Of je nu een doorgewinterde visliefhebber bent of simpelweg op zoek naar een nieuw receptje: voor iedereen is er wel een zalm recept. In deze lijst vind je zeker genoeg inspiratie voor vanavond!
Gegrild, gebakken of gewoon rauw, in een wrap of pasta… Met deze zalmrecepten kun je écht alle kanten op. Er is altijd wel een gerecht dat past bij jouw culinaire voorkeur. We hebben een selectie gemaakt met wat simpelere recepten waar je doordeweeks van kunt genieten. Maar: deze gerechten doen het ook érg goed als je eters krijgt. Wie houdt er niet van zalm?
Vergevingsgezind
Of zoals Yvette van Boven eerder al zei in delicious.: ‘Zalm heeft altijd iets chics en is lekker vergevingsgezind. En zalm kan gewoon nooit mislukken: zowel rauw als volledig gaar is deze vis heel lekker, dus als de elektriciteit uitvalt dan snij je vlug ‘carpaccio’ van de voorgemarineerde zalm en dan zal niemand er iets van zeggen. Ha!’
Janneke Philippi kookt al jaren lekker, simpel en snel voor delicious. Omdat ze daar een kei in is, dagen we haar uit nóg een stapje verder te gaan. Deze keer kookt ze met maar 5 ingrediënten plus een paar basisingrediënten uit voorraad. Janneke: 'Gek op gember ben ik, het hete combineert heerlijk met zalm en pept de rijst zo lekker op.'
Janneke maakt heerlijk comfortfood vol met specerijen. Haar kruidig gestoofde koolcurry met kokos en zalm hoort daar ook bij. Je gebruikt er groene kool voor, dat behoudt zijn structuur als je het niet te lang gaart en is erg lekker met garam masala en kokosmelk.
Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen…Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
De Franse keuken kent veel verrassende regionale gerechten. Uit de Elzas komt deze redactiefavoriet: zuurkoolquiche met zalm (die je ook koud kunt eten)!
gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch. Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
tortilla’s met chipotle-zalm en jalapeño-maïssalsa
Geen zin om uitgebreid te koken? Relax, deze lichte en makkelijke tortilla's zet je binnen 20 minuten op tafel en zijn ideaal om in de schaduw te eten met een karaf koele cider of lichte rosé erbij. Tip: voor een glutenvrije versie gebruik je maistortilla's. Ook lekker snel klaar: koolblad met zwarte bonen, aubergine en kip.
Hoe lang heb je de tijd om te koken? Wil je het snel, steek dan alvast de bbq aan of zet de grillpan op het vuur en begin stukjes zalm op spiesjes te rijgen. Deze zalmsaté is zó klaar!Ook lekker op een stokje: geroosterde hoisin-kipspiesjes
In 40 minuten staan deze groentewafels op tafel, maar wil je nóg sneller ontbijten of brunchen – bak de wafels dan van tevoren, vries ze in, en warm ze voor het serveren even kort op in het broodrooster.Vega tip: met liquid smoke maak je van geroosterde wortels vegan lox. Dat heeft dezelfde hartigheid als gerookte zalm. Bekijk ook: de beste brunch recepten voor een relaxt weekend
Pellkartoffeln zijn nieuwe, in de schil gekookte aardappeltjes. Je serveert ze met een flinke lepel kruidenkwark: heerlijk bij gesmoorde spitskool met zalmfilet! Zo heb je in 30 minuten een voedzaam bord comfortfood voor je neus, precies wat je vandaag goed kunt gebruiken.Of ga voor zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten.
gevulde paarse zoete aardappel met zuurkool, zalm & crème fraîche
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
Janneke geeft ons meer een uitgangspunt dan een recept, want in plaats van zalmfilet kun je ook prima variëren met een mix van visfilet en (Hollandse) garnalen. Etentje? Maak de kruidenroom van tevoren en leg de zalm pas in de room als de gasten aan tafel zitten.Als je zalmfilet overhebt, maak dan ook eens: 6x easy zalm onder de 30 minuten
Een simpel gerecht bomvol smaak dat snel op tafel staat… Dat is dit stoofpotje! Niet te zwaar op de maag door de zachte vis en genoeg umami om je met een voldaan gevoel van tafel te laten gaan. Wil je er nog iets lekkers naast? Maak dit marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip!
Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmfilet… Simpele (oosterse) ingrediënten tovert Jamie in no time om tot een verrukkelijke, lauwwarme salade. Eén en al smaak!In september is Jamie Oliver gasthoofdredacteur van delicious. magazine. Je leest een exclusief interview met the man himself en krijgt een exclusieve preview uit zijn nieuwe kookboek EEN. Ook deel hij een paar van z’n lievelingsrecepten en geeft Jamie alle aandacht aan restaurants en mensen uit de culi-wereld die hij op dit moment helemaal te gek vindt.Bestel het nieuwe nummer direct via deze pagina.Jamie heeft ook heerlijke zoetigheid gemaakt: Amalfi-citroentaart!
zalm met doperwtenpuree en venkelsalade
Romige puree, knapperige venkelsalade en easy zalm. In een half uur staat dit elegante gerecht op tafel. Haal wel de mooiste olijfolie die je hebt uit de kast, maar dat hoeven we je vast niet meer te vertellen.
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power! Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris. Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
pastasalade met doperwtenpesto & warmgerookte zalm
Zin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak. Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
Streetfood, wie heeft het niet gemist? De foodfestivals worden langzaamaan voorzichtig weer georganiseerd en Janneke veranderde haar eigen keuken om naar foodtruck. In het julinummer deelt ze haar favoriete streetfoodrecepten, waaronder deze broodjes pulled zalm met basilicummayonaise. Zó lekker, die konden we je niet onthouden. Tip: bewaar de zalmbouillon voor risotto of maak er heldere soep van met knapperige venkel, prei en verse kruiden.
Verse zalmfilet is een echte smaakbom en ideaal om snel zelf gehakt van te maken. Maak er kleine burgers van en leg ze op een broodje samen met gebakken kool en dillecrème.
Gek op zalm? Dit recept met freekeh en honing-paprikaglazuur is een echte aanrader! Nog een lekker recept met freekeh: een salade met freekeh, koriander en merguez.
frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!
Een plat brooddeeg belegd met crème fraiche, zalm en gruyère. Simpel, weinig ingrediënten en een feestelijk resultaat. Ook ideaal om te serveren als hartig hapje bij de borrel.
Grof gestampte knollenstamp: knolselderij, koolraap, goudrenetten en kruimige aardappels gestampt met een scheutje melk en appelsap. Daarbij zalmfilets gewikkeld in plakjes coppa. Easy en vol groente!
Eet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
Als je na een drukke dag thuis komt dan is het fijn als je een snelle, maar ook een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Dat kan met deze sobanoedels met zalm en zoete aardappel!
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”