meer dan 40 verjaardagstaarten om véél kaarsjes in te steken

Van een luchtige laagjestaart met schuim en slagroom tot een grote plaattaart vol seizoensfruit; welke verjaardagstaart je ook kiest, ze maken elk feest specialer. Nu alleen nog een paar kaarsjes en een diepe hap lucht want… ‘errrr is er een jarig, hoera hoera!’

Of je nu zelf een taart in de oven schuift voor je eigen verjaardag, of een verjaardagstaart bakt voor een vriend of familielid, het cadeau zit ‘m in het bakken en niet in het eindresultaat. Probeer dus vooral een recept uit te zoeken waar je instant een hebberigmakend gevoel van krijgt, of de taart wel pompeus, feestelijk of dramatisch genoeg is, kan niemand iets schelen. Het gaat om het gebaar én om de smaak.

Want met een paar kaarsjes kan álles een verjaardagstaart zijn, geloof je ons niet? Luister dan naar de podcast Smakelijk! waarin culinair recensent Hiske Versprille vertelt over haar zoontje die droomt van een augurkentaart op zijn verjaardag. Waarom ook niet?

20 verjaardagstaarten voor een instant feestgevoel

Ga je voor een verjaardagstaart met veel fruit en knapperig bladerdeeg, of juist voor een cake-achtige taart met noten en wellicht een scheutje drank. Word het een machtige, zoete na-één-stukje-ben-je-klaar verjaardagstaart of een vederlicht exemplaar met champagne en friszure frambozen? Voor elke jarige hebben we de juiste taart!

