Deze Italiaanse donuts zijn rond als een bommetje. Dat verklaart meteen de naam, die is afgeleid van het Italiaanse woord bomba (bom dus). Maar ook de smaak slaat in als een bomba! Na het bakken rol je de bomboloni door de suiker en vul je ze.
Zo vul je bomboloni
Rutger: ‘Voor dit recept kies ik een vulling die ook vaak in de klassieke cannoli gaat. Een combinatie van ricotta en mascarpone, op smaak gebracht met sinaasappel, vanille en stukjes chocolade. Je kunt de bomboloni ook vullen met bijvoorbeeld banketbakkersroom, hazelnootpasta of jam. In de Italiaanse patisserie wordt vaak verse kaas gebruikt. Vooral ricotta en mascarpone zijn vanwege hun romige en relatief neutrale smaak populaire ingrediënten.’
Ricotta
‘Letterlijk vertaald betekent ricotta ‘opnieuw gekookt’. Dat verklaart ook hoe deze kaas wordt gemaakt: de wei die overblijft na het kaasmaken wordt opnieuw gekookt. Door het toevoegen van een zuur klonteren de eiwitdeeltjes die nog in de wei zitten samen en blijft ricotta over.’
Mascarpone
Rutger: ‘Mascarpone is misschien nog wel bekender. Het is natuurlijk onmisbaar bij het maken van tiramisù en ik meng het ook graag met opgeklopte slagroom als vulling. Deze verse kaas wordt gemaakt van room. Na verhitten en het toevoegen van een zuur wordt het mengel in een kaasdoek geschept om uit te lekken. Wat in de kaasdoek achterblijft, is romige mascarpone. Het bevat meer vet dan normale roomkaas en is daarom zo welkom om in patisserie te gebruiken.’
Lees ook: 7x de allerlekkerste zoete recepten met mascarpone
Stap voor stap bomboloni
Stap 1: Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en kneed er een soepel deeg van. Dit gaat het makkelijkst met een standmixer met deeghaak. Het deeg is iets plakkerig, dat hoort zo. Kneed het deeg zeker 10 min. door. Zet het dan afgedekt op een warme plaats en laat het 1 uur rijzen.
Stap 2: Kneed het deeg weer kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 1-11⁄2 cm dik.
Stap 3: Steek met de uitsteker cirkels uit het deeg. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen.
Stap 4: Leg de deegrondjes op een met bak- papier beklede bakplaat, bedek ze losjes met plasticfolie en laat ze op een warme plaats 45-60 min. rijzen.
Stap 5: Verwarm de olie in een (frituur)pan op 170°C. Frituur de bomboloni met een paar tegelijk goudbruin en gaar in 3-5 min. Keer ze halverwege.
Stap 6: Laat de bomboloni kort uitlekken op keukenpapier en rol ze dan door de suiker.
Stap 7: Doe de ricotta, mascarpone en poeder- suiker in een kom en klop met de mixer in enkele minuten tot een stevig mengsel. Meng de sinaasappelrasp, de gehakte chocolade en eventueel het vanille-extract erdoor. Doe het mengsel in de spuitzak.
Stap 8: Snijd de bomboloni in het midden tot halverwege in.
Stap 9: Vul ze met het ricottamengsel.
Rutger bakt: bomboloni
Kookgerei
- ook nodig: (stand)mixer met deeghaken, ronde uitsteker van 7-8 cm Ø, evt. frituurpan, spuitzak met glad spuitmondje van 1-11⁄2 cm
ingrediënten
- 500 g bloem + extra om te bestuiven
- 10 g zout
- 10 g gedroogde gist
- 75 g boter, op kamertemperatuur
- 60 g suiker
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 225 ml melk, lauwwarm
- zonnebloem- of arachide-olie, om in te frituren
- 150 g fijne suiker, om de bomboloni doorheen te rollen
vulling
- 250 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 60 g poedersuiker
- rasp van 3⁄4-1 biosinaasappel
- 50 g pure chocolade, fijngehakt
- evt. 1 tl vanille-extract
instructies
- Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en kneed er een soepel deeg van. Dit gaat het makkelijkst met een standmixer met deeghaak. Het deeg is iets plakkerig, dat hoort zo. Kneed het deeg zeker 10 min. door. Zet het dan afgedekt op een warme plaats en laat het 1 uur rijzen.
- Kneed het deeg weer kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 1-11⁄2 cm dik.
- Steek met de uitsteker cirkels uit het deeg. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen.
- Leg de deegrondjes op een met bak- papier beklede bakplaat, bedek ze losjes met plasticfolie en laat ze op een warme plaats 45-60 min. rijzen.
- Verwarm de olie in een (frituur)pan op 170°C. Frituur de bomboloni met een paar tegelijk goudbruin en gaar in 3-5 min. Keer ze halverwege.
- Laat de bomboloni kort uitlekken op keukenpapier en rol ze dan door de suiker.
- Doe de ricotta, mascarpone en poeder- suiker in een kom en klop met de mixer in enkele minuten tot een stevig mengsel. Meng de sinaasappelrasp, de gehakte chocolade en eventueel het vanille-extract erdoor. Doe het mengsel in de spuitzak.
- Snijd de bomboloni in het midden tot halverwege in.
- Vul ze met het ricottamengsel.