Gebraden kip met sla, voor de rest van ons leven? Geen probleem – zolang het gaat om fantastisch krokante kip bedropen met een marinade van citroen, miso en verse kruiden. En de sla? Daar gaat een dressing overheen waarover is nagedacht, zo wordt sla eten een feest.
Sla saai? Nee hoor, met een beetje creativiteit kun je altijd een voedzaam en smakelijke salade op tafel zetten. Heb je inspiratie nodig, sla dan het januari-nummer van delicious. open. Daar vind je de lekkerste recepten met blad op je bord. Start het jaar fris en groen met veel groene groenten; peultjes, snijbiet, prei en natuurlijk sla! Plus, extra veel groene kruiden voor nog meer smaak. Shop het nummer hier!
Waarom wil je gaan voor sla?
1. Het geldt als groente
Groenten zijn super belangrijk voor je gezondheid! Ze zitten boordevol voordelen en helpen de kans op chronische ziekten te verkleinen. Het advies? Elke dag minstens 250 gram groenten op je bord. Makkelijk te doen met een frisse salade bij de lunch of een boterham met knapperige blaadjes sla.
En wat die nitraat in sla betreft? No worries! Wetenschappelijk onderzoek heeft allang bewezen dat je gerust vaak sla kunt eten. Dus, sla die sla niet over!
2. Het bevat vitamines
Er bestaan veel soorten sla, zoals kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, eikenbladsla, veldsla, rode sla en rucola, om er een paar te noemen. Hoewel sla geen vitaminekrachtpatser is, heeft elke soort wel zijn eigen voordelen. Zo bevat ijsbergsla relatief veel calcium en vitamine C, terwijl kropsla rijk is aan vitamine A.
3. Het is een bron van vezels
Sla is niet alleen lekker, maar ook een bron van voedingsvezels – essentieel voor een gezonde spijsvertering! Met een dagelijkse aanbeveling van 30 tot 40 gram vezels, helpt sla je om dit doel te bereiken. Dus voeg gerust wat extra sla toe aan je maaltijd en geef je darmen wat liefde!
4. Het bevat weinig calorieën
De blaadjes bevatten zelf nauwelijks calorieën, maar let op met wat je eraan toevoegt. Dressings en kaas kunnen je salade snel veranderen in een caloriebom. Denk je gezond te doen met een kant-en-klare maaltijdsalade? Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat deze vaak vol zitten met vet en zout. Maak liever zelf een frisse salade met veel groenten en een lichte dressing. En kies voor verse sla in plaats van de voorverpakte versies – die bederven sneller en zijn vaak minder vers.
5. Het zit boordevol antioxidanten
Oftewel: stoffen die vrije radicalen onschadelijk maken. Vrije radicalen kunnen schade veroorzaken aan cellen en weefsels, wat op lange termijn kan bijdragen aan ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Vooral rode sla scoort goed op het gebied van antioxidanten en voedingsstoffen, omdat de donkere bladeren meer licht opnemen en zo meer vitamines aanmaken.
Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je vanzelf genoeg antioxidanten binnen. Extra supplementen slikken? Dat levert geen bewezen voordelen op en kan zelfs schadelijk zijn. Vertrouw op je bord, niet op pillen!
Lees ook bij Gezondheidsnet.nl: Wat is het gezondste om op je boterham te doen?
5x sla recepten
Bekijk ook: zo maak je nóg betere smoothies met aardbei, ananas, avocado en veel meer