nr.1 foodmagazine

Cocktailtaal: van dry shaken tot muddlen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Voor een heerlijke cocktail hoef je niet naar een bar te gaan, die maak je gewoon zelf! Maar dan moet je wel al die ingewikkelde cocktailtaal begrijpen… wij helpen je! 

Meteen aan de slag? Maak een van deze vijf heerlijke cocktails van Tess Posthumus. 

Dash: 1 ml (een paar druppels).

Strainer/strainen: een speciaal zeefje om ijsblokjes en evt. kruiden of fruit uit de cocktail te zeven.

Mixing glas/stirren: je hebt niet voor elke cocktail een shaker nodig. Sommige cocktails worden gestirred in een mixing glas: een groot glas met een lip of schenktuit.

Barspoon: een lepel met een lange steel die, door de lengte, handig is voor het mengen en in lagen aanbrengen van dranken (layeren) in een mixing glas.

granaatappel-cocktail-delicious

cider-granaatappelcocktail

Cider: vaak bestempeld als een biersoort, terwijl het meer weg heeft van wijn. Eigenlijk wordt het op dezelfde manier gemaakt, maar dan van appels. Deze cider-granaatappelcocktail is een heerlijke frisse dorstlesser!

>> naar het recept

Jigger/jiggeren: een jigger is een maatbekertje met aan elke kant een andere maat. Ze hebben de vorm van een zandloper en worden gebruikt om ingrediënten af te meten.

Mexican elbow: een superleuke naam voor een handige tool. Deze Mexicaanse elleboog is een fijnhandpers om citrusvruchten mee te persen.

Muddler/muddlen: met de gepunte onderkant van deze vijzel-look-a-like kun je kruiden en fruit malen om de lekkerste smaak aan je cocktail te geven.

Builden: het ‘bouwen’ van een cocktail. Je hoeft niet te schudden of te stirren, maar bouwt de cocktail gelijk op in het glas.

Dry shaken: sommige cocktails bevatten eiwit, zoals deze Peruaanse pisco sour. Het eiwit geeft de cocktail een mooie schuimkraag aan de bovenkant. Deze cocktails krijgen eerst een dry shake: alle ingrediënten worden eerst een keer met ijs geshaket. Daarna shake je de cocktail nog een keer, maar dan zonder ijs. Het resultaat? Een dikke laag eiwitschuim.

amaretto sour

Amaretto wordt ook wel bitterkoekjeslikeur genoemd. In deze cocktail wordt het gecombineerd met de frisse smaak van citrus waardoor het drankje een zure afdronk heeft. Garneer met een mooie sinaasappelschil voor een extra feestelijk effect. Probeer ook eens de French 75 cocktail die vaak wordt geserveerd met nieuwjaar!

>> naar het recept

Rolling/throwen: technieken om wél veel lucht in een cocktail te krijgen, zonder wild te hoeven shaken. Je schenkt de cocktail een paar keer over in een andere shaker. En de naam zegt het al, bij throwen gooi je de cocktail van de ene shaker naar de andere.

Cocktailbitters: een bittertje is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden, schillen, wortels en schors heeft getrokken. Bartenders gebruiken bitters om een drankje af te maken en de smaak omhoog te halen. Aan een paar druppeltjes heb je genoeg!

Shrubs: een shrub is een zoetzure siroop op basis van azijn, suiker en fruit. Het kan gemixt worden met (bruis)water om frisdrank te maken.

Zest: zest, peel of twist is de schil van een citrusvrucht. Hier zitten veel aromatische oliën in en worden veel gebruikt als garnering. Bartenders maken zest met een zesteur (een spannend woord voor dunschiller).

Rimrand: door een rimrandje ziet jouw cocktail er niet alleen spectaculair uit, maar het is ook een extra smaakdimensie. Een rimrandje breng je van te voren aan op je cocktailglas. Meestal met zout of met suiker. De bekendste? Een zoutrandje op een margarita.

In deze video laten we je zien hoe je op een simpele manier mooie citruspartjes maakt: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Bron. Masterclass Cocktails van Tess Posthumus. Beeld: Dana van Leeuwen

cocktails met