aantal 20 |
zoet |
doordeweeks, familietijd, weekend |
nederlands |
‘Onweerstaanbaar, deze knapperige wafels met kleverige dadelstroop’
kooktijd1 uur 15 minuten
Rijzen1 uur
totale tijd2 uur 15 minuten
ingrediënten
- 500 ml dadelsiroop*
- 100 g boter
- 1 tl gemberpoeder
- ook nodig: oubliewafelijzer
- + evt. uitsteker van 11 cm Ø
deeg
- 500 g bloem
- 250 g boter gesmolten
- 120 g dadelsiroop*
- 2 zakjes gist
- 1 ei
- ½ biocitroen rasp
instructies
- Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom en laat afgedekt op een warme plek ± 1 uur rijzen.
- Breng de dadelsiroop met de boter en gember aan de kook in een pannetje en laat ± 5 min. al roerend koken tot de siroop dikker wordt. Neem van het vuur.
- Verdeel het deeg in stukken van ± 40 g en rol tot balletjes. Druk de balletjes iets plat. Verhit het wafelijzer tot half hoog. Doe telkens 1 balletje deeg in het ijzer en druk goed plat. Bak 2-3 min. of tot de wafel mooi bruin en gaar is en iets opbolt als je het ijzer opendoet. Snijd meteen met een scherp mes de wafel doormidden. Pas op, het is heet!
- Verdeel een lepeltje stroop over de binnenkant van 1 helft en druk de andere helft er voorzichtig op. Gebruik voor perfect ronde stroopwafels de uitsteker. Laat helemaal afkoelen of eet ze warm.
auteur: delicious.
Tip: Warm eventueel de stroop tussendoor even op zodat het vloeibaar blijft.
* Dadelsiroop is te koop bij natuurwinkels.
* Zie ook delicous. helpt in de keuken, pag. 119 – delicious. 5, 2015.
Productie en recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Yvonne Jimmink.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!