Hoe hoger de temperaturen, hoe roder onze handen. Het aardbeienseizoen is in full swing en daar maken we maar al te graag gebruik van. Aardbeien zijn heerlijk zoet, maar verwerk je ook heel makkelijk in hartige gerechten. Heb je net een doosje gekocht? Maak er aardbeiensalsa van, ijstaart of Italiaans feestgebak. We hebben 27 zomerrecepten met aardbeien voor je op een rij gezet!
Aardbeiensoorten
Waar in de supermarkt de aardbei nog steeds anoniem in zijn doosje ligt, verkoopt de aardbeienteler geen aardbeien, maar Lambada’s, Aromio’s, Mara des Bois, Korona’s, Honeoye’s, Polka’s, Elianny’s en Sonata’s. En zo zijn er nog meer rassen die we dezer dagen met naam en toenaam aantreffen.
Gelukkig, want net als appels en peren heeft ook ieder aardbeienras zijn eigen smaak, beet, uiterlijk én eigen seizoen. Waar de ene aardbeisoort vroeg plukrijp is, grote vruchten heeft en een stevig, friszoet aroma heeft, is de andere soort juist pas later in het seizoen rijp, met vooral kleine vruchten en een overweldigend zoete, druipend sappige smaak. Ook van vorm en kleur doen de aardbeienrassen onderling duidelijk verschillen. Dé favoriete aardbei is er dan ook niet, foodies twisten stevig. Proeven en zelf oordelen is de enige remedie.
Bewaren
Voor de beste smaak eet je aardbeien op kamertemperatuur. Bewaren in de koelkast mag, maar geef de vruchtjes wel de tijd om op temperatuur te komen. En vergeet niet dat ze meteen na de pluk het allerlekkerste zijn. Was een aardbei niet voor je ‘m in de mond stopt, zachtjes schoonvegen met wat keukenpapier is voldoende.
Waar komen ze eigenlijk vandaan?
Het merendeel van onze Hollandse aardbeien komt van de Brabantse velden. Jan Robben is een van de bekendste Brabantse aardbeientelers van ons land. Zijn aardbeien uit de volle grond (want het lekkerst!) koop je nog tot eind september in Jan’s eigen aardbeienwinkel in Oirschot.
Hartige combinaties
Wist je dat de rijpe, sappige vruchten mooi samengaan met een snuf versgemalen zwarte peper, of nog spannender: sumak en szechuanpeper?Aardbeien kun je op talloze manier een lekker hartig randje geven. Zo kun je met balsamico of appelciderazijn een verfrissende aardbeienshrub maken, en geef je een gerecht met aardbeien een lekkere kruidige smaak door er basilicum, munt, verveine, of tijm overheen te strooien.
27x recepten met aardbeien
Of je nu team hartig bent of team zoet: je kunt er alle kanten mee op. Net als de marktkramen in juni – tijdens de piek van het seizoen – puilen onze registers uit van de fijnste recepten met dit heerlijke zomerfruit. Van taartjes tot salades: aardbeien kunnen overal in. We hebben de lekkerste recepten voor je op een rij gezet. Dat wordt genieten!
Niet zo gek op rood fruit, maar wel op fris en zuur? We vertellen hier meer over citrusvruchten!
Hartige gerechten met aardbeien
halloumi met aardbeiensalsa
Zin in een frisse, zomerse salade? Deze salade met halloumi en aardbeiensalsa is zoet en hartig tegelijk. Lekker als bijgerecht of lunch.
Als je zin hebt om het voorjaar eens goed te vieren, vervult dit gerecht al je behoeften. En wie is er niet gek op wentelteefjes? We maken ze lekker extra luxe met zoete, warme aardbeien uit de oven, smeltend ijs en geurige tijm.
witte-chocolade ijstaartjes met aardbeien in rodewijnsaus
Deze witte-chocolade ijstaartjes met aardbeien in rodewijnsaus zijn supertoetjes die je ruim van tevoren kunt maken. Voor het serveren hoef je alleen maar alles te combineren. Fijngehakte chocolade en hazelnoten geven het ijs een subtiele crunch. Een topcombinatie met de aardbeien in rode-wijnsaus.
Lekker de tijd nemen om te ontbijten, dat zouden we wel wat vaker mogen doen. Maak dit, dan vertraag je automatisch. Heerlijk! Je kunt deze crêpes ook serveren als brunchgerecht of dessert. Ze zijn makkelijk van tevoren te bereiden, samen met de ahornricotta. De crêpes piep je dan weer even op in de magnetron of onder folie in een lauwe oven.Of ga voor de hartige versie met geitenkaas en spinazie!
Dit verrukkelijke marsepeinijs mix je binnen 10 minuten en maak je zonder ijsmachine! Alleen de jam moet even opstijven in de vriezer. Geniet ervan op een hete zomermiddag of serveer het met wafels als dessert.
Deze toast van Silvia Colloca is verrukkelijk. Zoals Silvia colloca zegt: ‘Wie voor zoet zwicht, maakt deze warme aardbeien met honingricotta op briochetoast’ Kun je geen genoeg krijgen van aardbeien? Maak je eigen aardbeienjam!
Aardbeienjam is makkelijk verkrijgbaar in de winkel, maar dat is lang niet zo lekker als wanneer je het zelf maakt. Maak daarom dit recept een keertje zelf thuis en ervaar hoeveel lekkerder jam is op deze manier. Perfect voor de zomerse dagen!
