Hoewel Mexico vaak geassocieerd wordt met sappige vleestacos en carnitas, heeft de Mexicaanse keuken ook een rijke traditie van verfijnde groentegerechten die vaak over het hoofd worden gezien. De inheemse keukens barsten van de Mexicaanse groenten, van nopales (cactusblad) tot calabacitas (kleine courgettes) en chayotes.
Natuurlijk blijft het moeilijk om de verleiding van een sappige birria taco of een perfecte taco al pastor te weerstaan – en dat hoeft ook niet! Maar wanneer je lichaam verlangt naar iets fris en plantaardigs zonder afbreuk te doen aan die onmiskenbare Mexicaanse smaak, zijn er talloze heerlijke opties.
Van gevulde poblano pepers tot kleurrijke ensaladas en hartige groentestoofschotels – de Mexicaanse keuken weet groenten te transformeren tot smaakexplosies die minstens zo bevredigend zijn als hun vlezige tegenhangers.
Hier ontdek je de verborgen schatten van de Mexicaanse groentekeuken die je zeker moet proberen!
Huitlacoche: Mexicaanse groenten of paddenstoel?
Durf je het aan: een schimmel eten die op maïskolven groeit… Huitlacoche is een bijzondere delicatesse, ook wel ‘Mexicaanse truffel’ genoemd. In veel westerse landen zou deze zwarte, sponsachtige groei worden weggegooid, maar in Mexico stoppen ze de huitlacoche tussen quesadillas, taco’s, en is het een verrukkelijke toevoeging in soepen en sauzen. De aardse, umami-rijke smaak is onverwacht lekker.
Chayote
Deze peervormige groente uit de komkommerfamilie wordt in Mexico ‘chayote’ of ‘christophine’ genoemd. Met zijn milde smaak en knapperige textuur is chayote een van de onmisbare Mexicaanse groenten.
Mexicanen gebruiken ‘m in stoofpotten (caldos), gevuld als ‘chayotes rellenos’ met kaas en chilipepers, of eenvoudig gegaard en geserveerd als bijgerecht. In salades voegt geraspte rauwe chayote een verfrissende knapperigheid toe. Je komt hem ook vaak tegen in de bekende sopa de tortilla.
Flor de Calabaza (Courgettebloemen)
Deze delicate oranje bloemen van de courgetteplant zijn bijna te mooi om op te eten. Ze worden vaak toegevoegd aan quesadillas. De subtiele smaak van deze bloemen combineert prachtig met kruiden zoals epazote, een inheems kruid dat een beetje naar anijs, munt en peper smaakt.
Verdolagas (Postelein)
Deze groene, vlezige plant wordt in Mexico al eeuwenlang gegeten. Verdolagas hebben een licht zure, frisse smaak en worden vaak gestoofd met varkensvlees en tomatillo’s in de klassieker ‘verdolagas con puerco‘.
Ze worden ook toegevoegd aan ‘caldos’ (bouillons) of gemengd met eieren voor een voedzaam ontbijt. In restaurants kom je het eigenlijk nooit tegen, maar als je geluk hebt krijg je bij mensen thuis gebakken verdolagas op een warme tortilla, als vega taco.
Nopales (Cactusbladeren)
Deze platte bladeren van de opuntiacactus zijn een basisingrediënt in de Mexicaanse keuken. Nadat de stekels zijn verwijderd, worden nopales in repen gesneden en gegrild voor taco’s, gehusseld door salades, gemarineerd als ceviche, of gekookt in nopales con huevo (eieren met cactus). Je moet er wel van houden, want cactus heeft een licht slijmerige textuur en zurige smaak.
Flor de Jamaica (Hibiscusbloemen)
Hoewel technisch geen groente, zijn deze dieprode bloemen essentieel in drankjes en taco’s. Naast de bekende ‘agua de jamaica’ (hibiscusdrank), worden de gerehydrateerde bloemen gebruikt in taco’s, salades en zelfs als vulling voor empanadas. De zure, fruitige smaak voegt een unieke dimensie toe aan gerechten.
Mexicaanse groene groenten: quelites & quintoniles
Quelites is een verzamelnaam voor verschillende eetbare wilde Mexicaanse bladgroenten. Deze groene bladeren worden vaak beschouwd als ‘wilde spinazie’ en hebben een belangrijke plek in de traditionele keuken. Ze worden geoogst uit het wild of gekweekt in milpa’s (traditionele maïsvelden). Quelites worden meestal licht gestoomd of gebakken met ui en knoflook, en vervolgens geserveerd als bijgerecht of als vulling voor taco’s. Hun aardse, licht bittere smaak vormt een perfecte aanvulling op rijkere gerechten.
Quintoniles
Quintoniles behoren tot de amarantfamilie en zijn een specifiek type quelite dat bijzonder geliefd is in de centrale regio’s van Mexico. Deze donkergroene bladeren zijn rijk aan eiwitten, mineralen en vezels. In de Mexicaanse groenten keuken worden quintoniles vaak gecombineerd met chilipepers in pittige sauzen, verwerkt in traditionele soepen of eenvoudig bereid met knoflook en ui als een voedzaam bijgerecht. Hun zachte, spinazie-achtige smaak maakt ze bijzonder veelzijdig.
Bekijk ook: 13x Mexicaanse hapjes vol avocado, gehakt, jalapeño en meer