Carrot cake met power

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
worteltaart - delicious
aantal 12 | taart, zoet | feestelijk, weekend | |
Snak je af en toe naar iets zoets, maar wil je daarvoor je gezonde lifestyle niet laten varen? Kies dan voor gerechten die gezoet zijn met gedroogd fruit of palmsuiker, zoals deze carrot cake met power.
Of probeer carrotcakewafels.
kooktijd50 minuten
Oven / Afkoelen3 uur 55 minuten
totale tijd4 uur 45 minuten

ingrediënten

  • 3 eieren
  • 150 g palmsuiker*
  • 175 ml olie of gesmolten kokosolie*
  • 185 g volkorenmeel of speltmeel*, of een mix van haver-, spelt- en boekweitmeel
  • 2 1/2 tl bakpoeder gezeefd
  • 1 zakje vanillesuiker of merg van 1 vanillestokje
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder jahé
  • 200 g wortel geraspt
  • 100 g wortel in julienne ** gesneden
  • 60 g rozijnen
  • 60 g gekonfijte cranberry’s*+ extra voor erover
  • 100 g walnoten grof gehakt + extra voor erover
  • 75 g kristalsuiker
  • ook nodig: springvorm 24 cm doorsnee, ingevet, bodem met bakpapier bedekt

glazuur

  • 75 g boter
  • 100 g stevige roomkaas kamertemperatuur
  • 150 g oerzoet* gezeefd

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180C. Klop met de mixer de eieren en suiker in een ruime kom lichtbruin en schuimig en totdat het volume zeker verdubbeld is. Dit duurt +- 10 min. Klop er snel de olie door.
  • Zeef het meel en bakpoeder boven de kom en schep het met de vanillesuiker dan snel en luchtig met een spatel door het eimengsel.
  • Schep de specerijen, 1/4 tl zeezout, de wortelrasp, de gedroogde vruchten en noten erdoor en doe het beslag in de vorm.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 50-55 min. gaar of tot een in het midden gestoken satéprikker er droog uitkomt. Laat de taart volledig afkoelen.
  • Verwarm 150 ml water met de kristalsuiker en laat, als de suiker is gesmolten, kort op hoog vuur koken. Voeg de worteljulienne toe en laat op laag vuur nog 5 min. koken. Laat ze in de siroop afkoelen. Neem de wortelreepjes uit de koude siroop en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Klop de zachte boter met de mixer echt luchtig in 10 min. Voeg dan de roomkaas en het oerzoet toe en klop het er goed door. Laat het glazuur in de koelkast 30 min. rusten, het stijft dan ook op. Bestrijk de goed afgekoelde taart met het glazuur.
  • Versier de taart met de gesuikerde wortelreepjes, evt. cranberry’s en walnoten.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
*Palmsuiker, oerzoet, kokosolie, speltmeel en gekonfijte cranberry’s zijn bij natuurwinkels te koop.
** Julienne gesneden betekent heel dun gesneden reepjes.
Productie en recepten: Trudelies Schouten. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!