor de kleur, maar speelt ook een detox-rol in het lichaam en kan ontstekingsremmend werken.

Daarnaast bevatten deze groenten vaak veel foliumzuur, vitamine K, ijzer en calcium – voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de aanmaak van rode bloedcellen, sterke botten en een goed werkend zenuwstelsel.

Bekijk ook onze pagina met extra veel groenterecepten!

Snelle manieren om meer groene groenten aan je dieet toe te voegen

Het integreren van groenten – in welke kleur dan ook – in je dagelijkse voeding hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt ze snel wokken met wat knoflook en olijfolie, verwerken in een salade of smoothie, of toevoegen aan een omelet of pastagerecht.

Ook gestoomd of geroosterd in de oven behouden groene groenten hun voedingswaarde en smaak. En experimenteer ook zeker met frisse specerijen zoals korianderzaad, gember, karwijzaad, ajwain of venkelzaad.

Voor wie gezond wil eten en zijn energiepeil op peil wil houden, zijn groene groenten dus een echte must. Ze zijn niet alleen voedzaam en caloriearm, maar ook veelzijdig en snel klaar te maken. Alle redenen dus om er meer van toe te voegen aan je maaltijd.

Bladgroenten


Koolsoorten


Vruchtgroenten


Peulvruchten (vers of jong geoogst)


Nog meer groene groenten

Nog meer? Lees ook: 45 recepten met seizoensgroenten die je in mei wil maken