aantal 6 |
zoet |
weekend |
|
Natuurlijk: een diner koken is leuk, maar een ontbijt kan net zo spetterend zijn. Maak meerdere gerechten (die je alvast kunt voorbereiden, zodat je niet te vroeg op hoeft) en rek het ontbijt zo lang je wilt!
voorbereiding35 minutes minutes
kooktijd15 minutes minutes
Oven/rusten1 hour hour 20 minutes minutes
totale tijd2 hours hours 10 minutes minutes
ingrediënten
- 125 g bloem gezeefd + extra voor het bestuiven
- 75 g roomboter ongezoet, op kamertemperatuur, in stukjes
- 75 g basterdsuiker wit
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el melk
- 1 ananas vers
- 125 ml slagroom
- 2 el suiker
- 250 g citroenkwark vol
- 1 tl kaneelpoeder
- poedersuiker
- ook nodig: 6 taartvormpjes van 10 cm ø ingevet
instructies
- Kneed in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken een soepel deeg van de bloem, boter, basterdsuiker, vanillesuiker, melk en een snuf zout. Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en laat het verpakt in vershoudfolie 1 uur in de koelkast rusten. Of bewaar het tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot dunne lapjes en bekleed detaartvormpjes ermee. Leg op elke deegbodem een stukje bakpapier en vul met blindbakvulling (bijv. bakknikkers, rijst of gedroogde peulvruchten).
- Bak de deegbodems 15 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodempjes in nog 5 min. lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.*
- Snijd de kroon en een plak van de onderzijde van de ananas. Schil de ananas en snijd hem in de lengte in vieren. Snijd de harde kern weg en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Bewaar de ananas tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Klop de slagroom met de suiker stijf. Schep de kwark erdoor. Vul de taartbodems met de helft van de ananas. Schep het grootste deel van de roomkwark erop. Verdeel de rest van de ananas over de taartjes. Schep er nog wat roomkwark op en bestrooi ze met een beetje kaneel en poedersuiker.
auteur: delicious.
* Te veel taartbodems? Invriezen kan ook!
Recept en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. StylingL Jet Krings en Janneke Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!