14x artisjok recept voor als je iets anders wil dan wéér dippen

Op zoek naar een artisjok recept? Say no more. We hebben er 14 voor je op een rij gezet. Zo’n eetbare reuzenbloemknop kan wat intimiderend overkomen. En het is ook wel een groente met gebruiksaanwijzing.

Welke onderdelen van een artisjok kun je eten?

Wat eet je nu wel en niet, en hoe maak je hem schoon? De bodem van de artisjok is het lekkerst. Het is een schijfje zacht vruchtvlees met een iets notige smaak. Ook een deel van de (geschilde) steel kun je eten. Aan de basis van de blaadjes vind je nog een beetje van dit vruchtvlees.

Bij heel jonge en kleine artisjokken kun je het zachte deel van de bladeren en het hooi (het draderige deel) in het midden van de artisjok eten. Bij grote haal je het hooi eruit en schraap je met je tanden het zachte deel van de harde blaadjes af.

Hoe maak je grote of kleine artisjok het beste klaar?

Je kunt grote artisjokken het beste gaarkoken of stomen. Voordat je ze grilt of frituurt moet je grote exemplaren eerst deels voorgaren en het hooi eruit halen. Kleine kun je de steel schillen en het harde deel van de bladeren afknippen. Dan kun je ze koken, grillen of frituren als crispy hapje. Geef bijvoorbeeld met een fris-zure vinaigrette om te dippen.

Volg ook deze stap voor stap-uitleg: Zo maak je artisjokken schoon + bereid je ze perfect

In onderstaande recepten leggen we je haarfijn uit wat je moet doen.

Artisjok recept voor een voorgerecht

gegratineerde artisjok met olijfkorst
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren.
Wat doe je vooraf?
Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren.
Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar recept
Gegratineerde artisjok met olijvenkorstje_preview vegetarische hapjes
bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat
Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar recept
bruschetta met artisjok en tomaat | delicious
gevulde gegratineerde artisjokken
‘Verse bodems van grote artisjokken smaken echt waanzinnig!’, zegt delicious.friend Eke. 
‘Als je weet hoe je artisjokken schoonmaakt en bereidt, is het een peulenschil.’ Volg dus Ekes stappenplan en eet de artisjokken met een vinaigrette of maak zijn gegratineerde, gevulde artisjokken.
naar recept
gegratineerde artisjok | delicious
artisjok met inktvis
Een echt mediterraan gerechtje: artisjok met een vulling van kappertjes, tomaat, olijven en inktvis. Trek telkens een blaadje artisjok los en doe er wat inktvisvulling op. Schraap met je tanden het vruchtvlees uit het blaadje en hap tegelijk de vulling eraf. De artisjokbodem, die je eet als ‘finale’, krijgt een friszure smaakboost door de gekruide inktvisvulling.
naar recept
artisjok inktvis-delicious
artisjokken-tomatensalade met radicchio en burrata
Serveer de authentieke smaken van onze favoriete cucina! Met deze salade met artisjokken en tomaten start jij je Italiaanse diner heel goed.
naar recept
artisjokken tomatensalade en burrata | delicious
artisjok-kaasdip met stokbrood
Een stevige warme dip met romige, gesmolten mozzarella en stukjes frisse artisjok… Kom maar door! Deze artisjok-kaasdip is een en al comfort en doet het érg goed bij je gasten.
naar recept
artisjok-kaasdip met stokbrood | delicious
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.
naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak

Artisjok recept: hoofdgerechten

artisjokkenrijst (enginar pilavi) uit Karsu’s Kitchen
Karsu: 'In bijna elk sprookje ligt de liefde op de loer, dat wordt kinderen al met de paplepel ingegoten. Zo zijn mijn ouders, die bijna veertig jaar getrouwd zijn, voor mij een groot voorbeeld. Mam op haar 42e afgestudeerd onderwijskundige met twee kinderen en een baan. Pap naar Nederland gekomen als politiek vluchteling, afgestudeerd als maatschappelijk werker, nu succesvol restauranthouder.
Maar vooral samen zijn ze een groot voorbeeld. Ondanks dat ze altijd lopen te kibbelen, staan ze samen sterk als een zout- en peperstelletje. Als ik terugga naar mijn vroegste herinneringen zie ik mijn ouders in de keuken staan. Mijn vader had als verrassing voor mijn moeder twee gigantische blikken artisjokken meegenomen van de groothandel.
Mam glunderde van geluk. ‘Voor mijn schatje’ zei mijn vader dan liefkozend. Mijn vader wist precies hoe hij ‘zijn schatje’ gelukkig kon maken. Ik snapte het nooit, waarom geen bloemen, zoals in alle sprookjes? Mam gaf mij knipogend antwoord: ‘Artisjokken zijn officieel ook bloemen, kızım (mijn dochter). Zoek maar op!’ Gelijk had ze.'
naar recept
artisjokkenrijst uit karsu's kitchen
penne met artisjok, postelein en amandelen
Voor penne met artisjok gebruiken we verse artisjokken die een beetje knarsen als je ze tegen elkaar wrijft.
naar recept
penne artisjok - delicious
spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoenpitten
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af!
Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch.
Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
naar recept
Spaghetti met artisjok
artisjok in gerookte-paprikasaus
Zoek je een heerlijk vegan hoofdgerecht met weinig ingrediënten? Janneke weet altijd raad: deze artisjokharten zitten bomvol smaak. Wanneer je de couscous vervangt door gierst is dit maaltje ook nog eens glutenvrij. Fijn voor velen dus!
Vaker vegan koken? Haal je inspiratie uit onze collectie: 27x lekkere vegan recepten voor doordeweeks.
naar recept
artisjok in gerookte-paprikasaus
Spaanse wittebonensalade met artisjok & tomaat-ansjovisdressing
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat.
Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
naar recept
Spaanse bonensalade
farro met chorizo, artisjok, tuinbonen en manchego
Farro is lekker chewy en heeft een notige smaak, heerlijk in combinatie met het bittere van tuinbonen. Mogen tuinbonen van jou wel wat minder bitter? Dubbeldop ze dan.

Ook heel lekker: ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella
naar recept
Tuinbonen met chorizo - delicious

Bekijk ook: lentestamppot met spek van knolselderij

artisjok recept Artisjokken schoonmaken
R+B Eke marien F Eric van Lokven S Jan Willem van Riel