Wie is er niet groot mee geworden? Spinazie! De voedzame krachtpatser die mede dankzij Popeye zo bekend staat. Een bron van energie dus, net als een culinaire schat met veel smaak. Wat kun je er allemaal mee maken? We vertellen het je in deze lijst met 61 spinazie recepten.
De grootste troef van spinazie is dat het – naast onwijs gezond – zo lekker veelzijdig is. Gebruik het rauw in een salade, ga voor good old zijdezachte spinazie a la creme (die van Nigel Slater is goddelijk) of verwerk het in een soep, taart, pasta, smoothie… Opties te over.
Om je op weg te helpen vind je hieronder een flinke greep uit ons archief. En ja, dat is inclusief een popeyetaart.
Pasta met spinazie recepten
orecchiette met varkensragù, doperwten & spinazie
Neem oortjespasta, daar kleeft de ragù zo lekker omheen. Doe er wat verse spinazie, erwtjes, en parmezaan door en over en val aan!
Het geheime ingrediënt dat dit gerecht net even een onverwachtse kick geeft is olijventapenade. Dus heb je nog een potje staan in de koelkast? Doe een paar lepels door de pasta!
8 ingrediënten en 20 minuten: meer heb je niet nodig! Deze pastasoort heet maltagliati en betekent letterlijk ‘slecht gesneden’. Vaak gemaakt van restjes verse pasta maar ook heel leuk om snel te maken van koelverse lasagnebladen. Wil je makkelijk meer groente eten? Neem dan lasagnebladen van bijvoorbeeld pompoen. Als je dol bent op pasta moet je deze snelle carbonara met paddenstoelen eens proberen!
kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim
Ooit geweten dat voedzaam en easy zo lekker kon zijn? Deze pasta barst van de nuttige voedingsstoffen, precies waar je nu naar snakt. Eiwitrijke kikkererwten en verfrissende spinazie voeden je lichaam, de chili-knoflookkruim neemt je (culinaire) ziel voor zijn rekening. Meer makkelijke pastagerechten vind je in deze lijst met razendsnelle Italiaanse recepten.
bloemkoollasagne met spinazie, stilton en gebakken salie
Deze keer bindt Janneke Philippi haar schort voor om voor Yvette van Boven te koken. Voor de gerechten gebruikt ze Yvettes lievelingsingrediënten en -combinaties. Maar op z’n Jannekes geeft ze er natuurlijk wel een heel eigen draai aan. 'Bloemkool was Yvettes lievelings-kindergroente, maar de mijne absoluut niet. Maar nu, en zeker in deze lasagne met spinazie en pittige kaas kan ik er geen genoeg van krijgen.'
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
Eigenlijk zijn cannelloni rolletjes gemaakt van pasta die je vult met je favoriete ingrediënten. Wij gebruiken spinazie en ricotta, een match made in heaven.
Italiaanse gerechten zijn gerechten voor de hele familie. Ideaal dus om met de kids te koken. Zelf cannelloni rollen vinden ze vaak erg spannend. Het mag ook lekker slordig! Dagje geen vlees? Zonder ham bevat de cannelloni nog voldoende eiwitten uit de kaas en crème fraîche.
Lieveling van zo'n beetje elke delicious.-lezer: zijdezachte kussentjes van aardappel en bloem. Janneke maakt dit gnocchi gerecht extra comfortabel met varkenssaucijzen en magor, een romige kaas die bestaat uit laagjes gorgonzola en mascarpone.
salade van spinazie, avocado, grapefruit en pompoenpitten
Behoefte aan een boost halverwege de week? Deze salade geeft je nieuwe kracht door de spinazie (ijzer) en pompoenpitten (zink). Daarnaast levert de salade brandstof in de vorm van grapefruit en peterselie (vitamine C) en is opwekkend dankzij de gember. Kortom: ideaal voor de woensdagmiddaglunch!
Wij genieten graag van verse groenten van het land! Dit keer gaan we voor jonge spinazieblaadjes gecombineerd met crunchy appel en pittige kaas met komijn. Bij deze spinaziesalade past een klassieke vinaigrette op smaak gebracht met een lik mosterd en een lepeltje honing. Tast toe!
raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
brunchsalade met spinazie, gravad lachs en basilicum
Deze zalm-spinaziesalade is extra lekker door de grove mosterd, rode ui, basilicum, honing en citroen! Extra fijn: deze heerlijke salade staat binnen 20 min op tafel!
In garnalenschillen zit enorm veel smaak en geur, jammer om daar niks mee te doen. Ik bewaar ze in een bakje in de diepvries voor een lekkere soep, maar dit keer gebruik ik ze direct in deze heerlijke romige pasta met garnalen!
