Drie keer knipperen en deze toetjes staan al op tafel, ideaal wanneer er onverwachtse eters aanschuiven, of je hunkert naar een zoete avondtraktatie. Kortom, snelle toetjes voor de ongeduldige zoetekauw!
We hebben ons toetjesarchief doorspit en een lijst samengesteld met desserts, puddings, panna cotta’s en cakes die allemaal in korte tijd bereid hebt. Let op, dat betekent in sommige gevallen dat het dessert daarna niet direct klaar is, maar nog even in de oven of koelkast moest. Omdat jij in die periode je handen vrij hebt, hebben we voor het gemak die tijd niet meegerekend.
Heb je maar een kwartier de tijd, dan zijn deze snelle toetjes ideaal! Vul een glas met een bol ijs, geklopte slagroom en mascarpone en giet er een warme espresso overheen; verschrikkelijk eenvoudig, hartstikke heerlijk! Ook lekker snel klaar: cobblers en crumbles of ga voor gegrild of gebakken fruit. Heerlijk naast zo’n ricotta dal forno.
tiramisu affogato
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep. Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
‘In Umbrië vind je verse schapenricotta. Deze wordt vaak gebruikt, zowel in de pasta als bij een salade of in een toetje. Deze ricotta’taart’ uit de oven wordt in een springvorm gebakken met weinig suiker. Heel speciaal en supereenvoudig, want het wordt zonder deeg gemaakt en zonder toevoeging van eieren, slagroom of bloem. Het bereiden vraagt alleen wat planning, want verse ricotta wordt pas lekker als hij drie dagen is uitgelekt in een vergiet (net als bij hangop). De gebakken ricotta kan koud geserveerd worden met vers fruit of met honing, maar is lauwwarm ook erg lekker’
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
Wij zijn dól op het bbq-seizoen. Dit dessert met perzik en gezouten karamel is wat ons betreft een echte zomerhit! Serveer de gegrilde perziken met vanille-ijs, gezouten karamelsaus en spritskruim.Maak ook: Pizza met perzik en geitenkwark.
Een easy toetje van de bbq (of uit de koekenpan): gebakken banaan in de schil. Als je geen tijd hebt om een chocoladesaus te maken, kun je de blokjes chocolade ook op de banaan laten smelten zodra hij van het vuur komt. Bekijk ook: 42x bbq recepten voor de perfecte avond
Deze snelle toetjes vragen iets meer tijd, maar dan staat er ook echt een klein pronkstuk op tafel. Van pistacherepen (met ijs) tot een frisromige panna cotta van witte chocolade en kokos.
mokkatrifle met frambozen
Deze mokkatrifle heeft álles mee! Een plaatje om te zien, heel erg lekker en snel klaar. Een win-win-win situatie, dus. Wedden dat-ie in je top 3 komt?
'Eén sinaasappelhelft per persoon volstaat. Maar als je – net als mijn broer – zonder problemen binnen vijf minuten vier stuks naar binnen slurpt, dan moet je het recept wellicht verdubbelen.’
Emma: ‘Het enige nadeel van boterkoek is dat hij het lekkerst is als je hem lang laat afkoelen. Minstens 3 uur, maar het liefst een hele nacht. Als je hem eerder proeft, denk je misschien dat hij mislukt is, maar pas na goed lang afkoelen krijgt hij die goede boterkoekstructuur. Het is dus geen snel toetje om je zoete cravings na het avondeten direct te stillen.’
Variëren? Ook lekker met fijngehakte verse rozemarijn, limoenblad of citroenrasp erdoorheen.
panna cotta van witte chocolade, kokos en kardemom
Dit dessert is de kers op de taart, het moment waar iedereen naar uitkijkt! Heerlijke panna cotta van witte chocolade kokos en witte chocolade. Wat wil je nog meer?
Dit keer geven we je het recept van Zuid-Afrikaanse malvapudding met een rijke karamelsaus. Want we ons graag inspireren door traditionele toetjes uit verschillende landen. Deze warme karamelpudding is lekker en licht. Een comfort-toet bij uitstek! Lekker met een bol vanille-ijs erop en een sterke espresso erbij.
En heb je wel eens een echte bread & butter pudding gemaakt? Om je vingers bij af te likken!
knapperige vijgenrolletjes met amandel en honing-limoensiroop
In de zomer trekken we graag zuidwaarts. Op vakantie – en lang daarna – koken we lekker simpel & snel, maar we blijven wel graag in die ontspannen sfeer. Janneke’s mezze-menu zorgt daar precies voor en is een feestje om in het weekend te maken én te delen. Deze vijgenrolletjes zijn het perfecte nagerecht waardoor je nog net even iets langer in mediterrane sferen blijft. Zin in meer Mediterraan? Maak deze mini-mussakhan!
Ready to kickstart this morning? Begin je dag eens met deze bijzondere rijstepap met kokos en kardemom. Heerlijk verwarmend en je kunt er de hele ochtend op vooruit.
Deze meringue wordt heel kort en heet gebakken, in plaats van lang en op een lage temperatuur gedroogd zoals bij de meeste meringues. Het resultaat? De meringue is nog zacht en flexibel: ideaal om te vullen!Hier lees je alles wat je moet weten voor de perfecte meringue.
Deze sticky abrikoos-amandel-chocolade fudge zit vól goeds: gedroogd fruit, verse dadels, amandelspread en rauwe cacao. Proef de smaken van dit andere zoet maar eens. Lekker voor bij de koffie of als feestelijk dessert!
Een appeltaart bakken is áltijd een goed idee. Of de zon nu schijnt of de regen met bakken uit de lucht komt; zo’n snelle appeltaart met rozemarijn-honingsiroop smaakt sowieso goed.
