5 redenen om vaker sla te eten + de lekkerste recepten

5 redenen om vaker sla te eten + de lekkerste recepten
RECEPTEN: EMILY EZEKIEL | FOTOGRAFIE: ISSY CROKER | ILLUSTRATIES, VORMGEVING: ALICE CHADWI.

Gebraden kip met sla, voor de rest van ons leven? Geen probleem – zolang het gaat om fantastisch krokante kip bedropen met een marinade van citroen, miso en verse kruiden. En de sla? Daar gaat een dressing overheen waarover is nagedacht, zo wordt sla eten een feest.

Sla saai? Nee hoor, met een beetje creativiteit kun je altijd een voedzaam en smakelijke salade op tafel zetten. Heb je inspiratie nodig, sla dan het januari-nummer van delicious. open. Daar vind je de lekkerste recepten met blad op je bord. Start het jaar fris en groen met veel groene groenten; peultjes, snijbiet, prei en natuurlijk sla! Plus, extra veel groene kruiden voor nog meer smaak. Shop het nummer hier!

Waarom wil je gaan voor sla?

1. Het geldt als groente

Groenten zijn super belangrijk voor je gezondheid! Ze zitten boordevol voordelen en helpen de kans op chronische ziekten te verkleinen. Het advies? Elke dag minstens 250 gram groenten op je bord. Makkelijk te doen met een frisse salade bij de lunch of een boterham met knapperige blaadjes sla.

En wat die nitraat in sla betreft? No worries! Wetenschappelijk onderzoek heeft allang bewezen dat je gerust vaak sla kunt eten. Dus, sla die sla niet over!

2. Het bevat vitamines

Er bestaan veel soorten sla, zoals kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, eikenbladsla, veldsla, rode sla en rucola, om er een paar te noemen. Hoewel sla geen vitaminekrachtpatser is, heeft elke soort wel zijn eigen voordelen. Zo bevat ijsbergsla relatief veel calcium en vitamine C, terwijl kropsla rijk is aan vitamine A.

3. Het is een bron van vezels

Sla is niet alleen lekker, maar ook een bron van voedingsvezels – essentieel voor een gezonde spijsvertering! Met een dagelijkse aanbeveling van 30 tot 40 gram vezels, helpt sla je om dit doel te bereiken. Dus voeg gerust wat extra sla toe aan je maaltijd en geef je darmen wat liefde!

4. Het bevat weinig calorieën

De blaadjes bevatten zelf nauwelijks calorieën, maar let op met wat je eraan toevoegt. Dressings en kaas kunnen je salade snel veranderen in een caloriebom. Denk je gezond te doen met een kant-en-klare maaltijdsalade? Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat deze vaak vol zitten met vet en zout. Maak liever zelf een frisse salade met veel groenten en een lichte dressing. En kies voor verse sla in plaats van de voorverpakte versies – die bederven sneller en zijn vaak minder vers.

5. Het zit boordevol antioxidanten

Oftewel: stoffen die vrije radicalen onschadelijk maken. Vrije radicalen kunnen schade veroorzaken aan cellen en weefsels, wat op lange termijn kan bijdragen aan ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Vooral rode sla scoort goed op het gebied van antioxidanten en voedingsstoffen, omdat de donkere bladeren meer licht opnemen en zo meer vitamines aanmaken.

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je vanzelf genoeg antioxidanten binnen. Extra supplementen slikken? Dat levert geen bewezen voordelen op en kan zelfs schadelijk zijn. Vertrouw op je bord, niet op pillen!

Lees ook bij Gezondheidsnet.nl: Wat is het gezondste om op je boterham te doen?

5x sla recepten

salade met peer en geitenkaas
Een salade met peer en geitenkaas maak je af met een fantastische dressing met honing en kruidenmosterd. Wat een geweldige combi van smaken! Een snelle lunch met maar 350 calorieën.
Wil je er liever een hoofdgerecht van maken, serveer er dan een vega plaattaart naast.
naar recept
groene salade met green goddess-jalapeñodressing
Dit is een droomsalade: sappig, perfect gebakken peultjes en knapperige asperges, pittige groene dressing & venkel!
naar recept
groene salade met green goddess dressing
aubergine-rucolasalade met kruidenricotta
Rooster aubergines voor een lekkere groentesalade; een perfecte maaltijd voor de drukke doordeweekse avondspits. Vervang voor een vegetarische versie de pancetta door flinters parmezaan of pecorino.
naar recept
groentesalade met kruidenricotta | delicious
aardappel-wedges met geitenkaas & winterpeen-rucolasalade
Krokante aardappel met geitenkaas smaakt nog beter met frisse, gemarineerde winterpeen en knapperige rucola.
naar recept
aardappel-wedges met geitenkaas & winterpeen-rucolasalade
waterkerssalade met krokante geitenkaasballetjes & notengranola
Heb je een date night op de planning staan, maar geen idee wat je moet maken? Janneke helpt je uit de brand met dit snelle recept voor twee personen. Kortom, perfect voor een date!
Deze heerlijke salade staat zo op tafel, en de geitenkaasballetjes en notengranola geven een heerlijke, krokante bite aan het geheel.
naar recept
waterkerssalade met krokante geitenkaasballetjes & notengranola

Bekijk ook: zo maak je nóg betere smoothies met aardbei, ananas, avocado en veel meer