De één eet op oudjaarsdag het liefst ieder uur een oliebol, de ander gruwelt alleen al van de geur van de Hollandse klassieker. Sporen poedersuiker overal, vette vingers of harde krentjes… Oliebollen zijn nou eenmaal niet ieders beste vriend. Gelukkig hebben we meer dan genoeg zoete opties om oliebollen te vervangen, volledig in feeststijl!
Met deze zoete recepten sta je in de aanloop naar de jaarwisseling niet met lege handen. Van Italiaanse donuts (bomboloni) tot Berliner bollen en semi-gezond zoet in de vorm van kwarkbroodjes. Of je nu gaat voor gefrituurd of gebakken, je kunt je geluk niet op met een glas bubbels én iets zoets in je handen. Happy new year!
Sta je te popelen om in het nieuwe jaar je bakkunsten bij te spijkeren? Dan is onze special hét magazine voor jou:
Zoete recepten om oliebollen te vervangen
bombolini met chocolade of vanilleroomvulling
De naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar de foto zeer zeker wel. Deze vrolijke, gevulde donuts – zonder gat – komen oorspronkelijk uit Florence. Ze danken hun naam aan het woord 'bomba', wat bom betekent. Maar laat je niet misleiden: deze bommen zijn juist heerlijk zacht en luchtig. Bezorgen ze je een explosie aan geluk? Dat dan weer wel. Wat de beste bombolini zo lekker maakt? Een goede vulling zoals jam, chocolade of custard bijvoorbeeld. Maar het allerbelangrijkst: bomboloni zijn op hun best als ze vers gebakken zijn. En dat kan je heel goed thuis doen! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bombolini gingen we helemaal los met de Slide&Hide® oven.
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
Gek op croissants? Maak dan ook zeker deze cruffins. Een combinatie tussen een klassieke croissant en muffin. Lekker met kaneel en walnoten, maar ook natuurlijk met Nutella. Tip: heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en weinig tijd? Maak de cruffins met kant-en-klaar deeg!
De pastel de nata is bedacht door monniken in Portugal en óveral geliefd, dit verrukkelijke ‘gebakje’ met ei, suiker en kaneel. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze in no-time zelf. Hier zie je stap voor stap hoe dat moet.Ook een lekker gebakje: chocoladescones met cranberry’s.
Fruit en chocolade is een gouden duo. Combineer het met het aperol spritz en je dessert krijgt een fris-bittere toevoeging. Heerlijk tijdens de feestdagen of voor als je doordeweeks extra wil uitpakken.Ook lekker: schwarzwalder chocotaartjes.
Loopt het water jou ook in de mond bij het zien van de vitrine van de Midden-Oosterse bakker? Wat een heerlijke zoetigheid! delicious.friend Eke Mariën verdiepte zich in de kunst van baklava maken, het bekendste Midden-Oosterse zoet. ‘In mijn baklava gaan ook walnoten en kaneelpoeder en aan de suikersiroop voeg ik citrus toe, als frisse tegenhanger voor het mierzoete.’ Wij zeggen: try this at home!
Deze kleine Italiaanse donuts gerold in suiker vul je met een flinke dot chocolade-hazelnootpasta. Deeg voor bomboloni is erg kleverig en kan dus lastig te kneden zijn. Gelukkig hebben wij daarvoor een aantal tips, je bekijkt ze hier!
Wijn drinken is fijn, koken met wijn ook en echt subtiel vinden wij de combinatie zoet en wijn. Op de redactie maken we dus graag fantastische toetjes met wijn. Makkelijk te doen, met weinig ingrediënten maar met maximum smaakbeleving! Direct maken dus, deze appeltaartjes met sauternessiroop!
Deze muffins zijn niet alleen om je vingers bij af te likken, ze zitten ook nog bomvol voedingsstoffen. Je maakt ze namelijk met wortels en haverzemelen! Haverzemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven. Ze smaken heerlijk in deze muffins vol specerijen en wortels. Last but not least: het gemberglazuur geeft een fijne, eigenwijze kick!Probeer ook eens deze spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels.
Ongelooflijk dat je van kikkererwtenwater zo’n mooie meringue kunt maken! Het brosse deeg combineren we met een zoetzure vulling. Een tikje bitter naast de romige meringue maakt dit een fantastische afsluiting van je vegan feestdiner. Of maak vegan chocomousse.
Chef Giovanni Pilu is Australisch-Sardijns en kookt graag zijn moderne versie van de Sardijnse keuken. Perfect voor te bereiden, dus kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Het aantrekkelijke van deze authentieke taartjes? De mooie balans tussen zoet en hartig. Heel fijn als toetje na een lichte lunch met een sterke espresso ernaast! Of maak deze amarettisandwiches met espressocrème.
In Janneke Phillipi's appeltaartboek vind je meer dan 70 originele appeltaartrecepten. Zo ook de appelflap. Met de klassieke appelflap kun je volop variëren. Aan deze rechthoekige ‘hand pie’, zoals de Amerikanen deze traktatie zo mooi noemen, voegen we nog wat walnoten toe. Als je van appelflappen houdt, moet je zeker eens deze appeltaartjes met sauternes-stroop proberen.