Misschien wel het meest romantische cartoonstelletje ooit: Popeye en zijn geliefde Olive Oyl. De gespierde matroos hield er een niet zo geheime affaire met spinazie op na. Eigenlijk kun je deze taart van filodeeg een Popeyetaart noemen. Hij combineert namelijk Popeye’s grote liefdes: spinazie en olijfolie (Olive Oyl). Knisperend krokant en met een rijke, smakelijke, vegetarische vulling. Ai Ai!
Om de show te stelen hoef je heus geen uren in de keuken te staan. Deze hartige clafoutis ziet er prachtig uit en staat binnen een uurtje op tafel. Enne… dankzij de brie en pecannoten missen je eters hun vlees of vis écht niet!
Maak je pizza’s extra lekker door kruiden en smaakmakers aan het deeg toe te voegen. In dit recept kiezen we voor komijnzaad. Dit zijn onze favoriete groentepizza's!
spinazie-kikkererwtensoep met spinazie knoflookbrood
We hoeven hier weinig aan toe te voegen. De spinazie en kikkererwten zijn super gezond en geven veel smaak. Het spinazie-knoflookbrood maakt het plaatje compleet. Kortom: een ijzersterk soepje.Ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
groene aspergesoep met spinazie en knoflook-kaasbrood
Deze heerlijke groene aspergesoep zit boordevol groente en serveren we met een lekker kaasbrood met knoflook. Het brood is makkelijk te delen door de sneden in de bovenkanten perfect om in de aspergesoep te dippen! Probeer ook deze cannelloni met groene asperges, geitenkaas en ham.
Gebruik evt. 2 koekenpannen als je meer dan 4 eieren wilt klaarmaken of doe het geheel in een ovenschaal en zet ze 12-15 min. in de oven op 170°C. Nog leuker is het om hiervoor eenpersoonspannetjes te nemen!
aardappelcurry met spinazie, curryblaadjes en mosterdzaad
Omdat we zo dol zijn op Thaise rode curry, maar ook op de specerijencombinatie die je terugvindt in veel Zuid-Indiase curry's (mosterdzaad + curryblaadjes) hebben we ze gecombineerd. Het resultaat is verbluffend!
ovenrisotto met geroosterde zoete aardappel, spinazie & geitenbrie
Janneke Philippi bedacht deze heerlijke "comfort" ovenrisotto en zoals je van haar gewend bent, staat alles snel op tafel. Geen ovenvaste pan? Doe de rijst met de gefruite sjalot, wijn en bouillon in een ovenschaal zodra de bouillon kookt en zet deze in de oven.
Garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel
Dit recept uit Janneke's kookboek Bakplaatbijbel is lekker met witte rijst of pitabrood.Je kunt blind vertrouwen op Jannekes recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Als geen ander verstaat ze de kunst om met een simpele draai van gewone ingrediënten iets bijzonders te maken.
Het leven is te kort om gezond eten saai te laten smaken. Deze heerlijke eenpanner geeft het goede voorbeeld! Lekker veel groenten, low carb én je krijgt meteen een goede portie eiwitten binnen. In plaats van garnalen kun je ook stukken zalm of witvis gebruiken: doe vooral waar jij zin in hebt! Binnen een half uur kun je aan tafel, beter kan bijna niet. Ook snel klaar en bomvol smaak: vega goulashsoep met miso en kikkererwten.
Een hartstikke simpel gerecht voor door de week: garnalenroerbak met spinazie en zoete mango. Tip van Janneke: ‘Vervang voor niet garnalenliefhebbers de garnalen door stukjes kippendijfilet en maak voor iedereen een kom naar smaak.’ Serveer met je favoriete rijst of noedels.Probeer ook gebakken rijst met garnalen.
Ben jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Superlekker!
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
Door de aardappeltjes te pletten na het bakken, en ze daarna nóg een keer te roosteren, worden ze ongelofelijk krokant. Geen wonder dat smashed potatoes – vaak geserveerd onder een berg van Parmezaan – een geliefde (bar)snack is in Amerika.
gevulde scholfilets met spinazie & pompoen-wortelpuree
Dit recept met gevulde scholfilet is snel klaar en super gezond. Door de pompoen-wortelpuree zitten er minder koolhydraten in het gerecht en daardoor perfect als lichte maaltijd. Eetsmakelijk!
Bij deze Marokkaanse kip met spinazie zit lekker veel groente! Door ras el hanout wordt je spinazie nog lekkerder en eet je zomaar je aanbevolen portie groente weg in één maaltijd.Ook een fantastich recept: Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
citroen-varkenshaasmedaillons met spinazie en pasta
Deze feestelijke varkenshaasmedaillons zijn easy om te maken. Marineer ze met citroenolie, fruit ze in met knoflook en ansjovis, wikkel er rolletjes parmaham omheen en serveer met lintpasta. Enjoy!
speltcrêpes met geitenkaas, prei en wilde spinazie
Je kunt de spelt-crêpes twee dagen van te voren al bakken. Bewaar ze dan afgedekt in de koelkast met bakpapier tussen de flensjes. Of bereid één dag van te voren het hele gerecht voor, dan hoef je het op de dag zelf alleen nog in de oven te schuiven.
portobello-briegalette met spinazie, gepocheerde dooier & paddenstoel
Janneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: bijvoorbeeld deze portobello-briegalette met spinazie, gepocheerde dooier & paddenstoel. Tip: Pocheer de eidooiers apart om ze goed te garen en te zorgen dat het eigeel eruit loopt als je de galette aansnijdt.