millefeuille pruimentaart
Zelf bladerdeeg maken is een heuse patisserietechniek. Hier leer je van patissier Hidde de Brabander de fijne kneepjes. Hij vult het bladerdeeg – op ons verzoek – met heerlijke room en gepocheerde pruimen, die nu overal volop te koop zijn.
naar recept
millefeuille pruimentaart | delicious
pijnboompittentoffeetaart met sinaasappel en rozemarijn
De Midden-Oosterse keuken is in, en daar hoort natuurlijk ook het fameuze betoverende zoet bij. Australisch Libanese chefs Greg & Lucy Malouf weten als geen ander klassiekers nieuw leven in te blazen. Denk aan muhallabeya (melkpudding) met nectarinekaramel, of ma’moul (koekjes met een vulling) met lemoncurd of mandarijnkardemoncake. Vol pistache, amandelen, rozenwater, oranjebloesem en specerijen. Spannend zoet voor geurende ovens!
naar recept
toffee-taart-delicious
gebakken kwarktaart met ricotta en hazelnoten
Deze kwarktaart met ricotta is niet wat de meeste mensen van een kwarktaart verwachten – er is geen krokante bodem en hij wordt warm uit de oven geserveerd – maar in Italië, waar ze echt heel goed weten hoe ze ricotta moeten behandelen, zijn bijna alle kwarktaarten zoals deze: warme, smeuïge taart. Wij maken hiervan liefst eenpersoonstaartjes, in taartringen van 8 cm Ø. Je kunt ook een gewone muffinbakplaat gebruiken, of een grote taart maken in een springvorm van 23 cmØ. In het vind je instructies voor alle opties.’Dank voor dit recept aan Laura Jane Stewart, patissier in de winkel op Ledbury.
naar recept
kwarktaart met ricotta
omgekeerde banaan-karameltaart
Voor deze onweerstaanbare banaan-karameltaart grijpen we niet naar de glanzende witte suikerkristallen, maar gebruiken we kokosbloesemsuiker en banaan. De banaan prijkt niet alleen óp de taart, maar we kloppen ook banaan door het beslag. Niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat wel meer voedingsstoffen. Bonus: de bijzondere, eigen smaak. 
Op zoek naar meer recepten zonder witte suiker? Hier vind je een raw cheesecake met abrikozen.
naar recept
omgekeerde banaan-karameltaart - delicious
torta di pere e mandorle – peren-amandeltaart
Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini: ‘Deze torta di pere e mandorle is boerig lekker!’
naar recept
perentaart-delicious
kokos-limoentaart met ananasvulling
Wauw: deze absolute showstopper staat niet alleen prachtig op jouw kersttafel, maar smaakt ook nog eens fantastisch.
Nog meer witte wondertaarten zoals een saffraanpavlova, witte chocotiramisù of vanillenoga-ijstaart vind je in dit lijstje.
naar recept
kokos-limoentaart met ananasvulling - delicious|
amandeltaart met witte chocolade & bessen
Juist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom deze onweerstaanbare amandeltaart met bessen. Relax, het wordt sowieso lekker.
Luchtig, zoet en met een topping van gemarineerde bessen. Bonus: deze taart is glutenvrij!
naar recept
amandeltaart met witte chocolade en bessen
Noorse schuimtaart met banketbakkersroom (kvaefjordkake)
Noorse schuimtaart bestaat uit dunne laagjes cake gevuld met luchtig schuim & zoete banketbakkersroom.
naar recept
Noorse schuimtaart - populairste desserts 2023
witte-chocolade-custardtaart
Witte chocolade is zoet en romig, en daardoor in combinatie met iets fris ideaal. Deze witte-choco-custardtaart heeft het allemaal, inclusief een vleugje nootmuskaat voor nog meer smaak.
naar recept
Witte-chocolade-custardtaart
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
Deze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
naar recept
walnotentaart met gegrild fruit en sinaasappel-brandyroom
vegan ananas-meringuetaart uit Dosia bakt vegan
Deze goddelijke ananas-meringuetaart komt uit het vegan bakboek van onze eigen culi redacteur Dosia Brewer. Dosia: “Een variant op citroen-meringue met ananas! Het schuim is royaal dus je kunt er ook een klassieke meringuetaart met mooie pieken van maken.”
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
naar recept
vegan taart Ananas-meringuetaart dosia - delicious
frangipanetaartje met mango en blauwe bessen
Rutger bakt voor delicious. een frangipanetaartje met mango en blauwe bessen. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘In deze taart proef je veel verschillende structuren; knapperig amandeldeeg, zachte pistache-frangipane, romige banketbakkersroom, vers fruit en pistachenootjes om het af te maken. Geniet!’
tropisch taartje mango blauwe bessen | delicious
witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus
Italiaans zoet is onovertroffen. Deze torta met witte chocolade en amandelen is waanzinnig lekker.
Toch liever pure chocolade? Maak dan deze chocoladetaart met hazelnootdeeg.
naar recept
witte-chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus - delicious
champagnetaart
Vanavond stralen Rutger, Evert en Narcis in de finale van Heel Holland Bakt. Hun laatste taak: een feestelijke bruidstaart met trots presenteren. Wij doken in ons archief en vonden daar deze patisserieparel van Rudolph van Veen. Er gaat een hele fles champagne in deze royale taart: feest! 
naar recept
champagnetaart heel holland bakt | delicious
rabarber-custardtaart met vanille en steranijs
Net zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
naar recept
rabarber-custardtaart
tiramisutaart
De bodem van deze taart krijgt een subtiele koffiesmaak door de gebruikte gemalen koffie. No waste dus!
naar recept
tiramisutaart-delicious
kaneel-laagjestaart met frosted druiven
Wij vieren dit jaar ons jubileum en maakten een feesttafel vol showstoppers. Onze laagjestaart met kaneel laat ieder gezelschap stilvallen en verlangen naar meer. Zet de bordjes en vorkjes maar klaar, want hier blijft geen kruimel van over!
Begin minstens 1 dag voor het feest aan dit recept.
Helemaal de smaak van laagjes te pakken? Dan is deze chocoladepavlova met kruidige peren en butterscotchsaus ook echt wat voor jou.
naar recept
kaneel-laagjestaart
kersentaart met hazelnoot
Dit jaar maken we kersentaart met hazelnoot. De reden? Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft.
Maak deze taart eventueel een dag eerder. Bewaar hem in de koelkast, maar laat een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
naar recept
kersentaart met hazelnoot
Rutgers kersttaart: sinaasappel-maanzaadtaart met witte chocolade en frambozen
Rutger: 'De witte chocoladecrème voor de afwerking is op basis van banket- en bakkersroom. Ik doe er geen eidooiers in, om de crème zo licht mogelijk te houden. Vlak voor het afwerken van de taart 'marmer' ik de witte-chocolade-crème met frambozenjam.'
Vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig; je vindt alle recepten in het feestnummer van delicious.
naar recept
taart decoratie kerst 2022 sinaasappel-maanzaadtaart van Rutger
perentaart met ahornsiroop
Alledaagse verwennerij ziet er zo uit! Een rustieke taart voor een koude herfstdag.
Voor nog meer altijd-goed-zoet recepten bestel je de delicious. ZOET editie.
naar recept
perentaart met ahornsiroop

Plaattaarten

Bak je graag verjaardagstaarten voor anderen? Dan hebben we hier een leuk seizoenslijstje zodat je weet welk fruit er in ons land groeit als de jarige zijn dag viert.

