Mini-mussakhan

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
mini mussakhan


aantal 6 | hoofdgerecht | familietijd, weekend | midden-oosters |
Nadia (co-auteur ‘Souq’): De eerste keer dat we mussakhan aten, was in Palestina waar het als groot, heftig gerecht op tafel komt om de eerste oogst van de nieuwe olijfolie te vieren. Wij hebben er mini-versies van gemaakt die op onze mezzetafel ware pronkstukken zijn. De combinatie van brood, olijfolie, sumak, ui en kip is weergaloos. Neem de lekkerste olijfolie die je hebt, liefst een heftige boerse. Dit is een gerecht dat je perfect voorbereidt en afmaakt als iedereen met trek aan tafel gaat. 
voorbereiding45 minuten
kooktijd40 minuten
Rijzen45 minuten
totale tijd2 uur 10 minuten

ingrediënten

  • ½ zakje gist
  • 300 g bloem
  • 4 el sumak
  • 4 tenen knoflook
  • 4 kipdijfilets biologisch
  • 4 uien
  • olijfolie om te bakken + olijfolie van de beste kwaliteit
  • 100 g amandelen blanke, grofgehakt
  • 1 handje peterselieblaadjes
  • dikke yoghurt

instructies

  • Los de gist op in ± 3 el lauwwarm water en laat even staan. Meng het gistwater door de bloem met 1 el sumak en zout en voeg zoveel lauwwarm water (± 150 ml) toe dat het een samenhangend deeg wordt. Kneed het deeg nog 10 minuten door en laat het afgedekt ± 30 min. rijzen op een warm plekje in je huis.
  • Verhit ondertussen de oven tot 200°C. Rasp de knoflook, voeg 2 el sumak en zout toe en wrijf de kip er goed mee in. Snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de uien met de rest van de sumak en wat zout 15 min. op laag vuur. Leg de kipdijfilets in een ovenschaal met het aanhangende sumak-knoflookmengsel en besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie. Bak ze eerst 10 min. onder de grill en daarna nog ± 30 min. op 180°C tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Kneed het deeg nog even door en maak er ± 16 bolletjes van. Laat ze nog ± 15 min. rijzen. Bak intussen de amandelen in een laagje olijfolie goudbruin. Rol de balletjes uit tot kleine dunne cirkels. Verhit een gladde grillplaat of (gietijzeren) koekenpan zonder olie en bak zodra de pan goed heet is het platbrood enkele seconden aan elke kant. Bak zo minstens 8 platte broodjes en maak daarna ook de rest van het deeg op, voor erbij.
  • Leg op ieder bordje of op een grote schaal een platbroodje, verdeel er wat stukjes kip op en schep er rijkelijk sumak-uien en amandelen over. Besprenkel met je beste olijfolie (wil je je een echte Palestijn voelen, doe dan net als wij veel olie) en leg er nogeen platbroodje op. Herhaal deze lagen met de kip en de sumak-uien en weer olijfolie. Geef er wat groene peterselieyoghurt bij: pureer een handje peterselieblaadjes door wat dikke yoghurt met wat zout.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
In het filmpje hieronder laat Merijn zien hoe makkelijk het is om zelf pitabroodjes te maken.
Recepten en bereiding: Merijn Tol & Nadia Zerouali. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Maaike Koorman. Bewerking: Dosia Brewer
 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


mini mussakhan