kip cacio e pepe in bagna cauda

kip cacio e pepe in bagna cauda

Het geheim van deze kip zit in de royale toevoeging van ansjovis, wijn, room én cacio e pepe. En alsof dat nog niet genoeg Italiaanse hits zijn, serveer je ‘m met bagna cauda.

Bagna cauda, een heerlijk gerecht uit de Italiaanse Piemonte-regio, betekent letterlijk ‘warme saus’. Het is een warme, rijke dip gemaakt van knoflook, ansjovis, olijfolie en boter, geserveerd met groenten en brood. Of in dit geval dus met een lekker stuk kip.

Nog meer kip? Dit is 16x ovenschotel met kip

Kip cacio e pepe in bagna cauda

aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | italiaans |
Italianen zijn meesters in het verzinnen van eenvoudige gerechten die geweldig smaken. Cacio e pepe bijvoorbeeld – oorspronkelijk een Romeinse klassieker van spaghetti met louter zwarte peper en pecorino – is nu weer een trend.
kooktijd35 minutes
oventijd + rusttijd50 minutes
totale tijd1 hour 25 minutes

ingrediënten

  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 kip van ± 1.6 kg (of 4-6 grote kippenpoten, in stukken verdeeld (bestel evt. bij je poelier)
  • 75 g boter
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 5 ansjovisfilets, uitgelekt, fijngesneden
  • 2 tl versgemalen zwarte peper + extra
  • 250 ml witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 300 ml slagroom
  • 30 g parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 20 g pecorino, fijn geraspt

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een grote ovenvaste braadpan op hoog vuur. Bestrooi de stukken kip met zout en peper en braad ze 6-7 min. tot rondom bruin zijn, met een knapperig vel. Schep ze op een bord.
  • Draai het vuur wat lager, voeg de boter, ui, knoflook, ansjovisfilets en peper toe en schep 4-5 min. om op matig tot hoog vuur tot de ui glazig is en de ansjovisfilets oplossen. Schenk de wijn erbij, schraap met een pollepel de aanbaksels op de bodem los en laat de wijn inkoken tot een derde. Voeg de bouillon en room toe en breng aan de kook.
  • Leg de stukken kip in de pan, met het vel omhoog. Zet de pan in de oven en braad de kip net gaar in 35-40 min. Neem de kip uit de oven en laat 10 min. rusten in de pan. Schep de stukken kip in een grote, diepe schaal.
  • Verwarm de saus opnieuw op matig vuur, schep het bovendrijvende vet af en roer de beide soorten kaas erdoor tot ze smelten. Leg de stukken kip terug in de saus en maal er nog wat zwarte peper over. Lekker met gnocchi, geroosterde krieltjes en gegrilde courgette, paprika en aubergine.
Voedingswaarde:
calorieën: 877kcal
|
eiwit: 43g
|
vet: 75g
|
koolhydraten: 4g
auteur: delicious.
RECEPTEN: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTIN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
kip cacio e pepe in bagna cauda