Buiten guur en koud? Dat vraagt om warme baksels en een huis dat heerlijk ruikt naar versgebakken cake. Verwarm de oven maar vast voor want we hebben de lekkerste cake recepten voor je verzameld om thuis aan de slag te gaan.
Hoewel het allebei baksels zijn, zijn er wel een aantal verschillen tussen taart en cake. Bijvoorbeeld de ingrediënten, textuur en bereidingswijze.
Taart heeft een meer luchtige en zachte textuur. Het basisingrediënt voor taartdeeg is meestal bloem, suiker, boter en eieren. Daarnaast worden ze vaak gevuld of geglazuurd en zijn ze over het algemeen ook wat groter.
Cake is vaak wat eenvoudiger en heeft een fijnere, dichtere textuur in vergelijking met taart. De basisingrediënten zijn vergelijkbaar met die van taart, maar de verhoudingen en de bereidingswijze kunnen verschillen. Het wordt vaak gebakken in de vorm van een enkele laag en geserveerd in plakken.
Hoewel de naam “cheesecake” het woord “cake” bevat, is cheesecake dat eigenlijk niet. Cheesecake namelijk een vulling op basis van roomkaas, eieren en suiker.
Ook de romige en dichte textuur is niet vergelijkbaar en cheesecake wordt vaak gekoeld. Ook mis je hier dezelfde luchtige en kruimelige textuur als bij de échte cakes.
Cake recepten
boerencake
De enige echte boerencake! Geen opsmuk, gewoon héle goede smaak. Of je de nieuwe buren wil verwelkomen of jezelf op een toetje wil trakteren, deze cake is het antwoord. De citroenrasp en de yoghurt in dit recept geven net even een frisse toon aan de cake en door de yoghurt wordt de cake niet te droog. Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je hem in het bakblik laat, plakt hij aan de cakevorm vast tijdens het afkoelen en krijg je hem er minder makkelijk uit.
Deze frisse cake met stukjes roze rabarber krijgt een heerlijke toplaag van krokante boterkruimels mét anijs. Geen fan van anijs? Vervang de zaadjes door versgemalen kardemom of kaneel, net zo lekker!Heb je een paar stengels rabarber over, maak dan deze klassieke rabarbercompôte.
Ga los met ananas, geweldig giga fruit dat zowel in zoete als hartige gerechten past. Met dit verse tropische droomingrediënt en een snuf kardemom, gember en vanille, maak je amandelcake nóg rijker van smaak.Gek op de zoetzure smaak van ananas, maak dan ook een van deze recepten.
Het is nu ook weer tijd om ’s avonds zo’n heerlijk appeltoetje te serveren: een mooie appeltaart of deze appel-gembercake met glazuur. Op zachte cake leg je een dikke laag romige glazuur met frisse appel en pittige gember, klaar!
It’s beginning to smell a lot like Christmas! Niets zo leuk als je huis in kerstsfeer brengen en heerlijk zoet en kruidig laten geuren. Dus wees niet zuinig met de speculaaskruiden, kruidnagel en nootmuskaat. Extra leuk: serveer deze magische sugar & spice-cake onder kerstboom. Dit recept komt uit het kerstnummer van delicious. en bestel je hier.
Ja, de vlag kan morgen weer uit, we gaan weer koek happen en struinen over de vrijmarkt. Op de delicious. redactie bakken we vandaag alvast carrotcake met oranje-proof glazuur.
Deze koffiecake is een echte traktatie voor coffee lovers. De perfecte balans tussen zoet en een tikje bitter. En natuurlijk extra lekker door de Kahlua door het glazuur!
Deze met groene thee & chai-specerijen op smaak gemaakte courgettecake is natuurlijk gezoet; met honing en appel. Een onweerstaanbaar zuivel- & glutenvrije variatie op de vruchtencake!
