zilte groenten

Het zilte assortiment op Texel is niet mis. Hier worden maar liefst zeven zilte groenten gekweekt; ijskruid, lamsoor, strandbiet, zeevenkel, zeekraal en zeekoolspruiten en -stengels. Alsof je bij de zilte groenteboer staat! En in Zeeland zijn boeren die zeekool, lamsoor, zeekraal en zelfs zilte aardappels verbouwen. Met in het seizoen – juli t/m september – rondleidingen.
marcfoods.nlopdemariahoeve.nl

Zo smaakt zilte groente
IJSKRUID knapperig, friszuur blad – lekker bij schaaldieren
LAMSOOR jonge zachte blaadjes – bij vis en vlees
STRANDBIET soort zoutige pittige snijbiet – bij vlees, vis
ZEEKRAAL knapperige zoute takjes – bij vlees, vis en schaaldieren
ZEEVENKEL zilt-anijsachtige smaak – bij vis en vlees
ZEEKOOL mild-zilt en notig – bij vis en vlees
ZILTE AARDAPPELS van nature een tikje zout – bij vis en vlees

Zin gekregen in een zilte salade? Hieronder vind je een recept vol met zilte groenten uit de zee! Serveer als voorgerecht of als fris lunchgerecht.

lauwwarme kreeftsalade met zeegroenten
voorgerecht | 4 personen

1 levende, goed gekoelde kreeft* van 750 gram
8 groene asperges, harde onderkant eraf gesneden
olijfolie
2 sjalotten, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
50 g zeekraal
50 g lamsoren
1 kleine komkommer, in schuine plakken
1 citroen
30 g Parmezaanse kaas

Nem de grootste pan* die je hebt en breng hierin zoveel mogelijk licht gezouten water aan de kook. Doe de levende koude kreeft in de pan, zodat het water flink borrelt en kook 8 ½ min. Wij hanteren als stelregel: kook de kreeft een minuut langer dan zijn eigen gewicht!

Spoel de kreeft koud, breek de kop en scharen eraf en snijd het pantser van het lijf met een scherp met over de lengte helemaal in. Verwijder het pantser en haal het kreeftvlees eruit. Kraak de scharen – als je geen kreeftgereedschap hebt, kun je dit met een groot mes of een notenkraker doen en haal ook het kreeftvlees uit de poten.

Kook de asperges 2 min. in gezouten water. Verwarm olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook 4 min. zachtjes. Voeg de asperges, zeekraal, lamsoren en komkommer toe. Verwarm 2 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de kreeft toe en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer met de Parmezaanse kaas.

  • Hoe groter de pan, des te minder koelt het water af als je de kreeft erin doet, des te korter heeft hij te lijden. Neem de kreeft direct uit de koelkast, doordat hij zo koud is, is hij half verdoofd, waardoor hij nauwelijks lijdt als die in het kokend water gaat.

Bereiden ±30 min.

RECEPTEN, FOODSTYLING, TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING SANDRA KISSELS

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

zilte groenten