Januari, februari, maart, april – citrus, peer of appel
Mei – rabarber of citrus
Juni – aardbeien, abrikozen, frambozen, kersen, kruisbessen, nectarines, perziken, rabarber, rode bessen, zwarte bessen
Juli – blauwe bessen en bramen
Augustus en september – druiven, meloen, vijgen en pruimen
Oktober – vijgen, kiwi’s, appels en peren
November en december – appels en citrus

abrikozen-frangipanetaart
Deze abrikozen-frangipanetaart maak je met knapperig bladerdeeg, zacht-romige amandelfrangipane en frisse abrikozen. Een supertaart voor tussendoor of als feestelijk dessert.
Frangipane is verslavend lekker. Dus vooruit, ook nog de recepten van Marokkaanse m’hencha en een mango-bessentaartje met frangipane.
Wil je een keer zelf bladerdeeg maken? Zo doe je dat!
naar recept
abrikozen-frangipanetaart
plaattaart met rood fruit
Knapperig bladerdeeg met een dun laagje meegebakken amandelspijs, een romige topping en bovenop vers zomerfruit… Juist de verschillende texturen van deze zomerplaattaart maken ‘m waanzinnig lekker.
Bekijk ook: 11 recepten van Rutger Bakt voor dit weekend
naar recept
plaattaart met rood fruit
xl fruittaart
Je bent de koning te rijk met deze zomerse fruittaart en hij is heel, heel easy te maken. Door de vruchten in rijtjes op kleur te leggen, wordt het extra mooi. Het zijn net edelstenen! 
Ga je picknicken? Neem alles voor de taart apart mee. Leg de taartbodem op een grote broodplank en pak strak in folie, dan breekt hij niet. Extra handig: je hebt meteen een plateau om de taart op te serveren.
naar recept
fruittaart
ricotta-tijmplaatcake met zomerfruit
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar recept
plaattaart met zomerfruit en ricotta | delicious

