Als je in Portugal bent kun je er niet omheen: pastel de nata is overal. Voor dit waanzinnig lekkere custardtaartje dat je op elke hoek van de straat kunt kopen, staan mensen dik in de rij. In Lissabon wordt elke pastelaria (banketbakker) zelfs beoordeeld op de kwaliteit van zijn pastel de nata.
Pastel de nata wordt ook wel Pastéis de Belém genoemd. De lekkerste eet je dan ook in de wijk Belém in Lissabon, waar dit zoete taartje zijn oorsprong heeft. Toeristen staan hier dik in de rij (zouden wij ook doen).
Wil je zeker weten of de Pastel de nata huisgemaakt is? Kijk dan of de betreffende pastelaria de sticker “Fabrico Proprio” op het raam heeft hangen. Dit is namelijk een officieel keurmerk.
Het recept
Voor slechts twee euro heb je al zo’n heerlijk taartje te pakken, en geloof ons: dat is het meer dan waard. De Portugezen nemen er nog een bica (espresso) bij. Meer heb je niet nodig.
Alhoewel het recept geheim is, zijn de ingrediënten bekend: de taartjes worden gemaakt van laagjes krokant bladerdeeg en daarna gevuld met creamy custard, dat je maakt met eidooiers, slagroom, melk en (vanille)suiker. Tot slot strooi je er wat kaneel over. Hieronder vind je ons recept!
Pastel de nata recept
ingrediënten
- 175 ml melk
- 130 g rietsuiker
- 3 grote eieren
- 1 pakje roomboterbladerdeeg
- ± 50 g bloem
- 1 kaneelstokje
- sinaasappelschil
instructies
- Bestrooi je werkblad met wat bloem. Leg de bladerdeegplakjes op elkaar (zonder cellofaan) en bestrooi met wat bloem.
- Rol uit tot een grote lap van ± 20×30 cm.
- Rol het deeg op tot een dikke slang.
- Snijd het deeg in 6 gelijke stukken.
- Leg de stukjes deeg met een snijkant naar boven in ingevette muffinvormpjes en druk het met een vochtige duim tot een bakje met randje.
- Klop voor de custard de melk los met 20 g bloem, voeg het kaneelstokje en de sinaasappelschil toe. Breng op laag vuur aan de kook, roer tot het wat dikker wordt. Haal van het vuur en laat afkoelen. Klop met een garde 3 eidooiers los en roer het melkmengsel erdoor.
- Breng de suiker aan de kook met 65 ml water. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
- Klop door de custard en breng op laag vuur aan de kook, laat al kloppend dik worden. Laat afkoelen. Haal het kaneelstokje en de sinaasappelschil eruit.
- Vul de bakjes met de custard, maar laat de rand vrij. Verhit de oven voor op 240°C. Bak de pastéis goudbruin en gaar in 12-14 min.
Gek op custard? Dan wil je ook zeker dit rabarbertoetje met filodeeg, pistache en rozenwater proberen!
Of maak deze custardpudding met frambozen en witte chocolade.
Op zoek naar meer kook- en bakinspiratie? Bestel het laatste nummer van delicious. magazine!