Op zoek naar een artisjok recept? Say no more. We hebben er 14 voor je op een rij gezet. Zo’n eetbare reuzenbloemknop kan wat intimiderend overkomen. En het is ook wel een groente met gebruiksaanwijzing.
Welke onderdelen van een artisjok kun je eten?
Wat eet je nu wel en niet, en hoe maak je hem schoon? De bodem van de artisjok is het lekkerst. Het is een schijfje zacht vruchtvlees met een iets notige smaak. Ook een deel van de (geschilde) steel kun je eten. Aan de basis van de blaadjes vind je nog een beetje van dit vruchtvlees.
Bij heel jonge en kleine artisjokken kun je het zachte deel van de bladeren en het hooi (het draderige deel) in het midden van de artisjok eten. Bij grote haal je het hooi eruit en schraap je met je tanden het zachte deel van de harde blaadjes af.
Hoe maak je grote of kleine artisjok het beste klaar?
Je kunt grote artisjokken het beste gaarkoken of stomen. Voordat je ze grilt of frituurt moet je grote exemplaren eerst deels voorgaren en het hooi eruit halen. Kleine kun je de steel schillen en het harde deel van de bladeren afknippen. Dan kun je ze koken, grillen of frituren als crispy hapje. Geef bijvoorbeeld met een fris-zure vinaigrette om te dippen.
Volg ook deze stap voor stap-uitleg: Zo maak je artisjokken schoon + bereid je ze perfect
In onderstaande recepten leggen we je haarfijn uit wat je moet doen.
Artisjok recept voor een voorgerecht
Artisjok recept: hoofdgerechten
Ook heel lekker: ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella
Bekijk ook: lentestamppot met spek van knolselderij