Deze Georgische broodjes worden oorspronkelijk met alleen ei en kaas gevuld, maar wat spinazie – of andere groente – erin is verrassend lekker. Deze variant, die wat wegheeft van een bootje, is met name populair in Adzjarië; een regio in het zuidwesten van het land. Voordat je de kachapuri eet, roer je de dooier samen met wat boter door de gesmolten kaas.Een ander populair gerecht uit Georgië is de khinkali: zo maak je ze!
Turks platbrood (gözleme) met spinazie-kaasvulling
Gözleme is gevuld Turks platbrood. Gouden tip: gebruik twee koekenpannen, dan ben je sneller klaar. In het recept vind je ook provolone dolce: een harde koemelkkaas die op dezelfde manier wordt gemaakt als mozzarella en burrata. Te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en kaaswinkels. Je kunt ook geraspte mozzarella nemen, die is wel een stuk milder van smaak en smelt sneller.
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’ Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
Donna Hay: ‘Ik krijg nooit genoeg van deze krokante, snelle pasteitjes met de lekkerste romige kaasvulling. Met tortilla’s gaat het nog eenvoudiger. De ingrediënten kun je naar smaak aanpassen.’
In het Midden-Oosten worden tosti’s opgerold en getoast. Extra lekker met spinazie, zoutige, smeltende halloumi en kruidige oregano! Probeer ook deze tosti met halloumi en gegrilde groente.
De Mexicaanse keuken, authentiek, met lichte gerechten die in je mond tot een explosie van frisheid en contrasten komen. Ideaal dus, deze kleurrijke tortilla’s, voor een heerlijke lente dag!
Dus lekkerste smoothies maak je zelf! Dus: open je eigen juicebar en laat iedereen heel eenvoudig meegenieten van je heerlijke creaties. Deze frisse spinazie-sinaasappelsmoothie krijgt extra pit door het toevoegen van een beetje gember. Maar gebruik vooral je fantasie en experimenteer.
Julie Teeken kookt lekker lente-achtig met tuinbonen en zalm. Wil je echt chic doen en heb je tijd over? Gebruik dan 100 gram extra tuinbonen en dop de bonen dubbel. Nog een tip: Varieer door de mosterd te vervangen door 2 el mierikswortel.
Spanako-RIZO, oftewel de vertrouwde smaak van spanakopita, alleen dan als luxe rijstschotel. En mocht je het je afvragen, het antwoord is ja, een dot tzatziki smaakt hier verrukkelijk bij. Tip: Gebruik groentenbouillon of miso voor een vega variant.
Weinig tijd om te koken? Deze gratin maak je in één keer voor 2 dagen. De helft bewaar je easy voor een volgende keer. Zo eet je heel makkelijk, ook op drukke dagen, toch homemade.Met dit recept maak je dus een dubbele portie: 2x voor 4 personen.
polenta al forno met spinazie, gorgonzola & pijnboompitten
De inspiratie voor Jannekes té lekkere gerechten doet ze op tijdens haar vakanties in Italië, hoewel de voorraadkast ook een grote rol speelt. Polenta en pijnboompitten heeft ze eigenlijk altijd wel in huis, en jij waarschijnlijk ook.
Oostenrijkse spinazieknödel met citroenboter & erwten
Met frisse citroenboter en knapperige erwten worden deze spinazieknödel heerlijk zomers. Begin op tijd óf maak ze eerder en bewaar de knödel in de koelkast of diepvries.
Vandaag doen we een vega-dag met deze heerlijke spinazie- tomaatcrêpe met een eitje erop. Een gerecht met Franse roots! Altijd fijn, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Binnen het halfuur klaar, dus ideaal voor een doordeweekse dag. En ook nog met een royale portie spinazie, dus met de groenten zit je goed. Bestrooi de flensjes als ze uit de oven komen met extra nootmuskaat.
zoete aardappel met spinazie, mieriksworteldressing en kappertjes
Meer variëren met zoete aardappel? Ga dan voor deze zoete aardappel met spinazie en mieriksworteldressing. Een snel en origineel recept. Voeg de kappertjes toe voor een fris-zure twist. Mm, heerlijk en wát een plaatje!
speltcrêpes met geitenkaas, prei en wilde spinazie
Je kunt de spelt-crêpes twee dagen van te voren al bakken. Bewaar ze dan afgedekt in de koelkast met bakpapier tussen de flensjes. Of bereid één dag van te voren het hele gerecht voor, dan hoef je het op de dag zelf alleen nog in de oven te schuiven.
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
Een blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.