Dit ontbijt vergt een stukje planning, maar daarna is het een koud kunstje! Door havermout en chiazaad een nacht te laten weken in de koelkast, worden de voedingsstoffen beter beschikbaar voor opname. Een kleine actie met een groot effect dus! ’s Ochtends rooster je de kokoschips en pistachenoten voor een krokante touch. En het verse fruit maakt het al helemaal feestelijk.
Laten we eerlijk zijn: er is weinig lekkerder dan Italiaanse taart. In deze crostata met ricotta en aardbeien proef je de zon! Maak ook eens deze ricotta-perentaart!
Het maken van deze pistachemeringues is een secuur werkje, maar oh wat zijn ze heerlijk! Een flinke dot zoete aardbeienroom maakt de luchtig gebakken meringues helemaal af. Tip: gebruik poederkleurstof om de meringues een kleur te geven, vloeibare kleurstof kan het mengsel laten schiften.
Indrukwekkend, onweerstaanbaar, verrukkelijk: woorden schieten tekort voor deze fruittaart. de aardbeien-ijstaart is een geweldige showstopper. Nu maken, als de aardbeien op hun lekkerst zijn.Deze kleine aardbeientaartjes zijn óók onweerstaanbaar voor aardbeienfans!
Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout.
Het maken van deze pistachemeringues is een secuur werkje, maar oh wat zijn ze heerlijk! Een flinke dot zoete aardbeienroom maakt de luchtig gebakken meringues helemaal af. Tip: gebruik poederkleurstof om de meringues een kleur te geven, vloeibare kleurstof kan het mengsel laten schiften.
Elke dag delicious. = koken met knisperende en kakelverse ingrediënten, het plezier van zelf gemaakt ervaren en samen aan tafel genieten van mooie momenten. En met deze aardbeien(-tijm)taartjes wordt elke dag heel lekker!
Zoet is voor velen een valkuil. Maar met deze gezonde variant van Yvette van Boven is dat helemaal geen probleem. Deze yoghurtshake is heerlijk in combinatie met sappige aardbeien en verrassend met de kardemom en groene thee. Bovendien is ‘ie zo gemaakt!
Je weet niet wat je proeft: heerlijk zacht, goed schepbaar sorbetijs met de frisse smaak van zomerkoninkjes. delicious. vroeg Eke Mariën en Jan Groenewold alles over ijsmaken. Dit werd een supersnack-recept zo midden in de ‘ijstijd’. Nu de zon nog! En een ijsmachine.
Perfect voor de zomer. Lekker fris en feestelijk zijn deze aardbeiencupcakes. De smaak van vanille maakt deze gebakjes nog extra lekker. Eet smakelijk!
Afwijken van de gebaande paden is juist met kerst leuk, als je tijd hebt om iets bijzonders te koken. Dit recept is geïnspireerd op de feestgerechten uit Noord-Afrika. Door het rozenwater krijgt de taart een specifieke smaak, die eigenlijk nergens door te vervangen is. Als je tóch liever een andere smaak hebt, roer dan wat citroensap en -rasp door de room. Dat geeft een heel frisse touch aan de taart.
Een superluchtige zomertaart met rood fruit en rozenwater. Boven op deze prachtige taart liggen blokjes aardbeiengelei, gemaakt van puur aardbeiensap. Nog zo’n zomerse taart: frangipanetaartje met mango en blauwe bessen.
Wauw, deze trifle met madeleines en rood fruit is te gek! Het perfecte feestelijke toetje voor kerst en ideaal voor een grote groep. Je kunt de trifle ruim van tevoren maken en iedereen vindt het lekker. En dan hebben we het nog niet eens over de looks… Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman, het bekende Franse jammerk met rood-wit geruite deksels dat ook tijdens de feestdagen volop wordt gebruikt. Niet alleen bij je ontbijt, maar ook in taarten en toetjes. Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel!
Mojito is een all-time favourite: lekker fris en simpel om te maken. De klassieker met munt en limoen is altijd goed, maar probeer ook eens een mojito met aardbeien en munt of mango!
Methode: muddle
Glas: longdrinkglas
Garnering: takje verse munt
Begrijp je al die ingewikkelde cocktailtaal niet? Wij helpen je!
In onze keukens blijft het tijdens het koken vaak netjes, maar met 1 gerecht móet het wel een zooitje worden: Eton Mess. Maar dan wel een zinderend zooitje met scharlakenrode frambozen, adellijke aardbeien & knapperige verkruimelde vanille meringues.
Niet zomaar sorbetijs met aardbeien, maar een écht sterrenijsje. Maak gerust een dubbele portie. Deze sorbet van rode wijn en aardbei is namelijk binnen een mum van tijd op! Zo maak je sorbet van vanille en nectarine!
Ze zijn weer overal langs de weg in stalletjes, op de markt, bij de groenteboer en in de boerenwinkel te vinden, mandjes vol met sappige aardbeien. Lambada’s, Mara des Bois, Korona’s en Sonata’s: tegen-woordig zie je deze namen steeds vaker op de bordjes staan. Net als bij appels en peren zijn er heel veel verschillende aardbeienrassen. Van klein tot groot, met een lekker stevig bite en frisse zoete smaak of juist intens zoet smakend en delicaat van structuur. Het lekkerst zijn ze in ieder geval wanneer ze héél veel zon hebben gehad en net van ’t land komen. Ga dat proeven!