Verjaardagstaarten met chocolade

chocolade-hazelnoottaart met geroosterde aardbeien
Sensationeel: pure chocolade, olijfolie, likeur en hazelnoten met on top mascarpone en geroosterde aardbeien. Het magische ingrediënt waarmee je werkelijk álles meer diepte geeft? Of het nu deze choco-notentaart is, of een warme focaccia: goede olijfolie verbindt alle smaken perfect.
28x zomerse recepten met aardbeien
naar recept
chocolade hazelnoottaart met aardbeien
kersen-chocoladecrèmetaart
Deze kersen-chocoladecrèmetaart kost even wat moeite, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. En je laat een diepe indruk achter bij vrienden en familie. De kersen-chocoladecrèmetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. Een showstopper van formaat! 
naar recept
torta caprese met ricotta & amaretto-chocoladesaus
Dit is de klassieke Italiaanse chocoladetaart van het eiland Capri: met royaal ricottacrème en chocoladesaus met een tic!
Op zoek naar een vegan chocoladetaart? Deze taart is op basis van (kokos)olie.
naar recept
torta caprese met ricotta
bananensplit-ijstaart van Alison Roman
Alison Roman in Zoet Genoeg: 'Los van het feit dat ik dit serieus een van de lekkerste en leukste nagerechten vind die ik ooit heb gemaakt, is de andere verrassing dat deze ijstaart eigenlijk helemaal niet zoveel werk kost, alleen tijd (om te bevriezen) en ruimte (in je diepvries).'
'De karamel­bananenjam alleen al loont alle moeite. Dat is iets om een voorraadje van te bewaren, zodat je het over je ijs kunt doen. Er hoeft er dan niet eens een hele ijstaart omheen.'
naar recept
bananensplit-ijstaart Alison Roman
chocolade-hazelnoottaart
Deze chocolade-hazelnoottaart is alles wat je nodig hebt. Wij als echte bakfanaten houden wel van een chocoladetaartje op z’n tijd. Combineer dat met hazelnoten en we zijn om. Onderstaand recept voor chocolade-hazelnoottaart komt uit delicious. hét kookboek.
naar recept
Chocolade -hazelnoottaart-delicious
chocolade-walnotentaart
Voor chocolade kun je ons midden in de nacht wakker maken. Voeg daar noten aan toe en we zijn om. Een gevalletje 1 + 1 = 2. Heel fijn aan dit recept van chocolade-walnotentaart: je kunt ‘m ook no-bake maken! De bodem maak je dan van gemalen koekjes en boter.
Ook zo lekker: chocolade-hazelnoottaart.
naar recept
chocolade-walnoottaart - delicious
chocoladetaart – délice – met bladgoud
Als bakken een erkende topsport was, dan vielen er met deze gracieuze taart vele prijzen te winnen. Ons jubileum vieren we met een tafel vol taarten, waar deze chocoladetaart subtiel schittert. Hij is rijk & romig, perfect voor de wintermaanden – en de feestdagen in het bijzonder. Begin minstens 1½ dag van tevoren aan dit recept.
De taart is goed voor 20 puntjes, dus je weet wat je te doen staat. Trek je bladgoud uit de kast, tijd om deze beauty te bakken!
naar recept
chocolade bladgoud
chocoladetaart met moscovadosuiker
Anna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw, dus ik neem gebak heel serieus. Deze stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’
Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
naar recept
chocoladetaart met moscovadosuiker - delicious

Citroentaarten voor de frisse jarige

citroenroomtaart met zeezout van Alison Roman
In het nieuwe boek Zoet Genoeg van Alison Roman vind je geen citroenmeringuetaart, maar een citroenROOMtaart. Want waarom zou je rauw eiwit met suiker eten, als je ook voor room kunt kiezen?
Alison Roman: 'Voor deze taart doe ik een moord. De citroen (fris, zuur) kan de meringue wel hebben, maar heeft de slagroom (vol, vettig) echt NODIG als tegenwicht, voor een uitgebalanceerd en compleet stuk taart.'
We spraken met Alison Roman over toetjesmensen, haar succes en waarom imperfecties gezien mogen worden. Lees hier het volledige interview.
naar recept
Alison Roman citroenroomtaart met zeezout
ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt!
Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
naar recept
mascarponetaart-deliciousmagazine
meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
citroentaart
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
naar recept
amalfi-citroentaart - Jamie Oliver | delicious
gin-tonictaart met gekonfijte citroen
Lekker fris en zoet, deze gin-tonictaart met gekonfijte citroen. Weer eens wat anders dan de klassieke citroen-meringuetaart!
Of wat dacht je van gin tonic-jelly?
naar recept
gin-tonictaart - delicious

Dé klassieke verjaardagstaart: appeltaart!

Glutenvrije verjaardagstaarten

hazelnoot-meringuetaart met halva & gedroogde abrikozen

Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!
Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.
Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie.
Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar recept
hazelnoot meringuetaart glutenvrij
Schuimtaart met pecan, peer & mascarpone
Deze schuimtaart met pecannoten en peer is al een plaatje om naar te kijken en een traktatie om te eten. Deze taart is even een werkje om te maken, maar daardoor extra leuk voor de feestdagen. Ga jij de uitdaging aan? 
Extra leuk: dit jaar bestaat delicious. magazine 15 jaar. Deze taart is één van onze favorieten van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de andere 14? Je vindt ze in ons extra dikke kerstnummer.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Schuimtaart met pecan, peer en mascarpone
kersen-vlierbloesemtaart zonder bloem
Polenta en amandelmeel geven een volle smaak aan de mooie, hoge cake die je versiert met room en kersen. Een prachtige showstopper die ook nog eens binnen no time in de oven staat!
naar recept
kersen-vlierbloesemtaart-delicious

Cheesecakes, want dat mag natuurlijk ook

Noorse schuimtaart - populairste desserts 2023
RECEPT: GEORGIE ESDAILE | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS