nr.1 foodmagazine

frambozencake met zure room en rozenwater

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
frambozencake met zure room & rozenwater
vegetarisch
aantal 10 | dessert, gebak, nagerecht, zoet | familietijd, feestelijk, vakantie, weekend, zomer | amerikaans, australisch | vegetarisch
Zacht, luchtig en lekker fris door de frambozen en zure room. Deze cake is alles behalve saai en op de redactie al enige tijd een veel gebakken favoriet!
Sla vooral de earl-grey siroop niet over. Zin in meer zoet + earl grey? Ga dan voor onze gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti!
kooktijd40 minuten
oven1 uur 30 minuten
totale tijd2 uur 10 minuten

ingrediënten

  • 200 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 tl rozenwater
  • 230 g zelfrijzend bakmeel
  • 120 g bloem
  • 100 ml melk
  • 200 ml zure room + 200 ml extra
  • 1 el citroensap
  • 375 g verse frambozen
  • ook nodig: cakevorm van 12×26 cm ingevet en bekleed met bakpapier

earl grey-siroop

  • 1 el earl grey-theeblaadjes + extra om te bestrooien
  • 110 g fijne kristalsuiker

instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
Vet de bodem en zijkanten van een cakevorm van 12×26 cm in en bekleed hem met bakpapier.
  • Doe de boter en suiker in de mengkom van de tafelmixer en klop het in ± 10 min. tot een romig, licht en luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg de vanille en het rozenwater toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de bloem en houd 3 el van dit bloemmengsel apart in een kom. Meng de melk, 200 ml van de zure room, het citroensap en de rest van het bloemmengsel in 2 delen door het boter-vanillemengsel. Schep 250 g frambozen losjes om met de 3 el bloem in de kom en spatel ze luchtig en kort door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de resterende 125 g frambozen.
Bak de cake in ± 11⁄2 uur gaar, tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Dek evt. af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel donker kleurt.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de siroop in een kleine steelpan met 150 ml water en verwarm al roerend op matig vuur tot de suiker is gesmolten. Laat de suikersiroop 5-6 min. inkoken en dan volledig afkoelen. Zeef de siroop. Doe de resterende 200 ml zure room in een schaaltje en sprenkel er wat earl grey-siroop over. Bestrooi de cake met wat theeblaadjes en snijd in dikke plakken. Besprenkel met earl grey-siroop en serveer met de room.
Voedingswaarde:
calorieën: 510kcal
|
eiwit: 8g
|
vet: 26g
|
koolhydraten: 60g
auteur: delicious.
RECEPT: CHARLOTTE BINNS-MCDONALD | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
frambozencake met zure room & rozenwater