La sacra famiglia! Eten en familie horen in Italië bij elkaar als pasta en olijfolie. Pak jij dit jaar groots uit voor la famiglia of club vrienden en ga je koken voor een grote groep? In dit artikel vind je onze favoriete Italiaanse recepten.
Hoe zat het ook alweer? De volgorde van gangen is altijd food for thought. Wil je het écht Italiaans aanpakken, dan houd je hier rekening mee. Allereerst heb je natuurlijk de Antipasto: koude voorgerechtjes om de boel op te warmen en eetlust op te wekken. Vervolgens de Primi: een warm voorgerecht, meestal pasta. Bij ons écht een hoofdgerecht, maar ja… die Italian way hè.
De Secondi is het hoofdgerecht, meestal bestaande uit vis of vlees. Bijgerechten als groenten en aardappeltjes bestel je in Italië als Contorni apart. En oh ja, een pasta als bijgerecht… daar lopen de Italianen niet echt warm voor.
Hollanders als we zijn, hebben we de recepten hieronder verdeeld in voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht en dessert. Maar voel je vrij om hier compleet van af te wijken. Want een bijgerecht kan prima een vegetarisch hoofdgerecht zijn. En waarom zou je niet een shared dining-menu samenstellen? Wel zo gezellig als je gaat koken voor een grote groep. Kies de lekkerste recepten uit en presenteer een tafel vol.
Meer kerstrecepten? Bekijk ook onze kerstpagina!
Italiaans voorgerecht koken voor een grote groep
Een lekkere soep of simpel voorgerecht is zo gemaakt, of voorbereid voor een grote groep.
Hoofdgerechten koken voor een grote groep
Tip: kies een groot braadstuk voor in de oven! De Italiaanse keuken heeft er genoeg. Ga bijvoorbeeld voor ossobuco, kip diavola of porchetta. Eenmaal in de oven kan er in alle gevallen weinig misgaan. Het recept van Yvette van Boven voor porchetta biedt genoeg vlees voor een man of 10-12. Vrijwel alle recepten zijn voor 4 of 6 personen, maar kun je eenvoudig vermeerderen.
Bijgerechten
Italiaans dessert voor een grote groep
Ons advies: maak een (ijs)taart waar je snel en makkelijk punten van snijdt óf een lekkere trifle of panna cotta. Laatstgenoemde kun je een dag van tevoren in een grote batch maken. Aan jou de keuze of je het presenteert in een glaasje – scheelt een handeling – of ze in een vormpje maakt en deze op een bord stort.
Maak je een trifle, dan kun je alle afzonderlijke onderdelen van tevoren maken. Op de dag van serveren hoef je dan alleen nog maar de boel samen te stellen.
Bekijk ook: koken voor een grote groep met kerst? 84x makkelijke recepten