Koel af op warme dagen met onze hittegolfrecepten. Deze snelle en gemakkelijke salades, diners, hapsnap gerechten en ijsjes zijn precies wat je zoekt zodra het kwik stijgt.
Maak vullende salades, koude noedels, mezze of gekoelde soepen zonder de oven aan te zetten. Heb je zin in zoet, probeer dan vooral ijs zonder ijsmachine (semifreddo!), verkoelende drankjes of zelfgemaakte lolly’s rechtstreeks uit de vriezer.
Vergeet niet om te genieten van de seizoensgebonden groenten en fruit die perfect passen bij warme zomerdagen. Denk aan sappige watermeloenen, knapperige komkommers, en zoete aardbeien die je gerechten een frisse en lichte smaak geven. Of je nu kiest voor een fruitsalade of een kleurrijke groenteschotel, deze ingrediënten zijn niet alleen lekker maar ook boordevol voedingsstoffen die je helpen gehydrateerd en energiek te blijven. Dus, of je nu thuis blijft of eropuit trekt, deze zomerse recepten houden je zelfs op de heetste dagen fris en fruitig.
En, ga je de hort op? Bekijk dan ook deze collectie met 73x recepten om mee te nemen. Stop alles in een picknickmand, vergeet je hoed niet, neem een grote fles water mee, en blijf vooral lekker smeren met die tube zonnebrand.
52x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
Indrukwekkend, onweerstaanbaar, verrukkelijk: woorden schieten tekort voor deze fruittaart. de aardbeien-ijstaart is een geweldige showstopper. Nu maken, als de aardbeien op hun lekkerst zijn.Deze kleine aardbeientaartjes zijn óók onweerstaanbaar voor aardbeienfans!
naar receptDit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
naar receptKleine inspanning, groots resultaat met deze macadamiakoek-ijssandwiches. Een zacht koekje, knapperige macadamianoten en room- of yoghurtijs in het midden… Het water loopt ons al in de mond.
naar receptPippa: ‘Ik weet nu hoe zeldzaam het is om even een moment voor jezelf te hebben als je jonge kinderen hebt. Om even in alle rust iets te eten. Een van mijn vroege herinneringen: mijn vader die in zijn ondergoed in de badkamer met een vork makreel at, rechtstreeks uit het blikje. Ik zat aan zijn voeten en na elke hap die hij mij gaf, nam hij er zelf ook een, samenzweerderig glimlachend. Een geheim ritueel.’
naar receptDit is een ideale , gezonde lunch om mee naar het werk te nemen. In de groenten zitten veel vitaminen en de rode peper geeft je stofwisseling een oppepper.
naar receptGeen kalfsvlees met tonijnsaus (vitello tonnato) maar knapperig gegrilde snijbonen. Echt fantastisch lekker! Tip: Vervang de snijbonen ook eens door gegrilde babyromaine.
naar receptOns favoriete hapje van dit moment: knapperig brood, krokant Italiaans spek, zalvige hummus en lekker veel olijfolie.Ook lekker: bruschette met tomatenconfit en ricotta.
naar receptMatt Preston: ‘Omdat ze zoveel textuurelementen bevatten, vormen koolsla en varianten daarop een geweldige manier om kinderen en recalcitrante volwassenen zo ver te krijgen groente te eten, of je die salade nou serveert met een pittige Thaise dressing, zoals hier, of garneert met een mayonaise van Japanse rijstwijnazijn. Die laatste is geweldig als je een romig accent in een wrap of op je bordt wilt. Mocht je voor kinderen of iets minder avontuurlijke volwassenen koken, kies dan liever voor mayonaise.’
naar receptAls je na een drukke dag thuis komt dan is het fijn als je een snelle, maar ook een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Dat kan met deze sobanoedels met zalm en zoete aardappel!
naar receptTess Posthumus, award winning bartender, schreef het boek Cocktails met Tess en deelt haar kennis over drank en cocktails elke maand in delicious. Laat je verleiden door deze zomerse Margarita. Nog meer cocktail-tips van Tess: Havana Old Fashioned
naar receptMet deze kleurrijke vegaspiesen van de BBQ steel je gegarandeerd de show. Ziltige halloumi en rijpe perziken gaan heerlijk samen met versgebakken pitabrood. Grill je mee?
