De Bossche bol, zo begrijpen we, kan alleen maar afkomstig zijn van één adres. Niet dat er niet meer bakkers zijn die ‘m bakken, maar er kan er maar een de beste zijn. Als een retourtje Den Bosch deze week iets te veel van het goede is, kun je ze met dit recept thuis maken.
De ingrediënten liegen er niet om: licht gezoete versgeslagen boerenslagroom, vers soezendeeg en – heel belangrijk! – de allerbeste pure chocolade. Dan krijg je een bol waarbij de zoete chocolade perfect past bij de slagroom.
aantal 10 |
zoet |
feestelijk, weekend |
|
De chocoladelaag moet niet te dik zijn en het soezendeeg luchtig en vers. De zaligste slagroomsoes die er bestaat als je het ons vraagt.
kooktijd40 minutes minutes
Oven/ afkoelen1 hour hour 25 minutes minutes
totale tijd2 hours hours 5 minutes minutes
ingrediënten
soezendeeg
- 100 g patentbloem
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 1 g zout
- 6 g suiker
- 100 g boter
- 4 eieren M/200 g
vulling en glazuur
- 1 l slagroom
- 225 g kristalsuiker fijn
- 25 g honing
- 80 g water
- 125 g chocola puur
- ook nodig: 2 spuitzakken gladde spuitmonden van 1 cm en 2 cm Ø, suikerthermometer, liefst ook een pizzasteen
instructies
- Verwarm de oven met de pizzasteen voor op 210°C, heteluchtoven op 190°C.
- Zeef de bloem boven een kom. Breng het water met de melk, zout, suiker en boter aan de kook. Doe de bloem er in één keer bij en roer alles snel tot een bal. Zet het vuur laag en gaar het deeg 5 min. Roer goed om.
- Doe het beslag in een kom en laat 5 min. afkoelen. Voeg een ei toe en mix het deeg met de vlinder van de standmixer of met de handmixer tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de eieren één voor één toe, maar voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Het beslag moet glanzen en stevig genoeg zijn om op te spuiten.
- Doe het beslag over in een spuitzak met de spuitmond van 2 cm. Spuit 10 bolletjes deeg op de bakplaat met minimaal 5 cm afstand van elkaar. Als er piekjes op de soezen zijn ontstaan, druk je die plat met een natte vinger.
- Bak de soezen 25 min. in het midden van de oven of op een pizzasteen. Zet de laatste 10 minuten de oven op een kier, zodat de waterdamp kan ontsnappen (dit is belangrijk omdat de soezen anders slap worden!). Trek de warme soezen met het bakpapier van de plaat en laat 30 min. afkoelen op een rekje. Klop de slagroom stijf met 25 g van de suiker. Breng de rest van de suiker met de honing en het water aan de kook. Roer tijdens het opwarmen tot de suiker is opgelost, maar roer niet meer zodra de siroop kookt. Laat 5 min. zachtjes koken of tot de siroop een temperatuur van 110°C heeft.
- Hak de chocola fijn en roer deze van het vuur door de warme siroop. Laat 5 min. afkoelen tot het glazuur iets steviger wordt. Voeg evt. wat water toe om de goede dikte voor het glazuur te krijgen.
- Maak met de punt van een mes in elke soes een gaatje aan de onderkant. Vul een spuitzak met spuitmond van 1 cm met de slagroom en spuit door de gaatjes de Bossche bollen vol. Haal de bovenkant van de soezen door het glazuur en zet ze op een schaal. Laat het glazuur opstijven en bewaar de Bossche bollen in de koelkast tot je ze serveert.
auteur: delicious.
Recepten, bereiding , styling: Eke Mariën. Fotografie: Merel Smits. Bewerking: Bas Robben
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!