Zacht, luchtig en lekker fris door de frambozen en zure room. Deze cake is alles behalve saai en op de redactie al enige tijd een veel gebakken favoriet! Sla vooral de earl-grey siroop niet over. Zin in meer zoet + earl grey? Ga dan voor onze gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti!
Serveer deze cake lauwwarm of koud. Dit is een echte fruitcake, die niet licht en luchtig hoort te worden, maar juist zwaar en vochtig. Hoe langer je de zuidvruchten laat weken, hoe lekkerder de cake.Bak ook eens hot cross buns
maandzaadcake met vlierbloesem en aardbeien van Olia Hercules
Olia Hercules: Ik weet niet zeker wiens schuld het is, maar in Oekraïne wordt de vlierbloesem al sinds mensenheugenis gezien als ‘de struik van de duivel’. Lees deze passage uit een oud Oekraïens boek over bijgeloof maar eens: ‘Vlier is de schepping van de Duivel. De Duivel plantte hem en nu zit hij er voor eeuwig onder. Daarom, om de Duivel niet te tarten, mag men devlier nooit met wortel en al uitgraven, maar moet men hem laten groeien waar hij staat. Ziet u een oude vlierstronk, bouw uw huis niet op die plek, want het is de schuilplaats van de Duivel. Als u op die plek bouwt, zullen uw kinderen ziek worden en sterven en uw vee zal ziek worden en zich niet voortplanten. Als u een jong vlierboompje ziet op uwgroentetuin of uw veld, smeer uw schoffel in met salo die door een priester gezegend is. Ga niet onder een vlier zitten of liggen, want u zult ernstig ziek worden.’ Vanwege dit soort nonsens zijn zelfs moderne mensen nog steeds onzeker over het gebruik van vlierbloesem in de keuken, en dat is zonde want in Oekraïne staan ontzettend veel vlierbomen.Dit is een van de vele verhalen en recepten uit het boek Keukens van Oekraïne, die Olia Hercules heeft geschreven zodat we de regionale specialiteiten van Oekraïne en de speciale zomerkeukens niet vergeten.
Slingert er nog een courgette rond in de koelkast? delicious.friend Yvette van Boven: ‘Alle niet meer zo mooi ogend fruit of groente kan in een cake. Probeer mijn cake met courgette maar eens. Zo komt de groentela weer leeg en met zo’n homemade cake maak je iedereen heel blij.’ Nog meer inspiratie voor yoghurtcake!
Een heerlijk gerecht geschikt voor Koningsdag! Of je op koopjesjacht gaat of de regen vermijdt en binnen blijft, deze sinaasappelcake met jeneverfrosting van delicious.friend Kirsten is altijd goed. De cake is van wortel en sinaasappel en in de frosting gaat sinaasappelrasp met een scheutje 6 jaar oude gelaagde jenever.
Deze koffie-amandelcake met steenfruit is een en al geluk op je bord. Er gaat toch niets boven de combinatie koffie en taart? Mm… Yvette van Boven: ‘Ik maak deze cake het liefst met sappig steenfruit, maar in de herfst is hij ook echt geweldig met rijpe parten peer!’
Rutger: ‘Deze Engelse fruitcake zit boordevol gedroogd fruit en noten. Dit is zeker geen lichte tulband, maar wel een heel smaakvolle! De vulling kun je naar eigen smaak variëren, zolang je maar ongeveer op hetzelfde totaal- gewicht uitkomt als de vulling in dit recept. De cake kun je prima enkele dagen tot een week van tevoren maken, de smaken worden dan alleen maar intenser.’
Boerenyoghurt is een favoriet op de redactie. Gewoon oplepelen is geen optie als je ook deze boerenyoghurtcake met bosvruchten kunt maken! Warm is de cake het allerlekkerst. Geef er een flinke lepel extra yoghurt bij en jouw dessert zit wel snor!