naar receptEen mixdrankje dat een behoorlijke vleug tropen in zich heeft dankzij de hemelse combinatie van ananas, passievrucht en limoen. Eén slok en je wordt meegevoerd naar een plek waar het warm is, waar het strand uit wit zand bestaat en de lucht eindeloos blauw is.Lees ook ons alcoholvrije dossier, vol tips & tricks om lekker fris te borrelen.
naar receptEr is 1 ding waar je ons in de zomer voor wakker kunt maken: ijs! En dan niet het – stiekem best lekkere – raketje of standaard schepijs, maar een ijsje met flair. Een ijsje met smaak, dat homemade is gemaakt. Zoals deze vlierbloesem-perenijs lolly’s. Easy, maar oh zo lekker voor een zonovergoten zomerdag.
naar receptDeze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar receptBurrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar receptWeekendtip: zelf limo maken met de kids! Maak eens één van deze lekkere zomerijsthee's: groene thee met bruiswater & salie, bosbessen en citroen óf hibiscus-kaneelthee met bruiswater & sinaasappel! 
Deze recepten zijn tot stand gekomen in samenwerking met Quooker.
    
Zin in een frisse salade? Deze wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing is compleet: romig, kruidig, zout en zuur. Zo vallen alle groentesmaken volmaakt samen.
naar receptGek op Aperol spritz en gin-tonic? Maak dan zeker dit fusion drankje, de Aperol gin-tonic. Best of both worlds en de perfecte cocktail tijdens een lange zomerse avond.
naar receptFusion cooking? Kom maar door! Probeer deze pitabroodjes met kool, avocado en jalapeñosalsa eens. Een heerlijk pitabroodje tjokvol ingrediënten vol smaak. Cavolo nero is het Italiaanse zusje uit de koolfamilie en heeft een heel eigen smaak en bite.
naar receptNadia & Merijn: ‘Dit is dé salade van Libanon. Wij hebben er onze eigen twist aangegeven; rucola in plaats van tomaat en meer andere groene slasoorten. Deze fattoush smaakt nog lekkerder als je tegelijkertijd luistert naar de stem van Libanon, Fairouz.’
naar receptHemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar receptIn Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
naar receptIs het echt zo makkelijk? Ja, het is echt. Het enige wat je nodig hebt zijn wat ijsblokjes, koffie en eventueel een smaakje of een scheutje melk.
naar receptDe shrub – een zoetzure siroop op basis van azijn, suiker en fruit – is de basis voor een verfrissende cocktail.
naar receptMet een knipoog naar de Fransen (want die weten zo goed wat lekker eten is!) maken we vandaag deze courgettecake. Misschien een tikkie najaar, maar dat lijkt het sowieso wel als je naar buiten kijkt! Tip: cake die je overhoudt is de volgende dag heerlijk als koude lunch!
naar receptEen goed gevulde kom met onder meer quinoa, olijfolie, amandelen, koftaballetjes, oertomaten en plakjes feta. Ook handig: alles zit in één kom, dus neem deze amandel-koftaballetjes met oertomatensalade gerust mee het zonnetje in.

Verse munt is zeer smaakbepalend en veel meer dan een blaadje voor de sier. Dit zoet-frisse kruid voelt zich thuis in heel veel keukens en past perfect in zoete én hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze verrukkelijke Midden-Oosterse tabouleh. Verse munt vind je op de markt, in de supermarkt en bij tuincentra. Steeds vaker zijn ook andere muntsoorten verkrijgbaar, als appel-, chocolade-, aardbeien- en de sterk aromatische pepermunt. Leuk om mee te experimenteren op je balkon, in de tuin en vooral ook in de keuken! Maar voor nu pakken we deze tabouleh goed in en nemen we ‘m mee naar het park.
naar receptVerwacht Oooooh’s en Aaaah’s wanneer je deze gelaagde ijstaart met chocolade en chili aansnijdt. Deze zelfgemaakte viennetta is een echte showstopper! Deze prachtige laagjesijstaart kun je ook heel goed dagen van tevoren maken.
naar receptDeze Limburgse salade is natuurlijk het lekkerst met kaas en ham uit Limburg, maar vervangen door iets wat dichterbij verkrijgbaar is mag natuurlijk ook! Heerlijk voor in de zomer.
