kerstrecepten met zalm waar je mee aan kunt komen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De kersttafel is niet compleet zonder feestelijk zalmgerecht – of je nu een sierlijke soep serveert met gerookte zalm als voorgerecht, of een hele zalmzijde bereidt in de oven als alternatief voor gebraden vlees. Scroll door onze collectie vol feestelijke kerstrecepten met zalm en je hebt je kerstprep in een mum van tijd geregeld.

Een favoriet zalmgerecht is als kiezen tussen je eigen kinderen: onmogelijk! Dit gezegd hebbende, de gekonfijte zalm van Yvette van Boven is wel erg lekker – en ook een stuk verrassender dan een op de huid gebakken zalmmoot (hmm!).

Ga deze kerst voor de zalm confit 2.0 van Yvette

Yvette: ‘Zalm heeft altijd iets chics en is lekker vergevingsgezind. En zalm kan gewoon nooit mislukken: zowel rauw als volledig gaar is deze vis heel lekker, dus als de elektriciteit uitvalt dan snij je vlug ‘carpaccio’ van de voorgemarineerde zalm en dan zal niemand er iets van zeggen. Ha!’

‘Enfin, door het konfijten wordt mijn zalm lekker zacht en sappig en de marinade geeft hem extra veel smaak. Een lichtere versie van confit de canard: mijn Zalm Confit 2.0 dus. Ik likte mijn vingers er zelf bij af. Het is smeuïg, fris, vol, zoet, zuur en rokerig: perfect in balans. En ook nog eens niet zwaar, precies wat je eigenlijk nu wilt eten. Enne… die olie kun je weer opnieuw gebruiken hè, en voor je het weet eet je dit heel erg vaak! Ik in elk geval wel, zeker met die smokey puree erbij, och man!’

gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbest & mandarijnrelish
Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.
naar recept
gekonfijte zalm van yvette 2

Kerstrecepten met zalm:

Voorgerechten

sumakzalm met grapefruitsalade
Met zalm kun je alle kanten op: probeer eens deze sumakzalm. De smaak van sumak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer. Heerlijk met de citrussalade! Gek op zalm? Hier vind je nog 5 gerechten met zalm in de hoofdrol!
naar recept
sumakzalm-delicious
frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!
naar recept
zalm-nori pakketje met voorjaarsgroente en wasabimayo
Zó lekker, en het ziet er ook nog eens geweldig uit op je bord: deze zalm-nori pakketjes met groente en wasabimayo.
Ook lekker: tarte flambée met zalm.
naar recept
Zalm-noripakketjes-delicious
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
naar recept
tijmcrêpes
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
naar recept
zalm-avocado-delicious
tarte flambée met zalm
Een plat brooddeeg belegd met crème fraiche, zalm en gruyère. Simpel, weinig ingrediënten en een feestelijk resultaat. Ook ideaal om te serveren als hartig hapje bij de borrel. 
naar recept
tarte flambée met zalm
bourride met zalm, garnalen en kervel
Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.
naar recept
bourride

Hoofdgerechten

zalm en croûte
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan.
Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
naar recept
zalm en croute slow
hele zalmzijde met kruidige ahorn-mosterdkorst
Met een laagje zoet-pittige mayo krijgt deze hele zalmzijde in de oven een verrukkelijke korst.
Want of je vis nu stoomt, en papillote bereidt, grilt, roostert of in de oven gaart, het is allemaal even lekker. Precies waar je zin in hebt in de zomer. Op naar de viswinkel of -kraam!
naar recept
zalm met kruidige ahorn-mosterdkorst
sesamzalm met honing-paksoi
Weinig ingrediënten, veel vitaminen en een korte bereidingstijd. Deze sesamzalm met honing-paksoi is het perfecte doordeweekse gerecht!
naar recept
honing-paksoi zalm
zalm uit de oven met laurier-zuurkoolkorst
Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen…
Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
naar recept
hele zalm met citroen en kruiden uit de oven
Deze hele zalm uit de oven is ideaal voor een etentje of feestje. Zet de vis op tafel en iedereen kan meegenieten! Een hele zalm gaart zachtjes in een pakketje vol peterselie, dille en dragon.
naar recept
hele zalm uit de oven - delicious
marokkaanse zalm met geroosterde paprika
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
naar recept
marokkaanse-zalm-delicious
zalm met doperwtenpuree en venkelsalade
Romige puree, knapperige venkelsalade en easy zalm. In een half uur staat dit elegante gerecht op tafel. Haal wel de mooiste olijfolie die je hebt uit de kast, maar dat hoeven we je vast niet meer te vertellen.
naar recept
zalm met doperwtenpuree | delicious
gebakken zalm met peterselie-macadamiaboter
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! 
Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
naar recept
gebakken zalmforel met macadamiaboter - delicious
zalmforel met tahin en kruidensalade
Wát een plaatje deze zalmforel met tahin en kruidensalade… En lekker dat ‘ie is. Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmforel… Dat maakt dit gerecht tot de ultieme maaltijd om je gasten te verwennen. Meer inspiratie met zalm? Dit zijn onze 5 favorieten.
naar recept
zalmforel-tahin-delicious
zalmpastei met prei
Warm jezelf eens op met een lekker winterse pastei. Onder het krokante dakje van deze pastei zit roze zalmfilet en romige prei verborgen. Na wat voorbereiding en een halfuurtje in de oven staat ie al op tafel, dus het is ook nog eens een snel recept. Fijn!
naar recept
zalmpastei-delicious
Mediterrane zuurkoolstrudel met zalmfilet
Met het bladerdeeg van Tante Fanny zet je in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel. Verlekker je aan een rijkgevulde zalmstrudel.
naar recept
bladerdeeg
zalm en croute slow