Peren worden veel minder vaak in cakes gebruikt dan appels. Zonde eigenlijk, want een goede perencake is minstens zo lekker als een appelcake. De ricotta in dit recept maakt de cake heerlijk zacht van structuur, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige bite zorgen. Onweerstaanbaar!Zin in meer met peer? Hebben we voor je! Deze lijst geeft je inspiratie voor 15x bakken met peren.
Wie geen zoetekauw is, is Shoukran niet waardig. Alle desserts en gebakjes van chef Abdel Alaoui zijn superzoet, maar ook bijzonder smaakvol met de duizend-en-een geuren en smaken van Marokko: honing, rozenwater, kaneel, amandelen en dadels. Proef het terug in deze onweerstaanbare dadelcake.
Dit homemade chocoladetaartje is superfeestelijk en megalekker als toetje of bij de koffie. Dat gaat extra snel als je kokend water uit de Quooker-kraan tapt voor het smelten van de chocolade.Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
Stop met zoeken! Dit is het echt de lekkerste vegan chocoladecake die je gaat vinden. En nee, we overdrijven niet. Smeuïg, onmiskenbaar chocolade-achtig en toch zo licht als een wolk. Dat er geen enkel ei aan te pas komt hoeft niemand te weten, want het ontbreekt deze cake aan niets. Bak ‘m vandaag nog zodat je je vrienden ermee kunt verleiden of er lekker zelf de rest van de week van kunt snoepen. Ook lekker zoet: Rijstepap met kokos en kardemom
De mannen van Mr Kitchen gingen op reis met Max Havelaar voor het verhaal achter bananen, het meest gegeten fruit ter wereld. Vervolgens maakten ze een overheerlijk bananenbrood met noten en karamelsaus.
Deze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake.Echt waar! Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
Rutger bakt voor delicious. een citroen-maanzaadcake met roomkaasglazuur. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Maanzaad geeft deze frisse citroencake een verrassend lekkere twist! Bij ons zie je maanzaad vooral op broodjes, niet in gebak. Maar in Duitsland, Polen en Hongarije krijgen ze er geen genoeg van. Daar wordt het ingezet als taartvulling, voor plaatkoeken, in strudels en om koekjes mee te vullen.’
Grieks of Bulgaars, stand, roer of rechtstreeks van de boer: bijna iedereen heeft wel yoghurt in huis voor in de muesli of een smoothie. Ons idee: doe die yoghurt ook eens in taart voor een romige én toch fris-zure touch.
Snel nog wat lekkers maken voor die vrienden die langskomen? De mixer is je beste vriend! Deze zoete Italiaanse cake maak je niet met boter, maar met olijfolie en karnemelk.Nog meer van dat lekkere Italiaanse zoet? Probeer deze scones met mascarpone.
Frambozen, citroen en ricotta gaan geweldig samen en maken deze cake tot overdadig comfortfood. Ook lekker met aardbeien of ander rood fruit. Het leven is veel te kort om jezelf niet te verwennen!Nog zo’n onweerstaanbare taart met ricotta maken?
Lekker, een luchtige cake met frisse citroensmaak en een topping van vijgen in een zoete honingsiroop.Gek op pistache? Deze baklava gaat je hart veroveren!
Deze heerlijk frisse cake met citroen & passievrucht is lekker smeuïg. Bovendien is hij glutenvrij en gezoet met kokosbloesemsuiker. Zéker het proberen waard.
Ui krijgt meestal een bescheiden bijrol in gerechten, maar is onmisbaar voor specifieke extra smaak, vind delicious.friend Kirsten. Met deze uiencake met basilicum en brie laat ze zien dat uien juist schitteren, net als vaak in de Franse keuken gebeurt.
Met een knipoog naar de Fransen (want die weten zo goed wat lekker eten is!) maken we vandaag deze courgettecake. Misschien een tikkie najaar, maar dat lijkt het sowieso wel als je naar buiten kijkt! Tip: cake die je overhoudt is de volgende dag heerlijk als koude lunch!