Vic’s kitchen stories: milk washed spirits

milk washed spirits - vic's kitchen stories

Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces en vooral een kijkje in zijn keuken. Deze maand: milk washed spirits.

Heb je zin in tropische cocktails? Maak dan ook één van deze recepten met rum.

Milk washed spirits

Victor: ‘Een cocktail met melk en alcohol klinkt als een slecht mixje uit puberale tijden. Dat dacht ik ook, tot ik de term ‘milk washed spirits’ ontdekte. Denk aan rivella, maar dan met punch – een beetje vreemd, maar echt erg lekker.’

Redactie: ‘Milk washing’ is het proces waarbij volle melk wordt toegevoegd aan een sterke drank. Door er wat citroenzuur bij te doen splitst de melk in wrongel en wei, een beetje zoals bij kaas. De wrongel zeef je met een thee- of kaasdoek uit de drank. Wat je overhoudt is een gelaagde wei-spirit met een rijke smaak.

Zó maak je zelf een milk washed spirit

Stap 1

VOOR 8 STUKS: 80 g (riet)suiker, 250 ml sterke zwarte thee, 275 ml citroensap, 250 ml sinaasappelsap, 375 ml bruine rum, 1/2 verse ananas en 500 ml volle melk.

Stap 2

NEEM SPICED RUM! Doe suiker, thee, citroen- en sinaasappelsap en rum in een grote pot. Roer tot de suiker is opgelost.

Stap 3

ZUREN ZORGEN DAT DE MELK SPLITST. Verhit de melk op laag vuur tot tegen de kook en voeg toe aan de rummix. De melk geeft een hele milde, frisse toets.

Stap 4

WAS EEN DOEK UIT. Zeef het mengsel 2x door een goed gewassen thee- of kaasdoek. Bewaar het overblijfsel, doet het geweldig in deze cake!

milk washed rumcake
Je maakt gemakkelijk de restjes op van je milk washed spirit en hebt direct de perfecte snack voor wanneer je iets te veel punch hebt gedronken!
naar recept
ananascake vic's kitchen stories

Stap 5

ONDANKS DE NAAM – MILK WASHED – PROEF JE DE MELK NIET MEER TERUG. Voeg de schoongemaakte ananasstukjes en de schil van 1 sinaasappel en 1/2 citroen toe. Zet de punch enkele uren of liefst een nacht in de koeling. 

Stap 6 – bijna genieten van je homemade milk washed spirit!

GOOI NIETS WEG! Haal de ananas en citrus eruit. De ananas is lekker bij de cocktail, of bewaar samen met het bezinksel voor de cake. 

Stap 7

TIKKIE VREEMD, TOCH HEEL LEKKER ZO’N MILK WASHED SPIRIT. Drink de cocktail met veel ijs of bewaar in een ijs gevulde thermosfles voor een zonnige picknick. 

TEKST & BEELD: VICTOR DE LAUNAY

milk washed spirits - vic's kitchen stories