La ricotta dal forno – ricotta uit de oven

ricotta-delicious


aantal | nagerecht | weekend | italiaans |
‘In Umbrië vind je verse schapenricotta. Deze wordt vaak gebruikt, zowel in de pasta als bij een salade of in een toetje. Deze ricotta’taart’ uit de oven wordt in een springvorm gebakken met weinig suiker. Heel speciaal en supereenvoudig, want het wordt zonder deeg gemaakt en zonder toevoeging van eieren, slagroom of bloem. Het bereiden vraagt alleen wat planning, want verse ricotta wordt pas lekker als hij drie dagen is uitgelekt in een vergiet (net als bij hangop). De gebakken ricotta kan koud geserveerd worden met vers fruit of met honing, maar is lauwwarm ook erg lekker'
kooktijd15 minutes
Oven/afkoelen1 hour 40 minutes
totale tijd1 hour 55 minutes

ingrediënten

  • 700 g ricotta vers, bijv. van Galbani
  • 150 g kristalsuiker plus extra voor het bestrooien
  • fruit vers, bijv. frambozen, aardbeien of peer
  • evt. honing

instructies

  • Hang een vochtige theedoek in een vergiet. Schep de ricotta erin, dek af met een bord en laat 3 dagen uitlekken in de koelkast. Sla dit niet over, want dan werkt het recept niet!
  • Verwarm de oven voor op 190ºC. Bekleed een kleine springvorm van 18 cm Ø met bakpapier.
  • Neem de ricotta uit de vergiet en doe in een kom. Roer met een vork de suiker erdoor.
  • Schep de ricotta voorzichtig in de springvorm en strijk het glad, zodat de springvorm tot aan de bovenkant gevuld is. Dek de bovenkant af met bakpapier en zet de springvorm op een bakplaat. Bak de ricotta 30 min. in de oven.
  • Neem de springvorm uit de oven en bestrooi de ricotta met een beetje suiker. Dit zorgt ervoor dat de ricotta aan de bovenkant niet aanbrandt! Leg het bakpapier er weer op en bak de ricotta nog 10 min. Neem de ricotta uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.
  • Open de springvorm en neem de rand er voorzichtig af. Open het bakpapier om het overtollige vocht eruit te laten lopen. Serveer de ricotta met verse frambozen of aardbeien. Ook heerlijk met peer met honing.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Receptuur en bereiding: Complimenti, Haarlem. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Laura Jongeneel
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


ricotta-delicious