Warme appeltjes, zoete amandelspijs en vanilleroomijs, dat is nog eens een zoete traktatie. De PX sherry geeft het nagerecht een extra zoete smaak en met de krokante koekkruimels is het feestje helemaal compleet. Heerlijk als winters dessert.
Let's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie. Maak een zoet buffet en zet deze ma'amoul koekjes ernaast.
Appelbeignets zijn echte klassiekers voor oudejaar. Met dit recept uit ons bakboek lukken ze gegarandeerd! Serveer ze met kaneel- of vanille-ijs als je er echt dessert of high tea van maakt.
Een tarte tatin met appel is al lekker an sich, laat staan deze tarte tatin met kersen en kokos! Nog lekkerder: bij sommige supermarkten kun je zure kersen krijgen, deze geven extra contrast aan het gerecht. Heerlijk bij de zoete karamel en het zoete ijs.
Wat is lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven! Proef het zelf, met deze sticky dadeltaart met zoete saus en knapperige bananentopping. Zin in meer zoet met banaan? Onze omgekeerde banaan-karameltaart vind je vast ook te gek.
Dit is een snelle versie van klassieke, ijskoude chocoladetruffels. Wedden dat je meteen een tweede wil. En een derde…Nog zo'n lekker koud chocoladedessert: pure-chocolade-ijs.
Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met dit recept: suikerbrood met ijs van hangop. Zij maken hangop-ijs van schapenyoghurt, maar met gewone yoghurt kan het natuurlijk ook.
Nu belanden we in het cake-territorium. Bak een zoete sinaasappelcake, rul van semolina en gedrenkt in Griekse metaxa of ga voor een klassieke plaattaart met seizoensfruit. Cake over? Bouw er een trifle van!
chocolade-clafoutis met vijgen en bramen
Oven voorverwarmen, fruit over een mooie schaal verdelen, en dan overgieten met een beslagje: clafoutis klinkt heel chic, maar je maakt het in 10 minuten.Tip: Varieer met fruit uit het seizoen. Ook lekker om het amandelmeel te vervangen door hazelnootmeel.
Raquel Palla Lorde: ‘Een iconisch dessert met de fluweelzachte smaak van custard met een krokant laagje gekaramelliseerde suiker. En ja, crema catalana is anders dan crème brûlée. Crema catalana maak je met melk en maizena, crème brûlée met slagroom. Ook de smaakmakers zijn anders: Spanjaarden gebruiken kaneel, de Fransen vanille.'
yoghurttrifle met pecan-koffiecrumble en citrus-gemberjam
Heerlijk bitterzoete sinaasappel en laagjes romig-frisse yoghurt in combinatie met knapperige pecan-koffiecrumble: dit is typisch zo'n dessert waar iedereen blij van wordt. Extra fijn: je kunt deze trifle makkelijk van te voren voorbereiden. Probeer ook eens deze Italiaanse trifle met amarettogelei.
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes. Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé! Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
Wij zijn dol op klassieke combinaties en zoeken altijd naar verrassend lekkere varianten. Aan deze pure chocolade truffels voegen we tijm toe, en dat levert een bijzondere, kruidige smaakcombinatie op. Rol vlak voor het serveren door de poedersuiker. Chocoladeliefhebber? Maak deze chocoladefudge met amandelen en abrikoos!
'Niets schreeuwt zomervakantie-aan-de-Costa zoals een zak gloeiend hete churros. Als ontbijt (ja, echt), lunch, snack of diner: churros kunnen altijd en overal. Ooit ontstaan in Spanje, inmiddels over de hele wereld in het vet gegooid. Besprenkel ze met poedersuiker of dip ze in een kopje dikke chocolademelk.'
Zelfgemaakte hangop met zoetzure compote en een lekkere bite van de kokoscrunch. Dat is pas een feestelijk ontbijtje. Traditioneel wordt hangop van volle karnemelk gemaakt, maar karnemelk uit de supermarkt is te dun. Mocht je een boer in de buurt hebben die zelf karnemelk maakt, probeer het daar dan eens mee. Of ga voor nóg feestelijker: suikerbrood met ijs van hangop.
Met muffins kun je eindeloos variëren. Niet zo gek dat ze inmiddels horen bij de grote klassiekers van de internationale patisserie. Waarom de combinatie van chocolade en kokos zo onweerstaanbaar is, hoeven we je niet uit te leggen. Gewoon maken!Probeer ook onze spicy wortelmuffins met hazelnoten.
Zodra ze vol en rijp te koop zijn, sla je aardbeien royaal in! Als luxe ontbijt, door een shake maar vooral in deze ongelooflijk lekkere zomertartelettes. 28x zomerse recepten met aardbeien
Het allerlekkerst zijn natuurlijk kersen die je rijp van de boom plukt en direct opeet. Neem na een bezoek aan de gaard ook een kistje mee naar huis, want daarmee maak je deze geweldige mini clafoutis. Heb je kersen over? Kijk hier hoe je ze kunt bewaren.
chocoladetaart met salted pinda-ijs en rozemarijnkaramel
Je kunt ook pistache of hazelnoten nemen, die smaken ook goed in dit feesttoetje. Wil je dit recept voorbereiden? Bak 1 dag eerder de taarten schep de pinda’s door het ijs. Ook de karamel kun je eerder maken.
chai-spice tulband met amandelen & kardemomglazuur
Elk feestje verdient een taart, of andersom! En dan het liefst deze tulband! Dus kies maar uit en vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig. Je vindt ze allemaal in het november-nummer van delicious. dat nu nog in de winkels ligt. Hieronder een preview van de chai-spice tulband met amandelen en kardemomglazuur.
Klassieke chocolademousse als toetje is altijd een goed idee. Dit recept gebruikt pure chocolade van Fairtrade en slagroom. Zo is -ie het allerlekkerst!