naar receptVolkoren graanproducten zitten tjokvol voedingsstoffen. Heerlijk als basis voor frisse salades met groenten van het seizoen of in feestelijke gerechten voor zomerse diners.Maak ook deze freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
naar receptDe zomer barst los! Dus stoppen we ons favoriete zomerfruit en geurige kruiden in een onweerstaanbaar verfrissend drankje: watermeloen-wodkagranita.Ook lekker: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
naar receptFreekeh is een graansoort met een heerlijke bite die jong en groen wordt geoogst en vervolgens wordt geroosterd. Wij gebruiken ‘m het liefst in een salade met koriander en merguezworstjes.
naar receptFruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie. Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
naar receptSimpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai.
naar receptEen echte klassieker: de caesarsalade. Gebruik radicchio voor een licht bittere smaak en garneer met zelfgemaakte knoflookdressing.
naar receptDeze kleurrijke pasta combineert perfect met allerlei verse ingrediënten in een frisse salade. Een pastasalade is een lekkere, volwaardige hoofdmaaltijd, maar kan ook prima worden geserveerd als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue. Blijft er wat over, geen probleem! Deze pasta blijft heerlijk stevig en wordt niet klef, dus is ook heerlijk als je hem de dag erna als lunch wilt eten.
naar receptFan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
naar receptFrisse watermeloen vormt een droomcombinatie met mals lam, waterkers en parelcouscous met honing en citroen. Daarom vind je deze couscoussalade en nog 99 andere salades in ons saladeboek! 
    
Het zuur in het rabarbersap gaart de schol en geeft de salade een fruitig tintje. Deze ceviche is een Hollandse variant op een echte Peruaanse klassieker. Liever een gebakken visje? Maak dan freekeh met vis, sinaasappel-tahinadressing en pistache-olie.
naar receptKritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar receptDit lekkere frisse drankje is een ideale dorstlesser. Snel gemaakt en een paar uur later te serveren. Het is ook mogelijk om gezoet cranberrysap te gebruiken.
naar receptTijd voor Zeeuwse mosselen met een Aziatische twist! Dit recept komt uit het Zeeuwse Mossel Kookboek van Bart van Olphen, die maar al te graag aan de slag gaat met dit ingrediënt.
naar receptEten dat goed voor je is en dat wat voor je doet, wat kun je daar af en toe zin in hebben. Deze carpaccio van courgette is heerlijk zomers en licht, en daardoor een perfect voorgerecht of lunch.
naar receptPanzanella is een traditionele Toscaanse salade met stukjes oud brood en tomaten die in vinaigrette gemarineerd zijn. In deze moderne versie wordt platbrood gebruikt als bordje.
naar receptYvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
naar receptIn bijna alle Arabische landen vind je wel een gepureerd tuinbonengerecht. Deze tuinbonendip is een variant erop, die je eet met grof brood. Fijnstampen in een vijzel vinden wij echt een lekkerder resultaat geven, maar je kunt ook de keukenmachine of staafmixer gebruiken.
naar receptLiefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.Ook een bellini gaat fantastisch in deze trifle met amaretti.
naar receptZin in ’n klassieke Italiaanse combinatie? Combineer zoete meloen met hartige prosciutto en lekkere licht-bittere radicchio. Heerlijk!
naar receptMet onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar receptHet ultieme zomerdrankje: sangria. Deze Spaanse versie van bowl of punch kun je maken met zowel witte wijn en rode wijn, als met rosé.
naar receptWil je kleur en vooral véél smaak op je bord? Buit het zomeraanbod van verse groenten helemaal uit en kies voor groene (en gele) courgette. En maak het lekker kruidig met royaal peterselie en munt.
naar receptBak je frittata in de oven, dan hoef je 'm niet om te draaien en kan-ie nauwelijks verbranden.
naar receptGeen zin om uitgebreid te koken? Relax, deze lichte en makkelijke tortilla's zet je binnen 20 minuten op tafel en zijn ideaal om in de schaduw te eten met een karaf koele cider of lichte rosé erbij. Tip: voor een glutenvrije versie gebruik je maistortilla's. Ook lekker snel klaar: koolblad met zwarte bonen, aubergine en kip.
naar receptNog meer inspiratie nodig? Bekijk deze 31 recepten voor warm weer, die geen salade zijn
                    
                        


















































