hazelnoot tiramisu

hazelnoot tiramisu

Zeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet. Deze hazelnoot tiramisu is hét kerstdessert voor liefhebbers van tiramisu die toch net even verrast willen worden.

De naam tiramisu betekent letterlijk ’trek me omhoog’ of ‘pep me op’ in het Italiaans, en dat is precies wat het doet! Een goede tiramisu is romig, luchtig en op basis van mascarpone, in koffie gedrenkte lange vingers en bestrooid met cacaopoeder.

Maar zoals je ziet bij deze hazelnoot tiramisu kan je ook heel goed een variatie maken die zelfs de Italianen wel goed zouden keuren.

Meer inspiratie voor de feestdagen? Haal het laatste nummer van delicious. in huis!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hazelnoot tiramisu recept

aantal 6 | nagerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | italiaans |
Klassiek maar toch nét anders: voor deze verrassende tiramisu-variatie wil je wel een gaatje vrijhouden.
kooktijd1 uur
oventijd + opstijven6 uur 10 minuten

Kookgerei

  • springvorm van ± 20 cm Ø, ingevet en bodem en wand bekleed met bakpapier
  • keukenmachine
  • keukenthermometer
  • spuitzak met glad 2 cm-mondje

ingrediënten

  • 70 g digestive koekjes
  • 50 g blanke hazelnoten, fijngemalen
  • 20 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 30 g boter, gesmolten
  • 60 ml hazelnootlikeur
  • ½ el oploskoffiekorrels
  • ± 150 g lange vingers of savoiardi

hazelnootpraliné

  • 50 g blanke hazelnoten, geroosterd
  • 75 g fijne kristalsuiker

mascarponemousse

  • 4 eidooiers
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 300 g mascarpone
  • 160 ml slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃. Doe voor de bodem de koekjes met de gemalen hazelnoten, suiker en de zeezoutvlokken in de mengkom van de keukenmachine en hak ze tot een fijn kruimelmengsel. Mix de gesmolten boter erdoor. Druk het mengsel tegen de bodem van de springvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Bak in ± 10 min. goudbruin. Laat de kruimelbodem afkoelen.
  • Strooi voor de praliné de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de 75 g suiker in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur en laat in 6-8 min. onder af en toe schudden goudbruin karamelliseren. Schenk de karamel over de hazelnoten en houd de bakplaat een beetje scheef tot alle hazelnoten met karamel bedekt zijn. Laat helemaal afkoelen, breek hem in stukken en hak die in een keukenmachine tot gruis. Bewaar de praliné tot gebruik in een luchtdichte, afsluitbare trommel.
  • Doe intussen voor de mascarponemousse de eidooiers en de 80 g suiker in een hittebestendige kom en klop ze door elkaar. Zet de kom met het eimengsel op een steelpan met zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Verwarm het zo onder voortdurend kloppen tot een dik en bleek mengsel dat als een lint van de klopper afloopt als je die optilt. Neem de kom van de pan af, zet hem in een grote kom met ijswater en klop tot het mengsel is afgekoeld.
  • Klop de mascarpone met de room en slagroomversteviger in een kom tot stijve pieken. Roer het eimengsel los met een paar eetlepels van het mascarponemengsel. Spatel dan de rest van het mascarponemengsel erdoor.
  • Schenk de likeur in een ondiepe kom en roer de oploskoffiekorrels erdoor tot ze zijn opgelost.
  • Schep een kwart van de mascarponemousse op de afgekoelde hazelnootkruimelbodem en spreid egaal uit. Wentel de lange vingers een voor een ± 5 sec. door het likeur-koffiemengsel en leg ze naast elkaar op de mascarponemousse in de springvorm. Breng hierop weer een kwart van de mascarponemousse in een laag aan en schik hierop de rest van de geweekte koekjes. Breng hierop een dun laagje mascarponemousse aan en strijk dit glad. Doe de rest van de mascarponemousse over in de spuitzak en spuit hiermee toefjes op de tiramisu.
  • Laat de tiramisu 6-8 uur of een hele nacht opstijven in de koelkast. Neem de tiramisu vlak voor serveren uit de springvorm en breng hem over op een schaal. Bestrooi met de hazelnotenpraliné.
Voedingswaarde:
calorieën: 676kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 46g
|
koolhydraten: 53g
auteur: delicious.
RECEPT: NINO ZOCCALI, MATT MORAN, MATT PRESTON, JACI KOLUDROVIC, THE STUDD SIBLINGS | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Liever een andere tiramisu-variatie? Tiramisu! Onze 10 lekkerste, feestelijkste recepten

Of: 15x makkelijk toetje in een glas – want je hebt niet altijd zin in een bakproject

hazelnoot tiramisu