Alles over avocado: van bereiden tot bewaren

Avocado: met zijn romige nootachtige smaak en boterzachte textuur is hij verrassend veelzijdig. Je kan avocado zowel in hartige als in zoete gerechten gebruiken en je doet ze makkelijk in salades, als spread op brood en toast en als extraatje bij rijst, aardappel of fruit.

Maak bijvoorbeeld eens als toetje deze heerlijke avocado-chocolademousse met karamelsaus.

Vet goede vrucht

De peervormige vrucht lijkt met zijn bruine schil misschien niet het meest aantrekkelijk, maar heeft prachtig groengeel vruchtvlees van binnen dat boordevol onverzadigde vetten zit. Naast goede vetten zitten ze vol vitamine C. Ook zijn avocado’s rijk gevuld met mineralen zoals kalium, ijzer en proteïne. De grote hoeveelheid mineralen en snelle koolhydraten en eiwitten helpen je sneller herstellen na het sporten. Dus staat de sportschool op de planning? Eet dan een paar uur voor je work-out bijvoorbeeld deze gegratineerde avocado BLT-style.

gegratineerde avocado BLT-style

BLT - bacon, lettuce and tomato - is een wereldberoemde combinatie. Met avocado erbij wordt het helemáál om je vingers bij af te likken. Geef er evt. nog een stevige, getoaste desemboterham bij.
Bacon is trouwens toch onweerstaanbaar lekker… knapperig gebakken op deze schorsenerensoep gestrooid bijvoorbeeld.


>> naar het recept

Tips voor bereiden en bewaren

Avocado’s komen het hele jaar op de markt, zowel onrijp als eetrijp. Een onrijpe avocado kun je gerust kopen, want de vrucht rijpt prima na op kamertemperatuur. Door de onrijpe avocado in een open zak met een rijpe banaan of appel te stoppen versnel je het rijpingsproces. Een rijpe avocado bewaar je het beste op een koele plek, buiten de koelkast!

Voor bereiding checken of de avocado al rijp is kan soms lastig zijn. Aan de schil is dit namelijk niet te zien. Druk zachtjes tegen het vruchtvlees rond het steeltje, als dit meegeeft, is de avocado rijp. Als het vruchtvlees onder het steeltje er groenig uitziet is dat ook een teken dat de avocado goed is. Is het stukje bruin, kies dan een andere.

De avocado mooi uit zijn schil krijgen kan makkelijk in drie stappen:

1 Snij de avocado met een scherp mes rondom tot de pit door midden

2 Gebruik een eetlepel om de pit eruit te halen

3 Schep met de lepel de vrucht uit de schil

Nu kun je de avocado bereiden zoals jij wil. Houd ‘m heel of snijd het zachte vruchtvlees in reepjes, blokjes of prak de avocado met een vork. Maak bijvoorbeeld quacamole of deze pitabroodjes met kool, jalapeñosalsa en avocado on top.

pitabroodjes met kool

pitabroodjes met kool, avocado en jalapeñosalsa

Fusion cooking? Kom maar door! Probeer deze pitabroodjes met kool, avocado en jalapeñosalsa eens. Een heerlijk pitabroodje tjokvol ingrediënten vol smaak. Cavolo nero is het Italiaanse zusje uit de koolfamilie en heeft een heel eigen smaak en bite.

>> naar het recept

Wil je maar één helft van de avocado gebruiken? Knijp wat citroen- of limoensap over een opengesneden avocado en omwikkel hem met plasticfolie, zodat hij niet verkleurt. Bewaar de helft in de koelkast om ‘m langer vers te houden.

Avocadoweetjes

1 Avocado werd ooit ontdekt door de Azteken

2 Nederland is na de Verenigde Staten de grootste avocado-importeur ter wereld

3 Avocado heeft een zoete kant! Met zijn milde smaak en romige textuur kan de vrucht  als vervanger van boter dienen in zoete toetjes, taart en cake zoals brownies. Of gebruik romige avocado in gezonde, rijke, zuivelvrije smoothies

4 Avocado-olie laat je huid stralen: door het hoge vitamine C-gehalte ondersteunt het je  collageengehalte van je huid

5 Van avocado tot advocaat: op de Antillen werden goudgele avocado’s met alcohol gemixt tot een geel drankje. Zeevaarders namen het recept mee maar vervingen in Holland de avocado’s door gele eidooiers

6 Harde avocado’s rijpen sneller als je ze samen met een rijpe banaan of appel in een papieren zak doet. Het rijpe fruit verspreidt ethyleen gas en dit versnelt het rijpingsproces

7 Het vruchtvlees kleurt bruin als het in contact komt met de lucht (zuurstof). Dit voorkom je als je aangesneden avocado afgesloten bewaart met een aangesneden ui; zwavel vertraagt oxidatie.

Tekst: Redactie delicious. Beeld: Studio Phillipi