nr.1 foodmagazine

omgekeerde bananencake met pralinéroom

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch
aantal | dessert, taart, zoet | feestelijk, weekend | | vegetarisch
Alleen al voor de pralinéroom wil je deze sticky bananencake bakken!
voorbereiding20 minuten
kooktijd30 minuten
oven1 uur
totale tijd1 uur 50 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: springvorm van 22 cm Ø, ingevet en bodem en zijkanten met bakpapier bekleed

ingrediënten

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g suiker
  • 1 tl geraspte nootmuskaat
  • 2 tl kaneel
  • ½ tl bakpoeder
  • 125 g koude boter, in blokjes
  • 5 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 125 ml volle melk
  • ± 160 g golden syrup* (lichte kandijstroop)

pralinéroom

  • 50 g blanke amandelen, geroosterd
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 125 g mascarpone
  • 60 ml 140 g Griekse yoghurt
  • 1-2 el golden syrup* (lichte kandijstroop)

instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Meng in een ruime kom het bakmeel met de suiker, nootmuskaat, kaneel, het bakpoeder en een snuf zout.
  • Wrijf met je vingertoppen de boter door het meelmengsel tot er fijne kruimels ontstaan. Prak 2 bananen en voeg met de eieren en de melk toe aan het meelmengsel. Meng goed.
  • Schenk 125 g golden syrup in de vorm. Snijd de overige 3 bananen in de lengte door en leg ze met de snijkant naar beneden in de vorm.
  • Schep het beslag in de vorm en bak in ± 1 uur gaar of tot een in het midden gestoken houten satéprikker er droog of met een paar kruimels weer uitkomt.
  • Neem de cake uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Keer om en bedruppel met de rest van de golden syrup en eventueel meer naar smaak.
  • Bekleed tijdens het afkoelen een bakplaat met aluminiumfolie en spreid hierop de amandelen uit. Verwarm de suiker in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur onder af en toe schudden tot de suiker na 6-8 min. tot een donkere theekleur karamelliseert.
  • Schenk de karamel over de amandelen en schud de bakplaat een beetje, zodat de amandelen goed met karamel zijn bedekt. Laat de karamel in 20 min. volledig afkoelen en uitharden. Breek de karamel in stukken, doe ze in de keukenmachine en hak ze fijn.
  • Doe de mascarpone en yoghurt in een kom en klop tot stijve pieken. Houd wat praliné apart om de cake mee te bestrooien. Spatel de rest van de golden syrup en de praliné er losjes door. Serveer de bananencake met de room en strooi de rest van de praliné erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 611kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 25g
|
koolhydraten: 86g
auteur: delicious.
* Golden syrup koop je bij een ruim gesorteerde supermarkt, toko of online. Gebruik eventueel keukenstroop plus wat druppels citroensap.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!