Natuurlijk: een diner koken is leuk, maar een ontbijt kan net zo spetterend zijn. Maak meerdere gerechten (die je alvast kunt voorbereiden, zodat je niet te vroeg op hoeft) en rek het ontbijt zo lang je wilt!
Met muffins kun je eindeloos variëren. Niet zo gek dat ze inmiddels horen bij de grote klassiekers van de internationale patisserie. Waarom de combinatie van chocolade en kokos zo onweerstaanbaar is, hoeven we je niet uit te leggen. Gewoon maken!Probeer ook onze spicy wortelmuffins met hazelnoten.
We kunnen er met oudjaar niet omheen: de oliebol. Het is en blijft een traditie en niet alleen bij ons. Deze keer een Italiaanse versie om het jaar in delicious.stijl af te sluiten! Lekker met Moscato d’Asti of prosecco
Een lemon curd taartje om je doordeweekse dag wat extra's te geven óf om in het weekend vrienden en familie mee te verrassen.De simpele meringue in dit recept krijgt een verassende draai: met anijshagel. Geen zin om lemon curd te maken? Of gewoon zin in iets anders? Je kunt ook prima (zelfgemaakte) kersen- of pruimenjam nemen.
Winters gebak uit Scandinavië. Althans, zo lijkt het met deze frosting van gin en citroen. Voor de bodem gebruiken we easy koelvers bladerdeeg, maar we vullen ‘m wel met homemade bosvruchtenjam.
Van zoet krijgen we op de redactie nooit genoeg! Maak eens een variatie op de traditionele muffin en ga voor een moderne twist. Wat denk je van onweerstaanbare pindakaasmuffins met jam?
Onze koekjesexpert Dosia deed onderzoek naar Duitse taart én koekjes en bakte megalekkere mohntorte, lebkuchen en spitzbuben. Oven aan, bakken maar en… nodig vooral iedereen uit om mee te snoepen. Wij geven je het recept voor onze favoriet: Berliner bollen!
Kruimelige chocoladekorst, plakjes zoete banaan en een weelderige toffeesaus gemaakt met gecondenseerde melk. Dit chocoladebanoffeetaartje is één van onze favorieten uit ons bakboek!
Appelbeignets zijn echte klassiekers voor oudejaar. Met dit recept uit ons bakboek lukken ze gegarandeerd! Serveer ze met kaneel- of vanille-ijs als je er echt dessert of high tea van maakt.
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.
In India noemen ze dit dessert: Gulab Jamun. Jamun betekent rozenwater in het Indiaas. Deze Indiase donuts met rozenwater, yoghurt en kruidige Indiase specerijen zijn verslavend lekker!
De wereld van zoet reikt verder dan taart en koek alleen. Gelukkig maar, want zo is er genoeg variatie om nooit uitgekeken te raken op bakken! Cake en zoet brood zijn ideaal als weekendontbijt, bij de brunch of als je eens uit wil pakken voor vrienden of buren. Begin een dag van tevoren aan het basisdeeg. Ook lekker: ons favoriete bananenbrood recept!
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen. Probeer ook Rutgers donuts.
Deze geknoopte zoete broodjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. De meest traditionele babka-smaken zijn chocolade en kaneel, alleen wij kiezen voor een florale twist: chocolade met kardemom. Wist je dat kardemom uit dezelfde familie komt als gember? Vandaar die heerlijke frisse citrustoets!Het deeg van de babka’s is zo plakkerig dat je dit het best met een standmixer of krachtige mixer met deeghaken kunt maken. Tip: gebruik boter op kamertemperatuur, anders mengt het niet goed met het deeg.Rutger past dezelfde vouwtechniek toe bij deze Scandinavische kardemombullar.
In de vulling van deze verleidelijke eclairs gaat opgeklopte crème fraîche met dulce de leche: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt. Niet zo'n zoetekauw? Ga dan voor hartige soesjes met kaas!
Rutger vertelt het zelf: "Knapperig bladerdeeg, romige vulling van roomkaas en zacht fris fruit! Juist de combi van al die structuren maakt deze gebakjes onweerstaanbaar!" Maak nu zijn lekkere bladerdeegtaartjes helemaal zelf met dit recept. Alles weten over het maken van het perfecte bladerdeeg? Op 22 maart vertelt Rutger alles over bladerdeeg in zijn live masterclass van onze delicious.academy. Stap voor stap maakt hij samen met jou bladerdeeg en geeft daarbij de handigste tips & tricks. Schrijf je nu in via de website. Hier vind je nog meer recepten met bladerdeeg die je zeker een keer moet proberen.
Met zelfgemaakte truffels ga je heel veel mensen blij maken. Heerlijk voor bij de koffie, als onderdeel van een grand dessert of om als cadeautje te geven.Chocolade fan? Maak dan deze chocoladetruffels van Rutger Bakt!
Let's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie. Maak een zoet buffet en zet deze ma'amoul koekjes ernaast.