nr.1 foodmagazine

Griekse spanakopita met feta en spinazie

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Spanakopita
vegetarisch
aantal | hoofdgerecht, lunchgerecht | | grieks | vegetarisch
Spanakopita is een echte Griekse klassieker. Lekker hartig met krokant filodeeg, zilte feta en frisse spinazie.
kooktijd30 minuten
oven45 minuten
totale tijd1 uur 15 minuten

ingrediënten

  • 1 flinke hand spinazie zonder dikke stelen, blad kleingesneden
  • 1 flinke hand boerenkool zonder dikke stelen, blad kleingesneden
  • 320 g feta op olie uitgelekt, verbrokkeld, plus 30 ml van de olie uit het potje
  • 3 bosuitjes in dunne ringetjes
  • 3 tenen knoflook geperst
  • rasp van 1 citroen
  • 3 grote eieren losgeroerd
  • 1 geroosterde rode paprika kleingesneden
  • ½ tl pittig gerookt paprikapoeder
  • ¼ bosje dille fijngesneden
  • 20 vellen filodeeg
  • gesmolten boter om te bestrijken
  • zwart sesamzaad om te bestrooien
  • tomatenchutney pot voor erbij

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Vet een rechthoekige bakvorm of bakplaat van 20×30 cm in.
  • Doe de spinazie en boerenkool in een grote vergiet en schep om met ½ tl zeezoutvlokken. Laat ± 20 min. intrekken en wat zachter worden. Spoel af onder de koude kraan en laat uitlekken.
  • Verhit de olie uit het fetapotje in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de bosuitjes met de knoflook hierin in 2-3 min. glazig. Voeg de spinazie en boerenkool toe en schep om tot het slinkt. Laat afkoelen tot lauwwarm, doe over in een schone theedoek en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe over in een grote kom.
  • Roer het citroenrasp, de feta, de eieren, de paprika, het paprikapoeder, de dille en wat zout en peper erdoor. Verdeel in 5 porties.
  • Spreid 4 vellen filodeeg uit op een schoon werkvlak. Kwast 3 deegvellen in met boter, stapel ze op elkaar en dek af met het laatste vel filodeeg. Schep 1 portie van het spinaziemengsel langs een van de korte kanten, op ± 2 cm van de rand, en rol op als een worst van 2 cm dik. Leg in de geprepareerde bakvorm en kwast in met gesmolten boter. Maak zo nog 4 rollen en leg ze in de bakvorm.
  • Bestrooi de spanakopita met zwart sesamzaad en bak in 35-45 min. goudbruin en knapperig. Laat 15 min. afkoelen op een rooster en serveer met de tomatenchutney.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Feta is een Griekse kaas die hoort tot de witte-kazen familie waaronder de sirene (Bulgarije), beyaz peynir (Turkije) en telemea (Roemenië) ook vallen. Feta is een van oorsprong Italiaans woord en betekent ‘plak’.
De kaas wordt voornamelijk van schapenmelk gemaakt soms aangevuld met geitenmelk. Feta mag alleen feta heten als de kaas uit minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bestaat. Kazen die hier vanaf wijken worden witte kazen genoemd. Voor feta is verse melk nodig die wordt gestremd bij 35°C. Daarna wordt hij verbrokkeld en gaat dan in houten vormen. Na 24 uur wordt de kaas in rechthoekige stukken gesneden en bestrooid met zout. Feta is spierwit en wordt met pekelwater verpakt om te voorkomen dat de kaas uitdroogt. Het smaakt ziltig en friszuur en is ideaal in allerlei (zomer)salades en ook lekker uit de oven, in deze spanakopita bijvoorbeeld.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Spanakopita
Receptuur: Ellie en Sam Studd | Fotografie: Brett Stevens | Styling: Kirsten Jenkins